Els dies 10 i 11 de novembre, la Universitat de les Illes Balears (UIB) acull el Congrés de l’Anglo-Catalan Society, una nova edició d’aquesta trobada anual d’acadèmics que comptarà amb més d’una cinquantena de conferències breus i activitats culturals amb l’objectiu de promoure la consciència i apreciació de la cultura catalana a Gran Bretanya i Irlanda, i fomentar les relacions culturals amb les comunitats de parla catalana.
El Congrés començarà divendres 10 de novembre a les 9h del matí a la Sala d’Actes amb la benvinguda per part de Jaume Carot (rector de la Universitat de les Illes Balears), Elisenda Marcer (presidenta de l’Anglo-Catalan Society) i Margalida Pons (grup de recerca de literatura contemporània: estudis teòrics i comparatius, UIB).
Seguidament, començaran les sessions simultànies en què s’aprofundirà en qüestions relatives als estudis culturals, com la poesia, la història, la identitat, la literatura o la lingüística catalanes. Les sessions comptaran amb la presència de professors i investigadors d’universitats principalment dels territoris de parla catalana i del Regne Unit i Irlanda, per bé que també hi participaran especialistes d’altres universitats. De Guerau de Liost a Marta Rojals, passant per Joan Fuster, la varietat temàtica de les presentacions és un reflex de la riquesa de la recerca actual en estudis catalans, tant dins com fora del territori.
A les 19:30h, la música i la poesia tancaran el primer dia amb els glosadors mallorquins Miquel Àngel Adrover, Maribel Servera i Mateu Xurí. La poesia anirà a càrrec de Glòria Julià, Joan Tomàs Martínez Grimalt i Laura Torres. Abans però, tindrà lloc el memorial en honor a Joan Gili, membre fundador de l'Associació i president vitalici d’honor fins la seva mort el maig de 1998, en què hi intervindrà Josep Anton Fernández. Enguany s’hi suma el reconeixement al poeta, assagista i filòleg valencià Vicent Salvador.
La jornada de dissabte 11 de novembre acollirà, a més de les conferències, la presentació de diferents novetats editorials, així com una presentació de l’editorial especialitzada en la publicació d’obres de literatura traduïdes a l’anglès, Fum d’Estampa, en una sessió moderada per Isabel Crespí amb la presència dels autors Jordi Larios, Ivan Solivellas i Mercè Picornell.
Per acabar, un dels actes més rellevants i emotius d’aquesta trobada anual, el tradicional RIMAT, que en aquesta edició recordarà la vida i obra del poeta i filòleg mallorquí Joan Manuel Pérez i Pinya, mort el 2022.
Fundada l’any 1954 a Oxford, l’Anglo-Catalan Society esdevé el fòrum professional per als acadèmics que es dediquen a la docència i la recerca dels estudis catalans al Regne Unit i Irlanda, però també com a punt de trobada per a persones interessades per la llengua, història, cultura i societat catalanes més enllà d’aquests territoris.
Consulta aquí el programa complet del Congrés.