Institut Ramon LLull

L’XI edició de Temporada Alta a Iberoamèrica presenta quatre produccions catalanes a Buenos Aires, Lima i Montevideo

Escèniques.  27/01/2023

El festival, coorganitzat per l’Institut Ramon Llull, manté el paper d’exportador enviant enguany a representar-se als tres països participants: Ma solitud de Guillem Albà, Loco amoris de Pablo Macho i Pau Roca i 360 grams d’Ada Vilaró. Dins de la programació, també hi haurà una quarta proposta: Cuerpos celestes, d’El Conde de Torrefiel i cabosanroque.




Comença l’XI Temporada Alta a Iberoamèrica, una nova edició que segueix apostant per presentar l’escena catalana a l’altra banda de l’Atlàntic, actuant com a plataforma d’intercanvi creatiu i de projecció dels artistes i companyies de casa nostra. El festival presenta una programació que s’allargarà fins el 5 març. En concret, la programació de Lima (Perú) serà del 7 de febrer al 5 de març, a Buenos Aires (Argentina) les dates són del 7 al 12 de febrer i, en el cas de Montevideo (Uruguai), les funcions es realitzaran de l’1 al 26 de febrer. En aquesta edició, presentem 5 propostes, de les quals, 4 es veuran a tots tres països.

Les propostes catalanes programades van des de l’autoficció o el teatre d’objectes passant pels nous formats experimentals i reflexions de conscienciació social. Són les següents: Guillem Albà presenta Ma solitud els dies 7 i 8 de febrer a Buenos Aires, 11 i 12 de febrer a Montevideo, i 14 de febrer a Lima. Amb aquest espectacle, estrenat a la darrera edició de Temporada Alta, el clown i actor torna a les seves arrels amb un muntatge que aplega el seu univers visual en una íntima i selecta experiència col·lectiva.

Per la seva banda, Pablo Macho i Emma Arquillué protagonitzen Loco amoris, dirigida per Pau Roca i escrita pel mateix Pablo Macho. Es tracta d’una exploració de les formes infinites d’amor arran del’experiència d’haver mantingut una relació sentimental a distància. La peça es podrà veure els dies 9 i 10 de febrer a Buenos Aires, 13 i 14 de febrer a Montevideo, i 17 i 18 de febrer a Lima.

A més, Ada Vilaró portarà 360 grams els dies 11 i 12 de febrer a Buenos Aires, 15 i 16 de febrer a Montevideo i el 19 i 20 de febrer a Lima. La peça és un monòleg molt personal on l’autora i intèrpret reivindica un realçament de la bellesa del cos a través de les seves diferències.

La quarta proposta catalana que inclou la programació de Temporada Alta Iberoamèrica és Cuerpos celestes, una creació experimental d’El Conde de Torrefiel i cabosanroque, que proposa una singular visita guiada per un cementiri. La peça, que ha estat produïda per Fundació “la Caixa”, és una experiència sonora que pertany al projecte Site Un-specific. El projecte compta amb nou peces que proposen diferents passejos sonors per espais arquetípics, com un supermercat, un parc, un bosc o a la pròpia llar. Cuerpos celestes es podrà escoltar de forma gratuïta a través de la plataforma CaixaForum+ a partir del 7 de febrer. La resta d’experiències sonores s’aniran estrenant al llarg del 2023. La Fundació ”la Caixa” va llançar a finals del 2022 aquesta plataforma online gratuïta, CaixaForum+, amb un catàleg especialitzat en difusió cultural i científica on s’hi poden trobar sèries, pòdcasts, documentals, pel·lícules, art digital, i un llarg etcètera de formats a l’entorn de nou temàtiques com les arts escèniques. Finalment, la sala Timbre 4 de Buenos Aires torna a apostar pel Torneo de dramaturgia transatlántico, que arriba a la seva onzena edició i continua enfrontant autors catalans – i balears - amb autors argentins.

Conjuntament amb la programació catalana, aquest any Temporada Alta a Iberoamèrica programa més de 20 espectacles diferents, de 9 nacionalitats europees i llatinoamericanes, i al voltant de 50 representacions a les 3 capitals d’Argentina, Uruguai i Perú. Són propostes de teatre, dansa i creació contemporània procedents principalment de Catalunya, Espanya, França, Portugal, Brasil, Colòmbia i Mèxic, a més de les tres nacionalitats amfitriones, que acullen una programació intensa que circula per les tres ciutats durant aquestes setmanes de festival.

