Institut Ramon LLull

La Universitat de Siena inaugura un Centre d’Estudis Catalans (CAT)

Llengua.  04/12/2023

L’activitat principal del CAT serà la recerca, divulgació, formació i ensenyament de la llengua i la cultura catalanes.




El nou Centre d'Estudis Catalans s’inaugura, formalment, el 4 de desembre tot i que està actiu des de la primavera passada. Es tracta d’un important pas endavant en la col·laboració iniciada l’any 2015 entre la Universitat per a Estrangers de Siena (Unistrasi) i l’Institut Ramon Llull, amb l’objectiu de consolidar la catalanística a la Toscana i a Itàlia, i de conrear l'intercanvi cultural.

El nucli d'interès del CAT són els estudis catalans abordats des de diferents perspectives disciplinàries i metodològiques, i les seves activitats principals són la producció de recerca, l'acollida d'investigadors (estades de recerca) i l’establiment i enfortiment de vincles entre investigadors d’estudis catalans de diverses disciplines, amb un impuls especial de la traducció de la literatura catalana, especialment dels clàssics catalans. Alhora, el centre té la missió de difondre i irradiar la catalanística i el coneixement sobre la realitat cultural catalana a la Universitat i Itàlia en general.

El CAT també dona compliment a una de les missions de l'Unistrasi que és l'estudi i la valorització del multilingüisme i el multiculturalisme, facilitant el coneixement d'una llengua i cultura històricament minoritàries (i en diversos moments perseguides) i encara no adequadament reconegudes per les institucions i sistemes de la universitat italiana.

La Unistrasi ha obert, recentment, tres centres més: el CADMO, dedicat a l'arqueologia, l’StraS, dedicat a la formació obligatòria de docents d’escola, i el CeSK, dedicat als estudis coreans. L’acte de celebració per la posada en marxa d’aquests nous centres es farà de manera conjunta el 4 de desembre a l’auditori de la seu de via Pispini de la Unistrasi, i comptarà amb la intervenció del rector, Tomaso Montanari, i dels directors de cada centre. Posteriorment, es farà una taula rodona sobre el paper de la universitat en la creació i transmissió de coneixement cap a la societat, on cada centre comptarà amb un expert que el representi. La directora del CAT és Cèlia Nadal, i el professor Patrizo Rigobon de la Universitat Ca’Foscari de Venècia serà qui intervindrà a la inauguració per part d’aquest nou Centre d’Estudis Catalans. L’acte conclourà amb una versió d’El cant dels ocells interpretada pel Duo Jazz Carnevali – París.

Amb aquest, ja són quatre els centres amb què col·labora l’Institut Ramon Llull per tal d’impulsar i consolidar la recerca avançada en estudis catalans: el Centre d’Études Catalanes de la Université París Sorbonne, el Centre for Catalan Studies de Queen Mary, University of London i el Centrum Studiów Katalońskich de la Uniwesytet Im. Adama Mickiewicza de Poznan.

Sense deixar Itàlia, els dies 11 i 12 de desembre Nàpols acull el Simposi anual de l’Associació Italiana d’Estudis Catalans (AISC) que enguany, i sota el títol Traduzioni e genealogie. Letteratura catalana e italiana in prospettiva comparata, es centrarà en la traducció i les genealogies literàries, amb un enfocament específic als Països Catalans i Itàlia, des d'una perspectiva comparada. En aquesta trobada, que reuneix especialistes d'universitats de dins i fora del domini lingüístic de la llengua catalana, s’analitzaran les connexions i contrastos existents entre el món literari català i l’italià, i la importància de la traducció com a vehicle d'intercanvi i diàleg entre les dues cultures. Des de l'època medieval, amb Isabel de Villena i Isotta Nogarola, passant per Dante i Àngel Guimerà, s'establiran paral·lelismes entre universos creatius dels grans escriptors de totes dues literatures: Natalia Ginzburg, Mercè Rodoreda, Eva Baltasar, Mariolina Venezia, Josep Pla, Vicent Andrés Estellés o Giuseppe Ungaretti, entre d'altres.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"