Institut Ramon LLull

La pianista Alba Ventura fa un concert d’homenatge a Alícia de Larrocha a Nova York

Música.  01/12/2023

El concert forma part dels actes de commemoració del centenari d’Alícia de Larrocha.




El recital que ofereix la pianista catalana Alba Ventura el dia 4 de desembre a la sala Klavierhaus és l'últim d'una sèrie de concerts organitzats per l'Institut Ramon Llull amb motiu del Centenari d'Alicia de Larrocha a Nova York, ciutat amb la que tenia un vincle especial ja que hi va fer més de 300 concerts al llarg de la seva carrera.

Ventura, deixeble d’Alícia de Larrocha i actual directora de l’Acadèmia Marshall, oferirà un recital on interpretarà peces de Mozart i Albéniz. Després d’aquesta actuació, participarà en una taula rodona on conversarà amb Alícia Torra de Larrocha, filla de la cèlebre pianista catalana, i el músic Adam Kent, un reconegut pianista novaiorquès, guanyador de l’American Pianists Association Fellowship i del Simone Belsky Music Award, especialitzat en música espanyola i llatinoamericana. El seu vincle amb de Larrocha va començar ben aviat, quan només tenia 11 anys i els seus avis el van portar a sentir la pianista en un concert a l’Avery Fisher Hall de Nova York. Segons Kent, després d’escoltar-la es va enamorar de la música espanyola i va decidir esdevenir pianista.

La sala Klavierhaus, a més, acollirà una exposició commemorativa que està previst que posteriorment es pugui veure en diferents espais de la ciutat nordamericana.

El debut als Estats Units d’Alícia de Larrocha va ser el 1954, quan el director Alfred Wallenstein la va convidar a una gira de 9 concerts per Califòrnia amb l'Orquestra de Los Angeles. El 1955, va tocar per primera vegada al Town Hall de Nova York, però no va ser fins 10 anys més tard, el 1965, quan va tornar als Estats Units contractada per Columbia Artist Management. Des de llavors, va a actuar-hi cada any, en diverses gires. De Larrocha va ser una de les principals ambaixadores de la música de compositors catalans i espanyols al món. Les obres del pare Antoni Soler, Manuel de Falla, Isaac Albéniz, Enric Granados, Joaquín Turina, Xavier Montsalvatge, Frederic Mompou, etc., formaven part habitual dels seus programes, però també les de Bach, Händel, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Schubert, Brahms, Liszt, Mendelssohn, Chopin, Grieg, Debussy, Ravel o Rakhmàninov.

Alba Ventura, que és professora del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i de l'Escola Superior de Música Forum Musikae de Madrid, va debutar com a solista de concert als tretze anys a Donosti i a l'Auditori Nacional de Música de Madrid amb l'Orquestra de Cadaqués, sota la direcció de Sir N. Marriner. La seva carrera com a solista internacional l'ha portat des d'aleshores als escenaris internacionals més importants com els londinencs Wigmore Hall, The Barbican i St Martin-in-the-Fields, el Concertgebouw d'Amsterdam, el Musikverein de Viena, la Cité de la Musique de París o la Sala Svetlanovsky de Moscou, entre altres. Ventura ha col·laborat amb directors com Antonini, Harth-Bedoya, Hogwood, Diakun, Oue, Pons, Ros Marba i Vásary, i ha actuat amb orquestres de prestigi com la Philharmonia, la Hallé, la London Mozart Players, l'Orquestra Filharmònica d'Hongria, l'Orquestra Simfònica Nacional Txeca, així com amb les principals orquestres espanyoles.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"