INTERNACIONALITZACIÓ DE L’ESCENA CATALANA

El projecte, que Temporada Alta va promoure ara fa més d’una dècada i ha fet créixer any rere any, té com a objectiu establir un pont d’intercanvi entre l’escena del país i la iberoamericana, donant a conèixer la dramatúrgia pròpia i els creadors. Més enllà de la programació, el festival suposa un punt de trobada i intercanvi entre artistes i professionals que hi acudeixen. I és també una oportunitat per generar i ampliar el circuit d’espectacles internacionals que promou Temporada Alta en Gira.

La programació de Temporada Alta a Iberoamèrica és possible gràcies a l’Institut Ramon Llull, organisme que promou la llengua i la cultura catalana al món i que és coorganitzador del festival, juntament ambTemporada Alta i les tres seus iberoamericanes. Aquest any, a més, el Ministerio de Educación y Cultura d’Urugai, ha declarat Temporada Alta Iberoamèrica activitat d’interès ministerial, un reconeixement que demostra encara més la importància que suposa el festival per a aquest país.

XI TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC

Un any més el Mediterrani i el Río de la Plata s’enfrontaran al Torneig de dramatúrgia transatlàntic, a la sala Timbre4 i en el context de Temporada Alta en Buenos Aires (TABA). Aquesta nova edició, se celebrarà entre els dies 7 i 10 de febrer, que és quan s’anunciarà el guanyador després de la gran final. Enguany, hi participen el finalista (Xavi Buxeda) i la guanyadora (Carla Rovira) del torneig català d’aquest any passat. Xavi Buxeda amb el text Ja ho deixarem escrit i Carla Rovira amb El canvi, tenen el repte de traduir les seves propostes al castellà i de dirigir i assajar amb actors argentins. Els seus textos s’enfrontaran als dels autors de Buenos Aires.

El Torneig Transatlàntic, que compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de l’SGAE a Catalunya, les desenvoluparà en dues rondes prèvies classificatòries que enfrontaran un text català amb un d’argentí cadascuna, i la final en la que hi participaran els guanyadors de cada eliminatòria. Fins al moment han guanyat el torneig transatlàntic els autors Roger Peña (El recanvio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El Crédito), Leandro Airaldo (Enamorarse es hablar corto y enredado), la mallorquina Marta Barceló (Tocar Mare), Cristina Clemente (Las lentes para mirar cargadores), Carolina Steeb (De-Construcción), l’argentina Valeria di Toto (El cotidiano), el també argentí Lucas Raninzini (Promoción de verano) i, l’any passat, la catalana Lara Díez Quintanilla (Khwam Sukh Sarmiento).

PROGRAMACIÓ IBEROAMERICANA I EUROPEA

Per als tres països (Argentina, Perú i Uruguai) socis del festival i amfitrions, Temporada Alta suposa una oportunitat d’intercanvi de programacions i l’ocasió de poder programar en xarxa propostes vingudes de Catalunya i la resta d’Europa. El que va començar essent una petita mostra de teatre català a Argentina, gràcies a la vinculació del festival català amb Timbre 4 i el seu director Claudio Tolcachir, ha esdevingut un festival amb programació internacional que es desenvolupa en tres països diferents.

D’Uruguai es podran veure les propostes Yo soy Fedra i Muchachas de verano en días de marzo, a més d’acollir els espectacles Rota, ¡Bailemos... que se acaba el mundo! i La celestina, tragicomedia de Lita d’Argentina, Figueiredo de Portugal i Brasil, Clownti de Colombia, Altsasu i Moria d’Espanya, Vanitas d’Argentina i França (que també es podrà veure a Buenos Aires).

Perú aporta a la programació Huérfanos, Quemar el bosque contigo adentro i El misántropo, a més de programar a la seva seu les propostes Omma i La historia de amor de Romeo y Julieta de França, Encuentros breves con hombres respulsivos d’Argentina i El triciclo de Orfea de Mèxic i França.

Per la seva banda, Argentina presenta, en el marc del festival, Puto barrio de Diana Luque i la versió argentina de Queremos ir al Tibidabo de Cristina Clemente.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"