Institut Ramon LLull

Els projectes de Daniela Poch i Prisca Villa, seleccionats en la quarta convocatòria del programa Hivernem

Escèniques.  09/11/2023

El programa Hivernem, de FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull, pretén fomentar la recerca per a l'escriptura de creacions artístiques vinculades a les arts escèniques i a l'espai públic.




Els projectes de Daniela Poch i Prisca Villa s'han endut la quarta convocatòria del programa Hivernem impulsat per FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull. L'objectiu d'aquest programa, nascut el 2020, és contribuir al desenvolupament de processos d'escriptura en les millors condicions, a través de la recerca, l'intercanvi de coneixement i la mentoria amb experts que garanteixin l'excel·lència de l'escriptura, la investigació i la creació de propostes vinculades a les arts escèniques i a l'espai públic.

11 candidatures s’han presentat a la crida d’enguany amb diferents projectes centrats en temàtiques com l’urbanisme, l'arquitectura, la participació o el moviment del públic. La comissió de selecció ha estat integrada per Margarida Troguet com experta de l'àmbit de les arts escèniques; Elisenda Farré, com a representant de l'Institut d'Estudis Baleàrics; Teresa Carranza, com a representant de l'Institut Ramon Llull; Maria Capell, tècnica de programació de FiraTàrrega, com a secretària; i Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega, com a presidenta de la comissió. El jurat ha volgut destacar el nivell de les candidatures proposades i ha remarcat que les dues propostes artístiques seleccionades provenen de companyies amb una gran trajectòria i reconeixement nacional i internacional.

El projecte de Daniela Poch, integrant de la companyia Eléctrico 28, porta per títol Deriva urbana, entesa com la pràctica de caminar per una ciutat sense rumb fix, deixant que les decisions, direccions i moviments les dicti la intuïció i l’atzar. La recerca aniria dirigida a explorar què és derivar, quines implicacions té i com convidar els altres a perdre’s i deslligar-se dels funcionaments automàtics. L’objectiu és treballar tots aquests conceptes per després poder-los posar a la pràctica en un nou projecte escènic de la companyia catalano-austríaca Eléctrico 28.

Prisca Villa, de la companyia Kamchàtka, ha estat seleccionada per la proposta El gran format dels anys 20. En aquest cas, es planteja un procés d'investigació sobre el gran format i el desplaçament de les masses combinat amb l’eix temàtic de les migracions i la seva ciclicitat. A través de la història, l’activisme i la tecnologia, la recerca pretén aprofundir en el context històric del moviment de les poblacions i en els processos metodològics per a crear un espectacle de gran format a l’espai públic.

Les artistes seleccionades en aquesta edició d’Hivernem es beneficiaran del marc temporal d'un any (1 gener 2024 - 31 desembre 2024) per a completar la seva recerca i comptaran amb:

  • Una aportació en metàl·lic de 5.770 EUR per al desenvolupament de la recerca.
  • Un procés d'assessorament per part d’expertes nacionals i/o internacionals de prestigi reconegut en la matèria o disciplina objecte de la proposta.
  • Una residència de pensament de 5 dies, entre març i abril de 2024 a Faberllull (Olot).
  • Una residència de treball de 5 dies, entre abril i juny de 2024, a FiraTàrrega (Tàrrega).
  • Una residència internacional d'intercanvi de coneixement virtual o presencial, segons ho requereixi la metodologia de treball i el context, entre juliol i octubre de 2024.

El termini per lliurar el document final de la recerca és el 15 de novembre de 2024 i la presentació pública dels treballs finals de recerca es farà en el context de FiraTàrrega 2024 (del 5 al 8 de setembre).

FiraTàrrega i l'Institut Ramon Llull impulsen el programa Hivernem amb l'objectiu de fomentar processos de recerca en l'escriptura de creacions escèniques vinculades a l'espai públic. En la primera edició, els projectes seleccionats van ser els d’Ada Vilaró i Jordi Aspa (2020). Posteriorment, els escollits van ser Sergi Estebanell i Ferran Orobitg (2021). I en la darrera edició es van seleccionar les propostes d’Alejandro Santaflorentina i Nico Jongen (2022).


Daniela Poch

Llicenciatura i màster en Teoria de la Literatura i Estudis Culturals, i ha estudiat Narrativa. És diplomada en teatre físic i mim corporal dramàtic per l'escola Moveo, i s'ha format amb Eric de Bont, Sergi Estebanell i Antonio Fava en Clown i Commedia dell’arte. El 2013 va cofundar el col·lectiu de teatre Eléctrico 28, enfocat en la creació de projectes site-specific i workshops en ecosistemes urbans. També és escriptora i exploradora d'altres iniciatives creatives urbanes com ara el muralisme urbà i l'activisme creatiu. Al costat d'Arcadi Poch, ha escrit sobre aquests temes els llibres Creaticity (Lemo: 2013), Urban Creativity Experience (Lemo: 2014) i Artivism (Carpet Bombing Culture: Anglaterra, 2018).

Prisca Villa

Directora i actriu creadora. Es va formar com a actriu i directora a Barcelona on va col·laborar amb diferents companyies de teatre fins a la fundació de Kamchatka el 2006. Està especialitzada en la creació en espais públics i també ha participat en el naixement de la companyia L'equipe NCNC, amb la qual ha creat més de 10 projectes site especific.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"