Institut Ramon LLull

El cinema català torna per la porta gran a la Berlinale

Cinema.  15/02/2023

Cinc produccions catalanes formen part de la selecció de la 73a edició del Festival




El Festival de Cinema de Berlín - Berlinale celebra enguany la seva 73a edició, que tindrà lloc a la capital alemanya del 16 al 26 de febrer de 2023. Després de l’èxit del cinema català en l’edició del 2022, on Alcarràs (Vilaüt, Avalon, Elastica, Kino Produzioni) de Carla Simón va endur-se l’Os d’Or, aquest any la presència catalana al festival torna a ser molt destacada. Cinc produccions catalanes formen part de la selecció del Festival, mentre que dos projectes en desenvolupament es presentaran a les seccions del Co-Production Market, sis professionals i dos projectes catalans participaran a Berlinale Talents i més de 70 empreses catalanes assistiran a l’European Film Market.

Cinc produccions catalanes seleccionades

Enguany el cinema català tornarà a competir a la Secció Oficial del festival amb 20.000 espècies d’abelles (Gariza Films, Inicia Films, 20000 Especies de abejas AIE) d’Estibaliz Urresola. El primer llargmetratge de la directora basca competirà al festival després de participar l’any passat en el Co-Production Market de l’EFM.

Per la seva banda, l’òpera prima d’Álvaro Gago, Matria (Ringo Media, Avalon, Matriuska, Elastica Films) competirà en la secció Panorama. El llargmetratge parteix del curtmetratge també anomenat Matria (Ringo Media, Sombriza Films) que l’any 2018 va ser guardonat amb el Premi del Jurat al Festival de Sundance.

El nou film de Carla Subirana, Sica (Alba Sotorra, Miramemira, Zuzú Cinema, Amorambre Films, Film Market Fund, Sica, Alba Sotorra, AIE) es presentarà en la secció Generation. La pel·lícula, rodada en català i en gallec, està protagonitzada per Thais García i Núria Prims i ambientada a la Costa da Morte de Galícia, on Sica, de catorze anys, està obsessionada amb que el mar retorni el cos del seu pare després d’un naufragi.

El documental català també estarà present a la Berlinale amb Anqa (Kepler Mission Films, Helin Çelik), dirigit per Helin Çelik que participarà en la secció Forum. Anqa és la història de tres dones supervivents que van escapar l’extrema violència masculina i van quedar atrapades en la diluïda línia entre la vida i la mort.

Finalment, el curtmetratge La herida luminosa (Daydreaming So Vividly About our Spanish Holidays) de Christian Avilés competirà en la secció Berlinale Shorts. El film, produït per ESCAC Films, segueix el viatge d’uns adolescents a les Illes Balears a la recerca del sol.

Presència catalana en les activitats d’indústria

La indústria audiovisual catalana estarà present, un any més, en l’European Film Market (EFM), amb una delegació de més de 70 empreses del sector. A més a més, dins les activitats que s’organitzen en el marc del Co-Production Market de l’EFM es presentaran diversos projectes de producció catalana: el llargmetratge en desenvolupament Iván & Hadoum, dirigit per Ian de la Rosa i produït per Vayolet Films i Avalon forma part de la Selecció Oficial de Llargmetratges, i el projecte de sèrie de ficció El fill del xofer (Zeta Studios) d’Isaki Lacuesta, Isa Campo i Cristóbal Garrido participarà en el Co-Pro Series. En paral·lel, la sèrie Això no és Suècia (Nanouk Films, Funicular Films, Anagram, RTVE) participarà, en el marc de l'EFM, a la sessió Next from Spain: First Look + Q&A.

D’altra banda, sis professionals catalans formen part de la selecció de Berlinale Talents, el programa de desenvolupament del talent del festival. En destaca Harta (Mayo Films, Televisió de Catalunya) de Júlia de Paz, que participarà en la secció de desenvolupament de guions Script Station, amb l’adaptació al llargmetratge del curtmetratge homònim, que recentment ha estat guardonat amb el Premi Gaudí al Millor curtmetratge. Juntament amb Júlia de Paz, els professionals Mikel Gurrea, Ricard Balada, Agnès Piquè, Álvaro Gurrea i Helena Vilaplana estaran presents a les activitats de Berlinale Talents. Així mateix, el director i guionista colombià Manuel Correa participarà a Berlinale Talents amb el seu nou projecte, de producció catalana, Atles de la desaparició (GusanoFilms, Perspektiv Produksjon).

L’ICEC tornarà a estar present a l’European Film Market a l’estand C1 - MGB, amb la representació de Catalan Films i Catalunya Film Commission, que participaran també en el Co-Production Market fent una presentació de Catalunya al Country Focus.

LLIBRET BERLINALE - EFM 2023

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"