Institut Ramon LLull

Berlín acull l’exposició ”Nature Is Ancient, But Surprises Us All”, comissariada per Marenka Krasomil

Arts.  09/11/2023

Quatre artistes catalans formen part d’aquest projecte de la guanyadora de la convocatòria del 2023 del SAC International Curatorial Residency Program.




Nature Is Ancient, But Surprises Us All és el títol de l’exposició que de l’11 al 26 de novembre es pot veure a l’espai d’art contemporani Centrum, de Berlín, resultat d’un programa de residències adreçat a comissaris internacionals de Sant Andreu Contemporani, coorganitzat amb l’Institut Ramon Llull i amb la col·laboració de Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona.

Marenka Krasomil, comissària i científica social establerta entre Berlín i Barcelona, va guanyar la convocatòria del 2023 del SAC International Curatorial Residency Program i ha dirigit aquest projecte centrat en el concepte de “paisatge”, que compta amb la participació de quatre artistes catalans presentats al Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas 2023: Sara Agudo Millán, Natalia Domínguez, Sergio Monje i Barbara Sánchez Barroso.

L’exposició aprofundeix en el tractament artístic i quotidià del que comunament es concep com a “paisatge”, un espai que no es pot equiparar a la natura ja que, més enllà de la flora i la fauna, sempre conté elements construïts i dissenyats. Inclou la mirada, les intervencions i les interaccions humanes, i hi estan profundament inscrits els processos històrics i les referències climàtiques, socials, polítiques, geogràfiques i filosòfiques. Nature Is Ancient, But Surprises Us All entén el paisatge com un hàbitat que canvia constantment i on es troben el passat i el futur. El títol fa referència a una estrofa de la cançó Nature Is Ancient / My Snare de la cantant i compositora islandesa Björk.

Sant Andreu Contemporani, el programa públic dedicat a l’art emergent al Districte de Sant Andreu (Barcelona), organitza anualment amb l'Institut Ramon Llull una residència internacional de comissariat en col·laboració amb Fabra i Coats. El comissari seleccionat, juntament amb un jurat, tria els guanyadors del Premi Miquel Casablancas per a Artistes Visuals Catalans i desenvolupa un projecte curatorial amb una selecció dels artistes presentats a concurs. El projecte final es presenta en un espai d'art internacional seleccionat pel comissari.


Marenka Krasomil és comissària i científica social establerta entre Berlín i Barcelona. La seva pràctica curatorial se centra en estratègies experimentals, transdisciplinàries i col·laboratives, i espais urbans i públics. Marenka és la directora curatorial de feldfünf e.V. (des del 2018), una plataforma cultural transdisciplinària per a projectes col·laboratius. És comissària del concurs d'art "Kunst im Untergrund (Art in the Underground)", va participar a BarTool#4, un projecte de Bar Project Barcelona, i va ser finalista del SAC International Curatorial Residency Program el 2022. Marenka és la fundadora de la residència online x-temporary.org (2016-2018) i va ser la directora artística del festival d'art “Whenever the Heart Skips a Beat” (2017). Fins al 2018 treballava com a comissària de Neuer Berliner Kunstverein i com a coordinadora de "The Silent University Hamburg". Va cursar estudis de comissariat a la Städelschule de Frankfurt del Main i al Royal College of Art de Londres, i va participar al programa Commissioning and Curating Contemporary Public Art de la Valand Academy-University of Gothenburg.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"