Institut Ramon LLull

Le Salon de la Bande Dessinée de París dedica una exposició al còmic català

Literatura.  20/11/2023

De l'1 al 3 de desembre, la 13a edició de la fira del còmic Le Salon de la Bande Dessinée au cœur de Paris (SoBD) posa el focus en el còmic espanyol, amb especial atenció als creadors catalans, a qui dedica una exposició al Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbonne, amb el suport de l’Institut Ramon Llull.




Le Salon de la Bande Dessinée au cœur de Paris (SoBD) és l’única fira del còmic que es fa a la capital francesa i reuneix anualment prop de 150 artistes, autors, periodistes i investigadors, així com uns 20 mil visitants. El país convidat d’enguany és Espanya i els seus dibuixants tindran un lloc preferencial a la Halle des Blancs Manteaux, el centre neuràlgic de la fira. També es duran a terme diverses activitats com presentacions, xerrades i taules rodones, en l’anomenada Quinzaine de la bande dessinée espagnole à Paris, que està coorganitzada amb l'Asociación Cultural Tebeosfera (ACyT), dedicada a l'estudi del còmic espanyol des de fa 15 anys. A més, s'ha establert una col·laboració amb la xarxa iCOn-MICs, que aglutina acadèmics i investigadors que treballen en el còmic i la novel·la gràfica en l'àmbit cultural ibèric.

Els creadors catalans comptaran amb una mostra específica que es podrà visitar del 23 de novembre al 13 de desembre al Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbonne. Es tracta d’una exposició patrimonial que ofereix una visió general de més d’un segle de còmic als països i que ha estat organitzada per ACyT, el SoBD i el Museu del còmic i la il·lustració de Sant Cugat, amb el suport de l’Institut Ramon Llull. El 27 de novembre, el mateix centre de la Sorbonne acollirà una jornada monogràfica sobre el còmic a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, on s’abordarà la seva història i la seva evolució. Al saló hi participaran els creadors Anabel Colazo, Kim , Marika, Paco Roca, Miguelanxo Prado i Laura Pérez Vernetti.

Catalunya és terra de còmic i té una llarga i important tradició en aquest gènere, d’on provenen diverses generacions de grans artistes. Durant el franquisme, els estudis de producció barcelonins van treballar intensament per a la seva exportació, tant al Regne Unit com a França. La posició preeminent de Catalunya va continuar fins molt després de la democratització del país. Avui continua sent un important centre de producció de còmic, amb un museu dedicat al novè art i un gran nombre d'artistes que hi treballen. Aquest fet es reflecteix a la programació de l'edició 2023 del SoBD, amb una important presència d'artistes i autors catalans.

Tot i que la fira té lloc durant el primer cap de setmana de desembre, tant abans com després s’organitza un ampli programa d'activitats culturals relacionades amb aquest gènere literari que inclou presentacions, taules rodones, tallers, classes magistrals i exposicions. Es tracta d'una oportunitat única pels amants del còmic i pels seus especialistes (investigadors, periodistes, autors, acadèmics, etc.), tant francesos com europeus.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"