Institut Ramon LLull

Gran exposició de Daniel Steegmann Mangrané a Kiasma, el museu d’art contemportani de Hèlsinki

Arts.  31/03/2023

El museu d’art contemporani Kiasma de Hèlsinki (Finlàndia), amb el suport de l’Institut Ramon Llull, acull l’exposició més gran que s’ha fet mai als països nòrdics de l’artista català Daniel Steegmann Mangrané, nascut a Barcelona i establert a Rio de Janeiro des de fa dues dècades.




El museu d'art contemporani Kiasma presenta A Leaf Shapes the Eye, l’exposició més gran que s’ha fet mai als països nòrdics de l'artista català Daniel Steegmann Mangrané (Barcelona, 1977), amb més de 1.000 metres quadrats destinats a la seva obra en diversos formats: collage, dibuix, hologrames, instal·lació, imatge en moviment, fotografia, escultura, so i poesia.

Profundament influenciat pel context socio-natural de Brasil, el treball d’Steegmann Mangrané és una mirada a l’ecologia com a eina d’anàlisis i de transformació. Utilitzant idees aparentment oposades, com pertinença i desarrelament o opacitat i transparència, crea entorns immersius, on uneix elements visuals amb elements materials.

L'exposició de Kiasma, que estarà oberta fins el 10 de setembre, és una oportunitat única per relacionar-se amb l'obra de l'artista en un espai coherent, tot i que divers, i una reflexió sobre les múltiples comunitats i connexions que defineixen la vida al planeta.

Steegmann Mangrané crea situacions sensuals i lúdiques, que superen els dualismes artificials que històricament han definit la lectura del món, fent-se ressò de l'ús d'estratègies corporals, perceptives i sensorials com a mitjà de participació política inspirades en artistes brasilers dels anys 60 com Lygia Clark i Hélio Oiticica. Segons l’artista català, aquestes dicotomies no només són falses, sinó també jeràrquiques, situant la ment per sobre del cos, el pensament racional per sobre de l'emoció, la cultura per sobre de la natura i, en última instància, permeten visions del món nocives. En oposició a tot això, Steegmann Mangrané proposa un enfocament integral per abordar el moment crític de crisi ecològica que estem vivint actualment.

L'exposició està comissariada per João Laia, comissari en cap d'exposicions temporals a Kiasma, i Hiuwai Chu, responsable d'exposicions del MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona), amb Piia Oksanen, comissària d'exposicions temporals de Kiasma.

Aquesta exposició, que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull, està produïda juntament amb el MACBA, on s’instal·larà del 15 de novembre de 2023 al 24 de maig de 2024. La mostra s’acompanya d’una publicació, coeditada per Kiasma i MACBA amb l’editorial BOM DIA BOA TARDE BOA NOITE de Berlín.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"