Institut Ramon LLull

L’Institut Ramon Llull obre una càtedra d’estudis catalans a la New York University (NYU)

Universitats.  06/07/2023

El director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, i el degà de la Facultat d’Arts i Ciències de la NYU, Antonio Merlo, han signat un conveni per fer possible la presència d’un professor visitant que participarà als cursos i seminaris del Centre d'Estudis Europeus i Mediterranis, fomentant la difusió internacional de la cultura catalana.




La NYU (New York University) tindrà una nova càtedra que ha de permetre incrementar la visibilitat i el prestigi dels estudis i la recerca sobre la llengua i la cultura catalanes a l’exterior. El director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, i el degà de la Facultat d’Arts i Ciències de la NYU, Antonio Merlo, han signat, a la ciutat americana, un conveni de col·laboració per a la difusió conjunta dels estudis catalans i la recerca acadèmica per mitjà de la presència d’un professor visitant que impartirà docència al Centre d’Estudis Europeus i Mediterranis de la Universitat amb caràcter anual.

L’objectiu d’aquesta Càtedra és poder contribuir, des d’una perspectiva catalana, a temes culturals globals que es debaten actualment al Centre d’Estudis Europeus i Mediterranis: art, territori, immigració, raça, i d’altres qüestions socials a l’entorn de les identitats europees.

La relació de l’Institut Ramon Llull i la NYU ve de lluny, i amb aquesta nova iniciativa es consolida i es diversifica la presència dels estudis catalans a institucions acadèmiques de prestigi de la ciutat de Nova York: a banda d’aquesta nova càtedra, l’Institut Ramon Llull també compta amb la Càtedra Mercè Rodoreda a la City University of New York, que enguany commemora els 20 anys. Aquestes dues càtedres es complementen amb la docència de llengua i cultura catalanes a Columbia University.

El primer professor visitant serà Carles Guerra (Amposta, 1965), que és el responsable de l'exposició que acollirà l'American Folk Art Museum de NY el 2024 sobre l’avantguardista psiquiatra català Francesc Tosquelles. Guerra ha estat director del festival Primavera Fotogràfica de Catalunya, director del Virreina Centre de la Imatge i comissari en cap del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i director de la Fundació Antoni Tàpies del 2015 al 2020. La seva recerca s'ha centrat en el diàleg com a pràctica en els àmbits de l'art i la cultura visual. Moltes de les seves publicacions s'han centrat en la pedagogia crítica, les pràctiques documentals i les condicions per a la producció cultural postfordista. Ha estat professor associat de la Universitat Pompeu Fabra i professor del Centre d'Estudis Curatorials (CCS), Bard College. Ha comissariat un ampli ventall d'exposicions amb artistes com Perejaume, Joaquim Jordà, Xavier Ribas, Ahlam Shibli, Art & Language, Allan Sekula, Susan Meiselas, Harun Farocki, Oriol Vilanova i Ariella Aisha Azoulay.

L’Institut Ramon Llull impulsa la creació de càtedres i centres d’estudi en universitats de màxima reputació internacional, algunes amb una llarga i sòlida tradició en la catalanística. Aquesta càtedra s'afegeix a la resta de càtedres de professors visitants que contribueixen a fomentar la difusió internacional de la recerca en l’àmbit de les humanitats i les ciències socials, i afavoreixen la mobilitat del professorat tant de les universitats catalanes com de la resta d’universitats de la Xarxa IRL.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"