Institut Ramon LLull

La residència Art Omi, de Nova York, acollirà els escriptors Pol Guasch i Arià Paco

Literatura.  25/05/2023

Des de la seva fundació l'any 1992, Art Omi Writers ha allotjat centenars d'autors i traductors de més de cinquanta països. La col·laboració entre l'Institut Ramon Llull i Art Omi va començar l'any 2010.




Els escriptors catalans Pol Guasch i Arià Paco seran residents d’Art Omi (Estats Units) durant la propera tardor. Cada un d’ells durà a terme una estada d’un mes en aquesta institució cultural ubicada al poble de Ghent, a la riba del riu Hudson, a dues hores i mitja de Nova York. Des que es va crear el programa Writers Art Omi, més de cent autors de cinquanta països diferents hi han estat allotjats.

La col·laboració entre l'Institut Ramon Llull i Art Omi ((antigament coneguda com a Ledig House) va començar l'any 2010, i per la residència hi ha passat escriptors catalans com Gemma Gorga, Francesc Serés, Marc Pastor, Anna Ballbona, Albert Forns, Sebastià Alzamora, Marina Espasa, Anna Aguilar-Amat, Mònica Batet, Marta Carnicero, Sebastià Portell, Martí, Núria Perpinyà, Irene Solà, Monika Zgustova, Jordi Cabré i, recentment, Max Besora.

Cada any, a través de convocatòria pública, l’IRL fa una preselecció dels escriptors que volen fer una estada en aquest centre i és Art Omi qui fa la tria final, a partir dels projectes presentats. L’objectiu d’aquesta residència ha estat sempre el mateix al llarg dels anys: divulgar l’obra dels escriptors convidats i fomentar l’intercanvi internacional, cultural i creatiu entre els participants.


Pol Guasch

Pol Guasch (Tarragona, 1997) és màster en Literatura, Teoria i Cultura Contemporànies (King's College London) i investigador predoctoral sobre amor i poètica a la Universitat de Barcelona. És autor dels llibres de poesia Tanta gana (Premi Francesc Garriga 2018) i La part del foc (Premi López-Picó 2020). Napalm al cor (Premi Llibres Anagrama 2021), la seva primera novel·la, s'ha traduït a diverses llengües, com el francès, l'alemany o l'italià, entre d'altres, i s'està adaptant al teatre i al cinema. Per aquesta novel·la, ha estat guardonat amb el Premi 42 Revelació en català i el Premi Talent a bord del Festival Eñe de Madrid.

Arià Paco

Arià Paco (Igualada, 1993) és graduat i màster en Filosofia. Va debutar l’any 2020 amb la novel·la Mentir a les mosques, i el 2021 va obtenir la beca Montserrat Roig de creació literària. A 2022 publica la novel·la Covarda, vella, tan salvatge, que guanya el Premi Roc Boronat. Ha publicat a la revista Branca i ha col·laborat en diversos mitjans digitals. Actualment fa un doctorat en filosofia a la Universitat d’Arizona, on és professor auxiliar.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"