Institut Ramon LLull

Celebrem 30 anys d’ensenyament del català a Romania

Llengua.  15/03/2023

L’acte de celebració dels 30 anys d’ensenyament formal i continuat de la llengua i cultura catalanes a la Universitat de Bucarest es farà el dia 16 de març, i els durant els dos dies següents es duran a terme unes jornades formatives per al professorat d'estudis catalans d'universitats d'Europa centra i de l'est, organitzades per l’Institut Ramon Llull.




La Universitat de Bucarest acull, el dijous 16 de març, un acte de celebració dels 30 anys d’ensenyament formal i continuat de la llengua i cultura catalanes en aquest centre. D’aquesta manera es vol agrair i homenatjar els romanesos i romaneses que han fet possible la formació de filòlegs, professors, traductors, editors i acadèmics en l’àmbit dels estudis catalans, i que han contribuït i contribueixen a difondre i estrènyer els llaços entre les dues llengües i cultures.

El curs 1992-1993, a petició del Departament de Lingüística Romànica de la Universitat de Bucarest, es va posar en marxa un lectorat a la capital romanesa, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Llull. Aquest lectorat ha tingut al capdavant els professors Xavier Montoliu Pauli (1992-1996), Glòria Roig (1996-1997), Joan Llinàs Suau (1997-2017 i actualment), Jordi Cassany Bates (2017-2019) i Víctor Peña Irles (2019-2023).

L’acte institucional de celebració permetrà repassar la història i el desenvolupament de la catalanística a Bucarest i mostrar alguns dels resultats obtinguts. L'esdeveniment també comptarà amb la presentació del nou llibre Casa meua, casa voastra - Català i romanés en contrast de Vicent Beltran de la Universitat d’Alacant, una exposició sobre la recepció de la literatura catalana a Romania a càrrec de l’editora Jana Balacciu Matei de l'Editorial Meronia i el concert Cancons de fer cami, amb els músics catalans Mireia Vives i Borja Penalba.

Durant els dos dies següents, 17 i 18 de març, l'Institut Ramon Llull organitza les Jornades de formació per al professorat d'estudis catalans d'universitats d'Europa centra i de l'est. Aquest congrés, adreçat als lectors de català de la regió, compta amb la participació d'universitats de Croàcia, Eslovàquia, Hongria, la República Txeca, Polònia, Romania, Rússia i Sèrbia. Les jornades formatives tindran lloc a la Facultat de Llengües i Literatures Estrangeres de la Universitat de Bucarest i consistiran en diferents tallers, seminaris i anàlisis dedicats a la metodologia emprada per l'ensenyament de la llengua catalana a l'estranger.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"