Institut Ramon LLull

Lesley Lokko, comissària de l’última edició de la Biennal de Venècia, fa una conferència al MACBA organitzada pel Llull

Arts.  09/02/2024

La conferència d’aquesta reconeguda arquitecta, activista i novel·lista ghanesa-escocesa s’emmarca en la participació de la cultura catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023, organitzada pel Llull, amb el projecte Seguint el peix de Leve i Top Manta.




El MACBA acull el divendres 16 de febrer a les 19h una conferència de la professora Lesley Lokko, comissària de la 18ª Exposició Internacional d’Arquitectura de La Biennale di Venezia i fundadora i directora de l’African Futures Institute (AFI) a Accra, Ghana, una escola de postgrau independent d’arquitectura i plataforma d’actes públics. Aquesta conferència forma part del nou programa del MACBA Cançó per a molts moviments. Escenaris de creació col·lectiva, un experiment efímer en què la planta baixa del museu es converteix en escenari de trobades, converses i escoltes compartides.

L’African Futures Institute (AFI) es va fundar el 2021, com a resposta a la incapacitat de l’ensenyament contemporani de l’arquitectura per abordar els reptes creatius, socials i polítics que planteja la inclusió de la raça com a categoria significativa en l’estudi i la configuració dels nostres entorns construïts. Després de la 18a Exposició Internacional d’Arquitectura de La Biennale di Venezia, comissariada per Lokko sota el títol The Laboratory of the Future, la trajectòria de l’AFI ha canviat. Aquesta xerrada de 45 minuts, que inclou vídeos, clips de so i gravacions, analitza cap a on, per què i com s’encamina l’AFI en el futur. La conferència anirà seguida d’una conversa amb Elvira Dyangani Ose, directora del Museu d'Art Contemporani de Barcelona, i Eva Franch i Gilabert, arquitecta, comissària i professora de trajectòria internacional.

Aquesta sessió s’emmarca en la participació de la cultura catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023, organitzada per l’Institut Ramon Llull, amb el projecte Seguint el peix de Leve i Top Manta, que es va acomiadar de la ciutat italiana el passat mes de novembre després de rebre més 26.000 visitants.

Al llarg dels sis mesos que ha format part dels Eventi Collaterali de la 18ª Biennal d’Arquitectura de Venècia, Seguint el peix ha volgut ressituar els llocs des d’on es fa l’arquitectura i el paper dels arquitectes a través de la mirada crítica i propositiva de les comunitats migrants als territoris d’arribada europeus. L’equip de comissaris de Leve, integrat per Daniel Cid, Eva Serrats i Francesc Pla, amb la col·laboració de Top Manta, ha plantejat nous models residencials basats en la comunitat com cuines col·lectives, nous espais d'acollida i reutilització de locals buits. Al llarg de nou llençols estesos per l’espai expositiu com en un mercat ambulant, s’han compartit estratègies per construir visions contra hegemòniques, però també per pensar la ciutat des d’una perspectiva més sostenible. Un seguit d’idees que, a mans d’un col·lectiu internacional de cent cinc estudiants d’arquitectura de sis escoles europees, s’han convertit en un taller de reparació on repensar l’arquitectura de les nostres ciutats des de la perspectiva africana.

La conferència de Lesley Lokko al MACBA acabarà amb un acte performatiu a càrrec de l'equip de Seguint el peix, amb la col·laboració especial del músic Dani Pulmón.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"