Institut Ramon LLull

Javier Aparicio Maydeu, professor convidat a la càtedra Joan Coromines de la Universitat de Chicago

Universitats.  22/03/2024

Javier Aparicio Maydeu és catedràtic de Literatura Espanyola i Comparada a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. També és el fundador i director del Màster en Edició de la mateixa universitat.




La càtedra d'Estudis Catalans Joan Coromines neix a la Universitat de Chicago l'any 2005, amb al suport de l'Institut Ramon Llull, i rep el nom de l'eminent filòleg i especialista en lingüística romànica nascut Barcelona el 1905 com a homenatge a un dels filòlegs més rellevants d’aquest departament de la Universitat de Chicago, de la qual va ser professor entre 1948 i 1967.

La càtedra és un component bàsic del programa d’estudis catalans del Departament de Llengües i Literatures Romàniques, que també ofereix cursos de llengua i cultura catalanes i la possibilitat de cursar-hi un Minor en estudis catalans.

Cada any, la Universitat de Chicago convida un professor o personalitat de l’àmbit de l’art i les humanitats perquè imparteixi un curs del programa d’estudis catalans. En aquesta ocasió, Javier Aparicio oferirà durant el trimestre de primavera un curs a l'entorn de la tradició en la creació literària contemporània. A partir de l’estudi de tres obres fonamentals de la literatura catalana: Mirall trencat, El quadern gris i Estremida memòria s’abordarà aquesta noció universal, concepte clau en l'estudi de les Humanitats.

Javier Aparicio també participarà a un cicle de debats sobre el món editorial i les literatures catalana i basca en col·laboració amb la professora Amaia Elizalde, qui ocuparà la Càtedra Koldo Mitxelena d’Estudis Bascos de la Universitat de Chicago durant el mateix període.

Javier Aparicio Maydeu és crític literari del suplement de cultura Babelia del diari El País. Codirector del Fòrum Internacional d’Editors Edita Barcelona, organizat pel Gremi de Editors de Catalunya, el Màster en Edició de la UPF Barcelona School of Management, la Federación de Gremios de Editores de España, l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Cultura i la UNESCO. Catedràtic de Literatura Espanyola i Literatura Comparada del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat agent i assessor literari de l'Agència Literària Carmen Balcells (1985-1999).

Doctor en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona. Catedràtic d'Universitat de Literatura Espanyola i Literatura Comparada del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. És membre fundador de la Facultat d'Humanitats, de la qual és vice-degà; membre de la comissió d'investigació del Departament d'Humanitats, del qual n'ha estat secretari. Ha estat Delegat de Cultura i membre del Consell de Direcció de la Universitat Pompeu Fabra i promotor de l’espai d’art contemporani UPF Art Track.

Ha estat crític literari de Quimera, El Periódico de Catalunya, ABC, Revista de Libros y Letras Libres. Ha publicat en les principals revistes internacionals d'hispanisme (Ínsula, Revista de Occidente, Journal of Hispanic Philology, Nueva Revista de Filología Hispánica, La Torre, etc.). És autor de nombrosos llibres, entre els quals en destaquen una edició crítica de Vladimir Nabokov, ¡Mira los arlequines!, Cátedra, Madrid, 2001. (3ª edición, 2018); una edició crítica de Patrick Modiano, La hierba de las noches, Cátedra, Madrid, 2015; una edició crítica d'Italo Calvino, Palomar, Cátedra, Madrid, 2017; una edició crítica d'Eduardo Mendoza, Una comedia ligera, Cátedra, Madrid, 2018; Calderón y la máquina barroca, Rodopi, Amsterdam-Nueva York, 1999; Estudios sobre Calderón, Istmo, Madrid, 2000; Lecturas de ficción contemporánea. De Kafka a Ishiguro, Cátedra, Madrid, 2008 (4ª edición, 2020); El desguace de la tradición. En el taller de la narrativa del siglo XX, Cátedra, Madrid, 2011 (3ª edición, 2018); Continuidad y ruptura. Una gramática de la tradición en la cultura contemporánea, Alianza Editorial, Madrid, 2013 i La imaginación en la jaula. Razones y estrategias de la creación coartada, Cátedra, Madrid, 2015. Els quatre darrers llibres integren El artista en sus laberintos: una tetralogía de la creación contemporánea.

Ha estat professor visitant a la Duke University i a la University of Chicago (Estats Units), a la Université de Montréal (Canadà), a la Tübingen Universität (Alemanya) i a la Università degli Studi Roma Tre (Itàlia), i investigador resident a la Reial Acadèmia d'Espanya a Roma.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"