Institut Ramon LLull

La residència Faberllull d’OIot acull cinc artistes ucraïneses

Arts.  18/09/2023

La residència Faberllull d’Olot ha reunit cinc artistes ucraïneses en el marc d’una estada creativa que té com a objectiu generar un espai segur on les residents puguin crear lluny d’un context de guerra i inestabilitat.




Kateryna Krokha, Hanna Trofimova, Evgenia Marchuk, Halyna Istomina i Inna Sych són les cinc artistes que, del 13 al 21 de setembre, desenvoluparan els seus projectes creatius individuals en un entorn segur, a la residència Faberllull d’Olot. L’estada, a més, fomenta l’intercanvi d’idees i d’experiències, i contribueix a teixir un espai de suport mutu en un context travessat per la guerra.

El conflicte bèl·lic és l’eix temàtic sobre el qual giren les peces de les cinc artistes que abracen disciplines com l’audiovisual, la il·lustració, la performance, així com conferències i textos d’investigació.

A partir de les preguntes: "Què era el meu i quina part de la identitat m'han robat els agressors?" Kateryna Krokha, directora i editora, desenvolupa el seu treball reunint fragments extrets de recull d’arxius, cartes dels seus avantpassats, pel·lícules, poemes i memòries artificials amb l’objectiu de preservar el seu passat. El resultat serà una peça de 2-3 minuts en format de memòria/text basada en el metratge que va gravar quan hi era a casa.

A través de la instal·lació “Entumiment”, la directora i artista Hanna Trofimova investiga el mecanisme de protecció que exerceix la ment davant la negativitat constant i l’estrès, fet que provoca la congelació dels sentits. D’aquesta manera, Trofimova pretén reflexionar sobre les seves pròpies experiències i emocions.

La música també està present amb Evgenia Marchuk. Compositora, pianista, organista i figura cultural ucraïnesa. És membre de la Unió Nacional de Compositors d'Ucraïna. Des de 2016, és la directora del festival internacional de música acadèmica "Musical Imprezas of Ukraine". Actualment, és voluntària en projectes musicals que donen suport psicològic a la població civil, els desplaçats i especialment als nens, a partir de la musicoteràpia. La residència li permetrà aproximar-se a la creació de l’òpera infantil "La princesa pirata", basada en el llibret del poeta ucraïnès Jacques Jabier.

Halyna Istomina és Doctora en Filosofia de l'Acadèmia Nacional d'Arts de Lviv i autora de 40 publicacions a diferents revistes i col·leccions. El contingut de la seva investigació són els “paral·lels artístics i estilístics a la majòlica arquitectònica i decorativa catalana i ucraniana del segle XX-principis del XXI”. Els resultats de la investigació seran parcialment publicats a la conferència científica internacional "Tradicions i desafiaments dels estudis ucraïnesos al món modern”, que se celebrarà els dies 15 i 16 de juny de 2023 a la Universitat de Varsòvia.

La il·lustradora i artista Inna Sych treballa en una pintura que reflexa la situació que viu el seu país a través de la sèrie "Tot el dolor d'Ucraïna s'ofega en l'esperança i la fe". Viu a Àustria des de l’inici de la guerra on participa a diferents exposicions exhibint el seu art en reconegudes galeries d’Europa. La residència li permetrà apropar-se al tema del tràfic d'éssers humans. Una problemàtica que afecta no només a Ucraïna sinó a altres parts del món. També tractarà qüestions com l'autoacceptació, la pròpia singularitat i els defectes, i l'exploració de la sexualitat. La mostra comptarà també amb elements performatius.

Les cinc artistes treballaran amb Helga Flamtermesky, doctora en psicologia social i activista en dones migrants i refugiades. Flamtermesky forma part de Dona Diàspora, una ONG que aporta estratègies de sanació i de gestió emocional a dones que han patit traumes per la guerra al seu país d'origen o durant el procés migratori.

Les artistes han compartit el seu procés creatiu i la seva experiència d’una manera més àmplia a través de diverses activitats dins i fora de la residència com la conducció d’uns tallers a l'Escola d'Arts d'Olot sobre tècniques de videoart, un concert de piano per a nens i nenes de l’Aula Musical de l’Escola Pía d’Olot, i la presentació oberta al públic de diversos projectes i obres en diferents espais.

Faberllull Olot és una residència gestionada per l'Institut Ramon Llull amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Olot. S’ubica a les instal·lacions de l’Hotel Riu Fluvià i va obrir les seves portes el setembre de 2016.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"