Institut Ramon LLull

Colomer, Fontcuberta, Muntadas i Vilanova, protagonistes a la BIENALSUR 2023

Arts.  Buenos Aires, 26/07/2023

Els quatre artistes catalans formen part de la programació de la Biennal Internacional d’Art Contemporani del Sud, una àmplia plataforma d’exhibició amb seu central a Buenos Aires que, de juliol a desembre, mostra l’obra de més de 400 artistes a 70 ciutats de 28 països.
La BIENALSUR, una extensa mostra internacional d’art, cultura i pensament contemporani, té el seu Km 0 al MUNTREF (Museo de la Universidad Nacional de Tres de Febrero) de Buenos Aires (Argentina), des d’on traça una cartografia transnacional d’exposicions simultànies i projectes artístics diversos. En la seva quarta edició, i en coorganització amb l’Institut Ramon Llull, compta amb una rellevant presència catalana, amb una mostra individual de Jordi Colomer, i l’exhibició d’obres de Joan Fontcuberta, Antoni Muntadas i Marc Vilanova.

L’exposició de Jordi Colomer, Casas vacías no hacen ciudad s’inaugura el 29 de juliol al MUNTREF Centro de Arte Contemporáneo y Museo de la Inmigración, situat al llegendari Hotel de Inmigrantes de Buenos Aires, i es podrà veure fins el 31 de desembre. Es tracta de la primera exposició individual de l’artista barceloní a Argentina. La mostra presenta una selecció d'obres produïdes per Colomer en els últims 20 anys, on no hi falten elements de temàtiques recurrents en els seus projectes com planificació col·lectiva i reapropiació de l'espai públic, ficció i paròdia, o teatre expandit i escenografia. Bona part d’aquestes creacions són vídeo instal·lacions que parteixen d’accions col·lectives realitzades a l’espai públic. La curadoria ha anat a càrrec de Benedetta Casini. L’exposició inclou també el treball inèdit Abecedario argentino que permet al públic presenciar l'acció col·lectiva orquestrada per l’artista barceloní amb nens i nenes d’entre 9 i 10 anys de la Escuela N°3 Onésimo Leguizamon, amb qui ha confeccionat al llarg de mesos d’activitats i recerca un llibre-abecedari destinat a funcionar com a eina per a l'alfabetització dels seus companys més joves.

El projecte Cascade, de Marc Vilanova, s’inaugura el 27 de juliol al Museo de Arte Hispanoamericano Isaac Fernández Blanco de Buenos Aires, on es podrà veure fins el 23 d’octubre. Es tracta d’una instal·lació sonora en el marc de la mostra col·lectiva Más allá del Sonido, una proposta a cura de Diana B. Wechsler que explora diferents dimensions entre la sonoritat i la visualitat, entre l'experiència sensorial dels visitants i les de l'entorn arquitectònic, el medi natural i el context urbà. L’obra de Vilanova utilitza enregistraments infrasònics de grans cascades que generen unes vibracions que es tradueixen en una fibra òptica luminescent. Es convida el públic a travessar el teló de llum i interactuar amb l'obra per percebre aquests sons invisibles, tocar-los i sentir les vibracions a la pell, deixar-se submergir per la peça i prendre consciència de la multiplicitat de realitats que ens envolten.

Antoni Muntadas i Joan Fontcuberta formen part de l’exposició col·lectiva Ficciones reales que es pot veure al Centro Cultural Kirchner de Buenos Aires del 30 de juliol al 29 d’octubre. A cura de Diana B. Wechsler i Benedetta Casini, la mostra és una invitació a revisar com es produeix i com circula la informació, i la seva contribució a la construcció de relats. Ficciones reales compta amb adaptacions de les obres d’Antoni Muntadas La Televisión (1980) i La construcción del miedo (2008). L’artista barceloní és considerat un dels pioners del media art i de l'art conceptual a Espanya, i els seus projectes plantegen una reflexió crítica sobre qüestions claus en la configuració de l'experiència contemporània. A les seves obres, que sovint apel·len directament a la participació dels espectadors, Muntadas fa ús de múltiples suports, llenguatges i estratègies discursives, des d’intervencions en l'espai públic al vídeo i la fotografia, des de l'edició de publicacions impreses a la utilització d'Internet i les noves eines digitals, des de les instal·lacions multimèdia a la posada en marxa de projectes de recerca multidisciplinàries i col·laboratives. L’exposició també inclou Herbarium, del destacat fotògraf Joan Fontcuberta, que mostra plantes desconegudes creades a partir de restes industrials o de plàstic, ossos, fragments vegetals o animals de diferents tipus. Moltes d'aquestes imatges de plantes guarden similitud amb parts del cos humà o d'animals desfigurats. La construcció de plantes ve acompanyada amb textos d'aparença erudita, que contribueixen a ordir l'engany. Com en altres projectes similars, imatge i text es conjuminen per a convertir en versemblant el plantejament imaginat per l'artista.

La Biennal Internacional d'Art Contemporani del Sud està organitzada per la Universidad Nacional de Tres de Febrero (UNTREF), i en la seva quarta edició comptarà amb més de 400 artistes de tot el món que exposaran les seves obres a més de 70 ciutats de 28 països dels 5 continents.

La primera edició de BIENALSUR va ser el 2017, quan més de 100 d'artistes de 34 ciutats de 16 països van exposar obres i projectes que es van seleccionar després d'una convocatòria internacional sobre temes preestablerts.

Aquest any, les mostres i intervencions tindran com a eixos temàtics la problemàtica del medi ambient, les perspectives de gènere, la construcció de relats, les fake news i la democràcia. Els artistes són convidats a pensar propostes específiques però respectant les seves pròpies recerques.

Les exposicions es fan a diferents museus, centres culturals, edificis i zones emblemàtiques de l'espai públic de diferents ciutats amb el propòsit de generar una xarxa global de col·laboració associativa institucional que elimini distàncies i fronteres i que reivindiqui la singularitat en la diversitat.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"