Institut Ramon LLull

Gira d’Antònia Vicens a França, on participarà al festival Expoésie de Périgueux

Literatura.  07/03/2023

Del 14 al 18 de març, l’escriptora mallorquina participarà en lectures i activitats literàries en diverses llibreries franceses.




Antònia Vicens (Santanyí, Mallorca, 1941) és una de les autores convidades a la 22a edició del festival Expoésie de Périgueux, que es farà del 8 al 19 de març en l’esmentada ciutat francesa. Aprofitant aquesta participació, donarà a conèixer la seva obra a través de lectures, signatura de llibres i trobades amb lectors a les llibreries Georges, de Talence, Médiathèque d’Agonac, a Agonac, i la Vieille Grille, a París. El dia 16 serà al festival de poesia, que acull figures destacades del món francòfon i també aposta per descobrir nous talents i per donar a conèixer a autors d’altres llengües.

Des del 2021, l’editorial Lanskine publica en francès, amb la traducció de François-Michel Durazzo, tota la creació poètica d'Antònia Vicens, que s'ha convertit en un referent indiscutible per als lectors i les noves generacions de poetes. Els seus textos constitueixen un potent exercici de memòria i aborden, sense concessions, la duresa de la vida, la pobresa, la repressió religiosa, la manca de tendresa i el descobriment de la literatura i el gaudi de la pròpia llengua.

Antònia Vicens va començar la seva carrera com a novel·lista guanyant el premi Sant Jordi (1967) amb 39º a l'ombra. Després de més de deu títols publicats durant més de quaranta anys, entra amb força al món de la poesia amb Lovely (2009), seguit d'alguns altres reculls de poemes molt aclamats.

Les seves dues novel·les més conegudes 39º a l'ombra (1968) i Terra seca (1987) han estat traduïdes al castellà i a l'alemany. Després d'una llarga trajectòria com a novel·lista, l’escriptora mallorquina va capgirar el panorama poètic català. La Generalitat de Catalunya li va atorgar, l'any 1999, la Creu de Sant Jordi i l'any 2016, el Premi Nacional de Cultura. L'any 2004 va ser guardonada amb la Medalla Ramon Llull del Govern de les Illes Balears i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana li va atorgar el premi honorífic l'any 2022. El Ministeri de Cultura espanyol li va atorgar el Premi Nacional de Poesia l'any 2018.

Quatre dels seus poemaris Lovely (2009), Under the umbrella the cry (2013), Cold eyes (2015) i All the horses (2017) es van publicar en francès el 2020 i el 2021 en dos volums de l’editorial Lanskine. Un cinquè títol està en preparació.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"