Institut Ramon LLull

Obrim una nova càtedra d’estudis catalans a la Universitat Hebrea de Jerusalem

Llengua.  09/03/2023

La Càtedra Bonastruc de Porta organitzarà activitats acadèmiques i de recerca que contribueixin a la promoció i difusió d’estudis catalans.




Sota l’impuls de l’Institut Ramon Llull, el 9 de març s’inaugura la Càtedra Bonastruc de Porta (Nahmànides) a la Universitat Hebrea de Jerusalem (Israel), una universitat especialitzada en la recerca en diferents camps de la cultura humanística. D’aquesta manera, s’iniciarà el curs Catalonia and Beyond - Comparing Self-Determination Movements in Contemporary Europe, que anirà a càrrec del Dr. Daniel Cetrà, investigador al grup de recerca Institutions and Political Economy Research Group de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Aquest curs ofereix un enfocament comparat de les crisis territorials a la Unió Europea, amb estudi de casos com Escòcia (Regne Unit), Flandes (Bèlgica), el Tirol del Sud (Itàlia) o Irlanda del Nord (Regne Unit), i reflexiona a l’entorn de les possibilitats d’encaixar les nacions minoritàries en el marc dels estats que conformen la Unió Europea. La Càtedra també inclou una conferència de Cetrà oberta a tota la comunitat universitària.

Pel que fa als estudiants inscrits, l'assignatura s'ofereix a estudiants graduats, inscrits a programes de màster de 4 departaments: Ciències Socials, Ciències Polítiques, Relacions Internacionals i Estudis Europeus.

La Càtedra Bonastruc de Porta és fruit del conveni que va signar L’IRL al juliol del 2022 amb la Facultat d’Humanitats de la Universitat Hebrea de Jerusalem per promoure els estudis catalans i per realitzar-hi activitats acadèmiques i de recerca que contribueixin a la seva promoció i difusió. Bonastruc de Porta fou un filòsof, rabí de l’aljama de Girona i metge, que visqué al segle XIII a Palestina i tractà amb profunditat qüestions relacionades amb la Bíblia, el Talmud i la càbala. És autor també de nombroses obres didàctiques i de diverses poesies sagrades que han arribat fins als nostres dies.

Aquesta càtedra s'afegeix a la resta de càtedres de professors visitants que contribueixen a fomentar la difusió internacional de la recerca en l’àmbit de les humanitats i les ciències socials, i afavoreixen la mobilitat del professorat tant de les universitats catalanes com de la resta d’universitats de la Xarxa IRL. Més info aquí

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"