Institut Ramon LLull

Dues exposicions reten homenatge a Victoria de los Ángeles a Nova York

Música.  23/02/2024

La Metropolitan Opera House mostra una selecció dels vestits que va lluir la soprano catalana en aquest icònic teatre i l’Instituto Cervantes acull una exposició dedicada a l'amistat entre Victoria de los Ángeles i Alicia de Larrocha, en el centenari de les dues artistes.




Coincidint amb l'estrena de Madama Butterfly, la Metropolitan Opera House de Nova York inaugura, el 27 de febrer, una mostra amb cinc vestits que va lluir Victoria de los Ángeles a les seves actuacions en aquest emblemàtic teatre, on va interpretar el rol protagonista de la citada obra de Puccini en vint-i-tres ocasions. Els vestits i accessoris corresponen a les representacions de Madama Butterfly (1955), Faust (1951), Le nozze di Figaro (1951) i Manon (1954). D’aquesta manera, i set dècades després del seu debut al Met (17 de març de 1951), la figura de Victoria de los Ángeles retornarà a través dels seus vestits al teatre on va cantar 139 vegades, convertint-se en una de les artistes favorites del públic i de la crítica.

Els vestits pertanyen a la Fundació Victoria de los Ángeles i viatgen a Nova York amb el suport de l'Institut Ramon Llull, el Departament de Cultura de la Generalitat i el Ministerio de Cultura.

D’altra banda, a partir de l'1 de març, l'Instituto Cervantes de Nova York acollirà l'exposició Aquella eterna admiració dedicada a la vida i l'amistat entre Victoria de los Ángeles i la pianista Alicia de Larrocha, en el centenari de les dues artistes catalanes. La inauguració comptarà amb un recital de la soprano Mercedes Gancedo i el pianista Michal Biel. Posteriorment s'oferirà un còctel i se servirà el ‘Pastís Victoria', creació de la Pastisseria Canal de Barcelona en honor a la soprano.

La mostra narra la brillant trajectòria d’ambdues artistes, que van coincidir en el temps i van marcar fites a la història musical d'Espanya. A través de fotografies, cartes, vestits, partitures i altres objectes, la mostra és un relat d'afecte i respecte que retrata una fructífera amistat al llarg d'un segle de vida ple de trobades i projectes compartits. El nom de l’exposició fa referència a una dedicatòria escrita per Victòria a Alícia el 1989 en la que, juntament amb un ram de flors que li envia a un hotel de Nova York, li diu “Amb aquestes flors van la meva gran estima i aquella eterna admiració pel teu art i la teva força de voluntat”.

L'exposició és una iniciativa del Palau Robert, on es va poder veure durant el darrer trimestre del 2023, amb la participació del Departament de Cultura de la Generalitat, l'assessorament de la Fundació Victoria de los Ángeles (Helena Mora Gutiérrez, presidenta, i Marc Busquets Figuerola, comissari del seu centenari) i de l'Associació Alicia de Larrocha (Alicia Torra de Larrocha, comissària del seu centenari). L'escenografia és de Rafael R. Villalobos. L'Institut Ramon Llull, el Departament de Cultura de la Generalitat i el Ministerio de Cultura han donat suport a la seva itinerància internacional.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"