Institut Ramon LLull

Focus català i balear a Exit, el festival de Tolosa dedicat a les arts de carrer i a la creació en l’espai públic

Escèniques.  30/05/2023

El Departament de Cultura col·labora tant en la part artística com en la trobada professional d’aquest festival francès.




La segona edició del festival EXIT– la primera va ser el 2021 i se celebra cada dos anys – comptarà, del 2 al 4 de juny, amb la participació de 8 companyies catalanes i 3 de balears gràcies al suport del Departament de Cultura, a través de l’Institut Ramon Llull (IRL) que realitzarà un focus d’artistes catalans i balears , i de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) que col·laborarà en la trobada professional que tindrà lloc el divendres 2 de juny.

EXIT és un festival dedicat a les arts de carrer i de l’espai públic organitzat per l’Usine, Centre National des Arts de la Rue et de l'Espace Public (CNAREP) situat a Tournefeuille, a la vora de Tolosa (Occitània). Enguany la temàtica escollida és “Compartir, alteritat i intercanvi” i sota aquests conceptes es vol connectar el públic, els artistes i els professionals de les arts de carrer d'Occitània amb els artistes i professionals de Catalunya i les Illes Balears.

Les companyies catalanes i balears que, amb la col·laboració de l’IRL, formen part de la programació d’enguany són: Ada Vilaró amb S.O.S., El Conde de Torrefiel amb Se respira en el jardín como en un bosque, John Fisherman/Sergi Estebanell amb Money for free, Joan Català amb Idiòfona, Silere Arts amb Proyecto X, Emília Gargot amb Street is lava, Marie Gyselbrecht amb Nest, Joaquín Collado amb Aproximación a un sol negro, Baal amb Alek&Sophie, Cia. d'Es Tro amb Poi i DAUS amb Oficis Oblidats. Les actuacions tindran lloc a Tournefeuille, a Tolosa i en altres localitats d’aquesta regió metropolitana francesa.

Més enllà de l’exhibició dels espectacles, l’objectiu d’aquesta col·laboració amb el festival és establir relacions sostenibles i de futur entre el teixit creatiu català i l’occità. D’aquesta manera, quatre companyies catalanes han estat coproduïdes pel festival, s’han realitzat diverses residències artístiques, i es preveuen futures col·laboracions amb festivals catalans.

El divendres 2 de juny, l’activitat professional en la qual col·labora l’ICEC, a través de la seva marca d'internacionalització Catalan Arts, s’iniciarà amb un debat organitzat per Occitanie en scène, l’agència cultural d’Occitània, on hi participarà Lorena Abelenda-Castro de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, Martha Gutierrez de Relais Culture Europe i Florian Goiffon, d'Horizon-Europe. La moderació anirà a càrrec de Yohann Floch (On the Move i FACE).  

A les 14:00h. L’Institut d’Estudis Baleàrics, FiraTàrrega i Escena Poblenou faran una presentació dels seus projectes i de la seva col·laboració amb EXIT i l’Usine. Seguidament, hi haurà una sessió on dues companyies catalanes, Sergi Estebanell i El Conde de Torrefiel, compartiran la seva experiència dels processos actuals de creació en l’espai públic.

A continuació, tindrà lloc un diàleg que vol donar resposta a les preguntes Quin és el marge de maniobra per engegar un projecte cultural a l'espai públic? i Com es poden incorporar pràctiques d’altres territoris per construir junts projectes transfronterers? on participaran programadors francesos i artistes catalans i balears; Caroline Raffin (directora del Fourneau – CNAREP de Brest) amb Silere Arts, Olivier Lataste (director de Cratère – Scène nationale d’Alès) amb Sergi Estebanell i Sébastien Bournac (director del Théâtre Sorano de Toulouse) amb la companyia D’Es Tro (Balears).   

La jornada del dia 2 de juny acabarà amb una trobada organitzada per Catalan Arts, que ofereix un espai de conversa i networking distès i informal per intercanviar opinions, punts de vista i solucions entre els diferents artistes del sector de les arts de carrer i on es podrà veure el documental produït per l’ICEC Street Arts in Catalonia: landscape of creativity.

A més s’ha elaborat un llibret en format digital amb tota la informació de les companyies i artistes catalans i balears que participaran a EXIT.

EXIT és el primer de tres festivals que al mes de juny i juliol presenten les arts de carrer catalanes i balears a Occitània. Del 2 al 4 de juny, Kamchatka i Quim Bigas actuaran al festival Point de fuite de Capdenac, i del 7 al 9 de juliol, cinc de les companyies que ara actuen a Exit estan programades al festival Surfaces organitzat per la Scène national d’Alès: le Cratère.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"