Institut Ramon LLull

Catalunya guanya un Premi d’Art a la Quadriennal d’Escenografia de Praga per la instal·lació Crop

Escèniques.  15/06/2023

Crop, d’Albert Pascual, Carlota Ricart i Raquel Cors ha guanyat el Premi d’Art a la instal·lació més sensible des del punt de vista social, en aquesta cita internacional on Catalunya ha presentat 3 projectes de la mà de l’Institut del Teatre i l’Institut Ramon Llull.




La instal·lació Crop és una creació dels escenògrafs i figurinistes Albert Pascual i Carlota Ricart, i de la directora escènica i dramaturga Raquel Cors, tots ells graduats a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre. L’obra forma part de la secció “Països i Regions” i el jurat de la Quadriennal de Praga li ha atorgat el premi CT Art Award for the Most Socially Sensitive Exhibition (Premi d’Art CT a la Instal·lació més Socialment Sensible), i ha destacat l’ús que fa de materials naturals i d’organismes vius. Marta Rafa, docent de l’ESAD i comissària de la PQ23-Catalunya juntament amb Pau Masaló, i Carlota Ricart han recollit el premi a la cerimònia que s’ha fet a Praga per reconèixer els millors projectes d’aquesta edició. En la secció de “Països i Regions” també han resultat premiades, en diferents categories, les instal·lacions de Xipre, República Txeca, Hongria, Brasil, Tailàndia, Armènia i Sèrbia.

Crop se situa en un futur més enllà del 2053 i es desplega a partir de les restes d’indumentària i vestuari que queden de les vides i ficcions que han transitat els espais del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) entre el 1996, any de la seva fundació, i el 2053, on, per algun motiu que queda obert a l’especulació de cadascú, la vida d’aquest espai ha sofert una interrupció o forta transformació en la seva existència. Es tracta d’una instal·lació interactiva on s’apleguen piles de roba, teixits i altres peces de vestuari i indumentària en diferents estats de descomposició.

La Quadriennal de Praga (PQ23), que enguany té lloc del 8 al 18 de juny, és l’exposició internacional d’escenografia més important del món. La participació de Catalunya a la PQ està coorganitzada per l’Institut del Teatre i l’Institut Ramon Llull.

L’any 2019, Catalunya ja va guanyar el premi a la millor instal·lació de la secció de “Països i Regions” per Prospective Actions (Catalunya 2004-2018), creació de les escenògrafes Laura Clos "Closca" i Xesca Salvà, i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, tots ells graduats a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre.

Enguany la Quadriennal de Praga arriba a la seva quinzena edició, la desena amb participació catalana, i la tercera en què Catalunya hi participa de forma autònoma.

Més informació sobre els altres projectes presentats enguany aquí

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"