Institut Ramon LLull

El Catalan Sounds torna al Central Park de Nova York, amb quatre propostes musicals en clau 100% femenina

30/06/2023

El festival SummerStage de Nova York i l’Institut Ramon Llull presenten, el 8 de juliol, Queralt Lahoz, Marala, Lia Kali i DJ Trapella a l’escenari Rumsey Playfield del Central Park.




Per quarta vegada i de la mà de l’Institut Ramon Llull, el SummerStage de Nova York, organitzat per Capital One City Parks Foundation, acull el Catalan Sounds on Tour, una iniciativa musical que ofereix la possibilitat a diversos artistes catalans a actuar en escenaris internacionals de rellevància. En aquesta ocasió, les actuacions són en clau 100% femenina amb Queralt Lahoz, Marala, Lia Kali i DJ Trapella. Els concerts, que es duran a terme de les 18h a les 22h, són gratuïts i prèviament s’enregistrarà en directe un episodi del podcast cultural The Weekly Review, de Ràdio Primavera Sound.

Iniciat al 1986, el SummerStage és un dels festivals de música i arts escèniques a l'aire lliure més reconeguts de Nova York. Durant el mesos d’estiu, programa prop de noranta actuacions al Central Park i a altres parcs de la ciutat, amb un aforament d’unes 220.000 persones.

Pel què fa a la música, i amb la intenció de representar la diversitat del teixit cultural de la ciutat, el festival promou actuacions de tot tipus de gèneres, com jazz, hip hop i indie, i realitza programacions senceres d’un dia dedicades a un país o un territori.

Els concerts compten amb finançament tant públic com privat, i només en ocasions especials els espectacles són de pagament. És el cas dels concerts que es fan per recaptar fons, ja que la City Parks Foundation Inc. és reconeguda per la seva vinculació amb l’agenda social de la ciutat i per oferir programes d'art, esports i educació gratuïts.

En edicions anteriors, el Catalan Sounds on Tour ha portat a l’escenari de Central Park a Mishima, Txarango, Sílvia Pérez-Cruz, La Iaia i Oques Grasses.

Les protagonistes

Queralt Lahoz és una de les artistes catalanes amb més projecció del moment. Amb un ampli imaginari musical, des del bolero clàssic fins al rap 90’s i amb el flamenco com a principal motor, amb el seu primer LP, Pureza (2021), Queralt Lahoz va destacar pel seu carisme i per la fusió de gèneres única. L’àlbum va ser escollit portada a la revista Mondo Sonoro i seleccionat en nombroses webs i publicacions com un dels millors discos de l’any. A més, el 2023 ha tancat una gira de fins a una cinquantena de concerts nacionals i internacionals i ha guanyat el premi Music Moves Europe al reconegut festival Eurosonic de Groningen.

DJ Trapella crea una festa eclèctica, mesclant els èxits més actuals amb els més alternatius, de forma que les sessions siguin dinàmiques, fresques i sorprenents. Les seves sessions es caracteritzen per tenir un so i una identitat propis, gràcies a una fórmula única: mesclar un gran ventall d'estils musicals entre si i en directe, fet que permet englobar tot el públic perquè ningú quedi indiferent, generant un ambient de festa variada, versàtil i divertida.

Lia Kali és una cantant que dialoga amb el reggae, el jazz, el soul i el rap. Va fer el salt de les jams de la ciutat de Barcelona a diversos projectes, com el tribut a Amy Winehouse. Amb la pandèmia, l’artista va començar a escriure les seves pròpies cançons i és així com va iniciar les seves col·laboracions amb Lupita’s Friends, Sofia Gabanna, Santa Salut, Elane, Hard GZ, Denom, Delaossa i molts altres. Sense deixar de banda el món de les col·laboracions i sent una de les veus més sol·licitades del panorama, Lia Kali presentarà aquest 2023 el seu primer àlbum en solitari.

Marala és un grup un grup musical integrat per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, originàries respectivament de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Publicat el 2020, A trenc d’alba és el seu primer treball discogràfic, que els va merèixer el Premi Enderrock de la música Balear atorgat per la crítica al Disc Revelació de l’Any, el Premi Ovidi al millor disc de Folk i el Premi Carlos Santos Millor Disc de Música Tradicional. El 2022 publiquen Jota de morir, un recull de deu temes amb la producció musical de Pau Vallvé i la producció sonora de Jordi Casadesús que continua apostant per mesclar la tradició amb la innovació. Aquest segon treball ha estat guardonat amb el Premi a Millor Disc 2023 als Premis Enderrock. Poemes musicats de poetesses actuals, revisions de cants de batre, tonades sefardís i laments de guerra que s’intercalen amb explicacions fresques i alhora implicades amb el feminisme, la cura del patrimoni o la crítica social.

The Weekly Review és un podcast en anglès presentat per Ràdio Primavera Sound i conduit Johann Wald, Ben Cardew i Mar Vallverdú. El podcast s’emet setmanalment i gira al voltant de l’actualitat del món de la música catalana i internacional, alhora que repassa grans esdeveniments musicals i fa entrevistes a artistes del panorama musical. Aquest programa especial està plantejat com una performance en directe que s’enregistrarà també en vídeo, exercint un efecte multiplicador de tota l’activitat que es realitzarà al Central Park.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"