Institut Ramon LLull

Barcelona serà la seu de l’IBBY World Congress 2028, el congrés de literatura infantil i juvenil més important del món

Literatura.  06/03/2023

Barcelona ha estat la candidatura escollida entre les quatre finalistes -Accra (Ghana), Suwon (Corea) i Sharjah (Emirats Àrabs), pel Comitè Executiu de l’IBBY Internacional. Amb el lema ‘Reading is a universal right’, l’IBBYcat pretén fer honor a un dels valors fundacionals de la seva entitat mare, l’IBBY (International Board on Books for Young People).




En el context de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, la fira de referència on es reuneix tota la comunitat LIJ internacional, l’IBBY ha anunciat a la seva conferència de premsa que Barcelona ha estat la candidatura escollida per acollir l’IBBY World Congress l’any 2028. L’anunci l’ha fet Carolina Ballester (Directora Executiva de l’IBBY), en un acte en el qual també s’han donat a conèixer el cartell i el missatge del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil d’enguany, que se celebra cada 2 d’abril en record i homenatge a Hans Christian Andersen, s’han anunciat els nominats al Premi Andersen del 2024 i s’ha donat a conèixer l’IBBY Selection of Outstanding Books for Young People, entre d’altres. Hi han assistit representants de la Generalitat, el Ministerio de Cultura y Deporte i els agents del sector.

Els congressos de l’IBBY se celebren cada dos anys en una ciutat d’un dels 82 països membres d’aquesta institució internacional i són un context per a:
- La trobada d’especialistes i agents de les diferents baules del sector del llibre
infantil i juvenil d’arreu del món, i especialment, entre aquells que mantenen un
vincle amb I’IBBY.
- Difondre, compartir i intercanviar idees, estudis i projectes relacionats amb la
promoció del llibre i la lectura de diferents indrets.
- Celebrar l’assemblea general de l’entitat.
- Lliurar els premis que convoca l’organització.

La cursa fins a arribar a Barcelona el 2028

Espanya és l’única secció de l’IBBY que ha acollit tres congressos anteriors:
Madrid - 1964
Sevilla- 1994
Santiago de Compostela - 2010

El 38th IBBY World Congress es va celebrar a Putrajaya, Malaysia el 5-8 de setembre de 2022, i els futurs congressos seran a:
Trieste, Italy
39th IBBY World Congress: from 30 August to 1 September 2024.
Tema: Join the Revolution! Giving Every Child Good Books.

Ottawa, Canadà
40th IBBY World Congress: in September 2026.
Tema: Listening to Each Other's Voices.

Una candidatura de sector

La presentació de Barcelona és una fita col·lectiva que ha estat possible gràcies al compromís i suport de totes le entitats del sector que l’IBBYcat representa i de les administracions, que s’han volcat en la defensa del projecte.
Entitats del sector:
- Associació d'Editors en Llengua Catalana
- Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
- APIC. Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya
- Cambra del Llibre de Catalunya
- Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de Catalunya
- Escrivim. Associació Professional d’escriptores i escriptors de literatura
- Fundació Bromera per al Foment de la Lectura
- Fundació FULLGremi de Llibreters de Catalunya
- Gremi d'Editors de Catalunya
- Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil. Biblioteca Xavier Benguerel. Biblioteques de Barcelona
Institucions:
- Ajuntament de Barcelona
- Institució de les Lletres Catalanes
- Institut Ramon Llull
- Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)
- Ministerio de Cultura y Deporte

El nostre compromís, el nostre lema

La candidatura s’ha presentat sota el lema ‘Reading is a universal right. Acces to cultures, languages and imagination’, fortament inspirat per la visió de la fundadora de l’IBBY, Jella Lepman. Una escriptora, periodista i activista alemanya que funda la institució a Zuric (Suïssa) l’any 1953 amb l’objectiu de recosir les ferides després de Segona Guerra Mundial a través de la literatura infantil i juvenil.

Valors d’un congrés amb un format únic:
- Un congrés participatiu i inclusiu per enfortir el sentit de comunitat, que començarà un any abans a compartir el contingut que acabarà teixint el
programa del gran esdeveniment del 2028.
- Un congrés que per primera vegada integrarà com a part essencial la veu dels infants i joves que, en mini-congressos, podran gaudir de l’expertesa dels grans especialistes LIJ que portarà el congrés.
- Un congrés pel diàleg, l’intercanvi i l’aprenentatge mutu entre la comunitat internacional de l’IBBY i la comunitat LIJ de casa nostra.
- Un congrés dinàmic i vivencial, que combinarà conferències, tallers, visites…per a un aprenentatge significatiu.

Oportunitats que suposa per a Barcelona i Catalunya:

- Un aparador internacional per a la LIJ pròpia i els agents del sector, que complementa les accions d’internacionalització, col·laboració i intercanvi.
- Un fòrum d’alt nivell per ampliar la formació i inspiració dels professionals i enriquir els projectes de les diferents baules que treballen en l’àmbit de la LIJ.
- Un esdeveniment articulador que implica a tots els agents del sector, que reforça el projecte de Barcelona com a ciutat de la Literatura i que pot enriquir i projectar les línies de treball del futur Pla Nacional del Llibre i la Lectura.

7 raons que han convençut al comitè executiu de l’IBBY:

1. La fortalesa de la comunitat LIJ de casa nostra fruit del treball transversal de més de quaranta anys. Un sector unit i amb una projecció internacional sòlida i en continu creixement.
2. El compromís profund amb els valors fundacionals de l’IBBY, institució a la qual la nostra entitat ha estat vinculada des dels seus inicis.
3. El moment estratègic d’impuls i el context d’oportunitat que viu la nostra LIJ, amb prestigi i reconeixement, un sector editorial en expansió i l’imminent llançament d’un nou Pla Nacional del Llibre i la Lectura.
4. El reconeixement de Barcelona com a Ciutat de la Literatura per la UNESCO. Barcelona és una ciutat de lectors, literària i creativa, que construeix ponts amb altres ciutats i projectes d’arreu del món, per promoure la literatura com a motor social, cultural i econòmic.
5. La llarga tradició editorial i la seva capitalitat com a hub representant el 70% de la producció de LIJ a tota Espanya.
6. Els atractius culturals, arquitectònics, artístics d’una ciutat cosmopolita, dinàmica i oberta a l’experimentació.
7. La gran infraestructura per acollir un congrés d’aquesta magnitud.

El congrés en xifres:

Durada: 3 dies i mig
Assistents: 600 professionals, amb representants de totes les baules però una presència més destacada d'especialistes, bibliotecaris i docents.
Activitats: més de 100 activitats programades per a diferents tipus de públic i en connexió amb la ciutat.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"