Deu investigadors llatinoamericans i europeus, amb sòlides trajectòries en el món de la recerca vinculada a la dramatúrgia i a les arts escèniques, reflexionaran i compartiran els seus treballs al voltant del binomi guerra i teatre. Tot ells formen part de la Red Internacional de Investigadores Teatrales Latinoamericanos y Europeos (RIITLE) creada el 2021 a Faberllull Olot i vinculada a la Universitat Autònoma de Barcelona, que reuneix a investigadors i grups de recerca d'universitats de Llatinoamèrica i Europa.
Sota la coordinació del professor Francesc Foguet, el seminari “Guerra i teatre al segle XXI” analitzarà com les escenes llatinoamericanes i europees han abordat el fenomen de la guerra en els seus textos i muntatges, posant atenció a similituds i diferències, a la vinculació amb la dimensió política i a les diverses estètiques teatrals d’aquests escenificacions.
Els participants són cinc professors llatinoamericans i cinc europeus: Luis Emilio Abraham (Argentina), Ernesto Barraza (Perú), Sandra Ortega (Colòmbia, Daniela Pauletti (Uruguai), Tania Alejandra Soledad Faúndez Carreño (Xile) Isabel Marcillas-Piquer (País Valencià), , Fabienne Crastes (Còrsega), Esther Lázaro (Catalunya), Francesc Foguet (Catalunya) i Irene Salza (Itàlia). El dimecres 18 d’octubre tots ells participaran en una taula rodona a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona sobre “Guerra i teatre al segle XXI”. Més tard, els residents faran una lectura en línia dramatitzada de textos teatrals llatinoamericans i europeus que tracten la temàtica bèl·lica adreçada a alumnes del master d’estudis teatrals de la Universitat Autònoma de Barcelona i als socis de la RIITLE.
Vinculat amb aquesta residència, el 25 d’octubre la Casa Amèrica Catalunya (Barcelona) acollirà el 2n Simposi Internacional de Teatre Contemporani a Llatinoamèrica i Europa, organitzat per la RIITLE. El focus es posarà en les dramatúrgies i espectacles del segle XXI que han tractat la temàtica de la guerra. En el decurs d’un total de 12 ponències, diversos investigadors i investigadores de realitats escèniques diferents abordaran com el teatre contemporani ha reaccionat davant conflictes bèl·lics recents i la seva repercussió en la societat. El simposi es podrà seguir a través d'aquests enllaços a YouTube i Facebook Live.