Institut Ramon LLull

Albert Serra protagonista del Ficunam, el festival de cinema d’autor més important de Mèxic

Cinema.  31/05/2023

El festival de cinema d'autor més influent de la ciutat de Mèxic oferirà, de l’1 a l’11 de juny, una retrospectiva de la filmografia del reconegut cineasta català sota el nom Devoción Impía: el cine de Albert Serra. El programa, coorganitzat per l'Institut Ramon Llull, inclou també la presentació de la primera exposició del director, que es podrà veure al Museo Tamayo.




La 13a edició de FICUNAM, que se celebra de l’1 a l’11 de juny del 2023 a la ciutat de Mèxic, acull la projecció de nou pel·lícules del director català Albert Serra. La retrospectiva també inclou una sèrie de televisió que es retransmetrà per TV UNAM, a més de la instal·lació Singularity, produïda per l’Institut Ramon Llull per la Biennal d’Art de Venècia de 2015.

Aquest programa especial ha estat possible gràcies a l’acord de coorganització entre FICUNAM i l’Institut Ramon Llull, amb l’objectiu d’afavorir la internacionalització de la creació i la producció audiovisual catalanes en un dels festivals més reconeguts del territori mexicà.

Amb adjectius com radical, iconoclasta i provocador, el festival s’apropa a la figura d’un dels directors catalans amb més ressò internacional. Nominat a la Palma d’Or de Cannes per la seva darrera pel·lícula, Pacifiction, Albert Serra presenta també la seva primera exposició individual a Mèxic, Roi Solei, una performance creada a partir de la seva pel·lícula La muerte de Louis XIV, que aborda temes com la mort i la decrepitud. A la peça, l’autor recrea el rei francès moments abans de la seva mort. L’exposició, que es podrà veure fins el mes de juny al Museo Tamayo amb la curadoria de Lena Solà Nogué, s’acompanyarà d’un cicle de projeccions a l’Auditori del museu, a més d’una conferència impartida pel mateix Serra, concebuda com a part del programa públic del museu.

Els títols que formaran part de la retrospectiva al FICUNAM són: Honor de cavalleria (2006), El cant dels ocells (2008), El Senyor ha fet en mi meravelles (2011), Història de la meva mort (2013), Cubalibre (2013), La muerte de Louis XIV (2016), Roi Soleil (2018), Liberté (2019), Pacifiction (2022), Els noms de Crist (sèrie de 14 capítols, 2010) i Singularity (instal·lació en vídeo digital de cinc canals, 2015).

FICUNAM compta amb un programa acadèmic i de publicacions nodrit que involucra creadors amb especialistes i públic, propiciant l’exploració de noves tendències i la reflexió sobre el cinema i la nostra societat. Els assistents podran gaudir de les projeccions a través de l’exhibició a sales de cinema universitàries i a aliats com el Centro Cultural Universitario, el Cinematógrafo del Chopo, la Casa del Lago, la Cineteca Nacional, el Complejo Cultural Los Pinos, Cine Tonalá, el Museo El Eco i el MUAC, entre d’altres. A més, ha ampliat el seu abast apropant-se a espectadors de tot el país a través de la televisió oberta i plataformes d'streaming, algunes amb repercussió a tota Llatinoamèrica.

No és la primera vegada que l’Institut Ramon Llull i FICUNAM uneixen esforços en la difusió i internacionalització del cinema català a Mèxic. L’any 2019 van presentar conjuntament una retrospectiva de la filmografia de Pere Portabella. Mèxic és un territori que manté una relació històrica en el marc d’intercanvi cultural amb Catalunya, on ha estat convidada d’honor a diversos festivals i fires com la Feria del Libro de Guadalajara 2004 i el Festival Internacional de Cine de Guadalajara 2018.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"