Institut Ramon LLull

Brussel·les acull una gran retrospectiva d’Antoni Tàpies, en l’any del centenari del seu naixement

Arts.  14/09/2023

L’exposició s’inaugura el 14 de setembre al Bozar-Centre for Fine Arts de Brussel·les, un dels nuclis artístics més importants de Bèlgica que rep, anualment, més d’un milió de visitants.




Antoni Tàpies.The Practice of Art mostra al Bozar-Centre for Fine Arts de Brussel·les l'obra de l’artista català, amb una retrospectiva que fa un viatge en el temps entre el 1944 i els anys noranta. Es tracta de la primera gran exposició a Bèlgica d’Antoni Tàpies (Barcelona, 13 de desembre del 1923 – 6 de febrer del 2012), i mostra una visió completa de la seva obra, en l’any del centenari del seu naixement, amb una selecció de 122 peces que s’exposen juntes per primera vegada.

L'exposició comença amb els primers dibuixos i autoretrats de Tàpies i continua amb les "pintures matèriques" de la dècada de 1950 i els objectes i assemblatges de les dècades dels seixanta i setanta. Segueixen les pintures al vernís dels vuitanta, que havia iniciat poc abans, durant els primers anys de la democràcia a Espanya. L'exposició també presenta obres de la dècada de 1990, durant la qual Tàpies va continuar la seva experimentació formal i material que sempre havia estat en el centre de la seva pràctica. Però més enllà de l'experimentació de l'artista amb la forma i la matèria, que va continuar al llarg de tota la seva carrera, el visitant també pot penetrar en les dimensions místiques, filosòfiques i polítiques de l'univers Tàpies.

Sovint associat amb el "matierisme" o “l’art informal", la pràctica artística de Tàpies es basava en el gest i l'ús de materials modestos i poc convencionals sobre el llenç. Utilitzava sorra, corda, pols, pèl o palla, suggerint que la bellesa pot trobar-se en allò que és petit, inesperat i quotidià.

El centenari del naixement d’Antoni Tàpies convida a fer balanç de la seva obra. Artista autodidacta de la postguerra, va reflexionar sobre la condició humana, el seu propi context històric i la pràctica artística, en particular sobre els límits i contradiccions de la pintura. L'halo intel·lectual que envolta Tàpies està impregnat de discursos sobre la història de la ciència, el misticisme de les religions orientals i la filosofia política. La seva prolífica obra està repartida per tot el món.

L’exposició, comissariada per Manuel Borja-Villel, està organitzada pel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en col·laboració amb Bozar-Centre for Fine Arts i la Fundació Antoni Tàpies, i compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Coincideix amb la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea i es podrà veure a Brusel·les fins el 7 de gener.

La retrospectiva s’acompanya d'un llibre publicat en francès i en neerlandès per Bozar Books que inclou textos d'Antoni Tàpies i de Manuel Borja-Villel. Al 2024 Antoni Tàpies.The Practice of Art es podrà veure al Reina Sofía de Madrid i a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"