Institut Ramon LLull

#FrenteCatalán al festival de creativitat digital MUTEK de Mèxic

Música.  06/10/2023

Del 9 al 14 d’octubre, cinc artistes multidisciplinaris de Catalunya presentaran les seves propostes en aquest festival internacional de creativitat digital, gràcies a una col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i MUTEK.




Per primera vegada, el Festival MUTEK MX inclou una aliança amb Catalunya i programa a cinc artistes multidisciplinaris catalans: Shoeg, Tarta Relena, Marina Herlop, Alba G.Corral i Albert Barqué-Duran. L’anomenat #FrenteCatalán proposa instal·lacions multimèdia, performances transdisciplinàries i actuacions musicals on la veu i la tradició lírica catalana es fonen amb mitjans digitals.

El festival MUTEK MX, que enguany té lloc del 9 al 15 d’octubre a Ciutat de Mèxic, és un agent fonamental a Amèrica Llatina per a artistes i públics atents al món de la cultura digital. Es va celebrar per primera vegada al 2003 i forma part d’una xarxa internacional de festivals sorgida a Montreal el 1999 per impulsar la creació digital al so, la música, les arts audiovisuals i la tecnologia. Actualment, l’ampli circuit global MUTEK inclou edicions a Ciutat de Mèxic, Barcelona, Tòquio, Buenos Aires, ​​San Francisco i Dubai.

Programació del #FrenteCatalán

La força creativa d’Alba G.Corral aterra al MUTEK MX on durà a terme una nova experiència immersiva, Lounge Morphu, que durant tres dies (9, 10 i 11 d’octubre) formarà part de l’apartat Digi Lab del festival i el 14 d’octubre es podrà veure a la sala Quarry Studios. Lounge Morphus està integrat per dos elements: una instal·lació audiovisual de gran format que projectarà obra de Sabrina Ratté, Alba G. Corral i artistes d’INTUS i que comptarà amb 10 espais individuals, i una peça de mobiliari amb un sistema sensorial que aïlla el so exterior i genera freqüències de vibracions acústiques i pulsacions electromagnètiques concebudes per generar un efecte plenament harmònic i meditatiu entre ment, cos i esperit, que permetrà gaudir d’aquests 10 espais.

Després que el seu treball Prypyat es consolidés com un dels àlbums experimentals més importants del 2022, la compositora, cantant i pianista Marina Herlop està immersa en una intensa gira mundial i prepara el llançament de Nekkuja, el seu quart àlbum. En aquest context, farà el seu primer concert a Mèxic, on el 12 d’octubre actuarà al Museu Anahuacalli amb la seva formació, que inclou al reconegut duet Tarta Relena.

Carlos Martorell aka Shoeg presentarà, juntament amb el músic i productor Priori, un live audiovisual impulsat per sensors de moviment i entorns reactius amb l’objectiu de mostrar els contrastos entre els conceptes orgànic i sintètic, complex i natural, tangible i hipotètic. Shoeg explora la relació entre humaxs i tecnologia, a través de la utilització de la programació i de tecnologies emergents amb les quals provoca interaccions entre imatge i so. El seu treball es podrà veure 14 d’octubre a l’espai Quarry Studios.

Tarta Relena actuarà també el dia 14 al mateix espai, en diferent horari. Helena Ros i Marta Torrella són les integrants d’aquest duet que uneix les seves veus per a transmutar la tradició oral del mediterrani des d’una sensibilitat experimental. A cavall entre el folk, la música i la els sons d’avantguarda, Tarta Relena ens reconnectarà, des de la puresa del so, la curiositat i la intuïció, amb històries i cosmogonies en diferents idiomes.

Finalment, Albert Barqué-Duran aka Albert.Data presentarà una de les performance més complexes i experimentals que es podran veure al festival. Slowly fading into data és el títol d’una peça que des del mes d’abril ha passat per diversos dispositius mutant en suports com el film, la instal·lació, el videojoc i el domo a 360 graus. Amb música en 8 bits, intel·ligència artificial i altres artefactes tecnològics, Albert.Data crea una experiència audiovisual i performativa amb l’objectiu d’explorar conceptes com la cognició estesa i els éssers híbrids. Serà també la nit del 14 d’octubre, a l’espai Quarry Studios.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"