Institut Ramon LLull

Manifesta 15 anuncia els primers artistes locals seleccionats per a la biennal d’art internacional

Arts.  13/12/2023

Del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024, Barcelona i onze ciutats metropolitanes acolliran una nova edició de Manifesta, la rellevant mostra itinerant d’art contemporani que cada dos anys s’instal·la en una ciutat europea diferent. L’Institut Ramon Llull és membre del comitè organitzador.




La força distintiva d’aquest esdeveniment internacional d’art contemporani és abordar temes crítics globals des del punt de vista d’una ciutat o regió europea amfitriona que, en el cas de la 15a edició, és Barcelona i onze ciutats metropolitanes. Durant la presentació de la mostra, que s’ha fet aquest dimecres 13 desembre, s’han donat a conèixer 10 projectes artístics locals que formaran part de Manifesta 15 i que han estat seleccionats mitjançant una convocatòria oberta. Es tracta de Claudia Pagès, Jokkoo Collective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles i Transductores. La participació d’artistes locals respon a la voluntat de Manifesta de fer que els ecosistemes culturals de l’àmbit d’influència de la ciutat que acull la mostra es beneficiïn d’aquest esdeveniment. La llista definitiva de participants a Manifesta 15 es publicarà a la primavera de 2024.

El programa de Manifesta 15 s'estructura mitjançant tres clústers que uneixen projectes al voltant de tres temes principals: “Imaginant futurs”,Cuidar i ser cuidats” i “Equilibrant conflictes”. El viatge de cada clúster començarà en un lloc d’exposició extraordinari que simbolitzarà el seu tema general. L’edifici de les Tres Xemeneies situat al litoral entre Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona serà la seu del punt de partida del tema “Imaginant futurs”. El recinte, que s'obrirà per primera vegada al públic, mostrarà intervencions artístiques a la sala de turbines i a les zones exteriors. El Monestir de Sant Cugat, símbol històric d’espiritualitat i reflexió, serà la seu principal del tema “Cuidar i ser cuidats”. Finalment, la Casa Gomis, situada al paisatge natural del Prat de Llobregat, serà on s’iniciï el tema “Equilibrant conflictes”. D'altra banda, l’antiga editorial Gustavo Gili, a Barcelona, funcionarà com a nucli de Manifesta 15, presentant projectes d’arxiu centrats en el passat colonial i les seves repercussions, els moviments contraculturals durant l’auge i la caiguda de la dictadura franquista i les històries de renovació educativa catalana. El programa de la biennal a cadascuna de les ciutats metropolitanes participants inclourà intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics.

L’equip artístic està format per la mediadora creativa de Manifesta 15; la comissària portuguesa Filipa Oliveira; onze representants artístics de les onze ciutats metropolitanes; Ariadna Amat Garcia (Badalona); Penélope Cañizares Bellido (Cornellà de Llobregat); Cristina Castells Tort (El Prat de Llobregat); Raquel Morcillo García (Granollers); Mireia Mascarell Llosa (L’Hospitalet de Llobregat); Gisel Noè (Mataró); Óscar Abril Ascaso (Sabadell); David Linares Ramos (Sant Adrià de Besòs); Joan González Cano (Santa Coloma de Gramenet); Andreu Dengra Carayol (Sant Cugat del Vallès); Imma Vilches García (Terrassa) i la directora de Manifesta, Hedwig Fijen. L’Institut Ramon Llull forma part del comité organitzador.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"