Institut Ramon LLull

Alexandra Mira i Beth Caygill obtenen les beques d’estudis catalans de la North American Catalan Society i de la Queen Mary University of London, respectivament

Llengua.  25/10/2023

Ambdues beques, subvencionades per l’Institut Ramon Llull, tenen per objectiu generar coneixement científic i enriquir la disciplina dels estudis catalans.




La beca de la NACS (North American Catalan Society) d’estudis catalans és anual i s’adreça a estudiants de doctorat d’universitats del Canadà o els Estats Units, formats fora de l’àmbit del domini lingüístic català. L’objectiu és contribuir a potenciar el desenvolupament professional de joves acadèmics i alhora generar coneixement científic. Alexandra Mira, candidata al doctorat en Literatura i Estudis Culturals al Departament d'Espanyol i Portuguès a Georgetown University, ha estat guardonada amb aquesta beca. Mira investiga interseccionalitats de gènere, sexualitat i classe en representacions de la cultura popular de la península Ibèrica dels segles XX i XXI. També estudia la memòria històrica, la nostàlgia, i els elements acceptats del costumisme i el “cutrisme” representats en la cultura obrera des d'una perspectiva transnacional. La seva tesi proposa redefinir el concepte "cutre" a través de l'estudi de la "cultura porqueria" com a constructe cultural sorgit del neoliberalisme i la tecno-globalització. Aquesta tesi explora, entre d'altres, la música catalana-caribenya des dels seus inicis fins a l'actualitat (amb Bad Gyal o Rosalía), la performance queer a la Barcelona dels anys setanta (Nazario Luque i Ocaña) com a salvació del mal gust, i la mercantilització de la nostàlgia per allò “cutre” a sèries com Aquí no hay quien viva.

Des del curs acadèmic 2020-2021, els estudiants que han obtingut la beca han estat Nathan Douglas (Indiana University), Cèlia Sainz (Universitat de Massachusetts, Amherst) i James Ramsburg (Universitat de Minnesota).

La Balearic Islands Doctoral Studentship in Catalan Studies de la Queen Mary University of London promou la recerca acadèmica en estudis catalans al Regne Unit i Irlanda. La durada de la beca és de tres cursos acadèmics. La persona seleccionada per cursar el doctorat en estudis catalans per als propers tres cursos acadèmics és Beth Caygill, amb el projecte "Fem i Desfem. Towards a Genealogy of Feminist Catalan Literature; Critical Feminist Translation Practices". Caygill és graduada en Llengües Modernes i Música a la Universitat de Birmingham, on va iniciar els estudis de llengua i cultura catalanes. Centrant-se en la poesia catalana de dones, i partint d'àmbits interdisciplinaris de la teoria feminista i la teoria queer, la seva recerca té per objectiu situar sis poetes catalanes (Rosa Leveroni, Maria Mercè Marçal, Mari Chordà i Requesens, Montserrat Abelló, Antonina Canyelles i Dolors Miquel) en els paisatges sociohistòrics de l'exili, la Transició i la reclamació dels drets de les dones a Espanya. Al llarg de les tres generacions en què se situen aquestes autores, la seva tesi proposa analitzar el corpus de la literatura catalana feminista i la pràctica de la traducció feminista, amb un enfocament calidoscòpic més enllà dels textos escrits, que inclourà l'anàlisi de les teories de traducció, històricament masculinitzades.

Els estudiants que s’han beneficiat amb anterioritat d’aquesta beca són Richard Huddleson i James Chow-Thomas.

El programa de beques de recerca de l’Institut Ramon Llull té l’objectiu de potenciar el desenvolupament professional de joves acadèmics que hagin cursat estudis catalans en universitats de fora de l’àmbit lingüístic català, de manera que s’incentiva i s’incrementa la capacitat d’atracció de la comunitat acadèmica internacional pels estudis catalans.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"