Institut Ramon LLull

Joana Moll presenta la seva instal·lació d’art sonor ”A Silent Opera for Anthopogenic Mass” a transmediale, el festival d’art multimèdia i cultura digital de Berlín

Arts.  25/01/2023

A través d’una aplicació web, l'òpera s’escolta amb auriculars mentre es fa un recorregut per un camí de Tempelhofer Feld, l’antic aeroport de Berlín.




Del 26 de gener al 26 de febrer, Joana Moll presenta a transmediale, el reconegut festival d’art multimèdia i cultura digital de Berlín, una peça d’art sonor sobre la massa antropogènica, és a dir, sobre la massa de tots els productes materials generats per l’activitat humana, que al 2020 va superar en pes a la biomassa total del planeta. Amb el suport d’uns auriculars i a través d’una aplicació web, A Silent Opera for Anthopogenic Mass (Una òpera silenciosa per a la massa antropogènica) es podrà escoltar a Tempelhofer Feld, l’antic aeroport de Berlín reconvertit en un parc públic, mentre es va caminant per un recorregut delimitat. L'artista catalana serà a Tempelhofer Feld el 4 de febrer, on farà una activació del seu projecte, que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

Amb aquesta obra, Joana Moll vol “explorar la producció insidiosa, però silenciosa, de la massa antropogènica”. Des de l’any 2020 el pes col·lectiu de tots els objectes construïts pels humans supera el de la biomassa total del planeta. En aquest sentit, l’artista explica que “tot el que hem creat els humans, mantingut o rebutjat pesa més que l'hàbitat natural i les criatures de la terra junts. Un desequilibri que erosiona de manera accelerada la capacitat de regeneració de la terra”.

Transmediale, que arriba a la seva 36 edició, reuneix anualment a artistes, investigadors, activistes i experts internacionals amb l’objectiu de desenvolupar espais per a la reflexió crítica sobre el paper de la tecnologia en la producció cultural, i generar noves perspectives, enllaçant diferents gèneres i des de diverses perspectives. Enguany el festival inaugura Out of Scale, un programa públic i gratuït, a l’aire lliure, que és on s’emmarca l’obra de Moll.

El llibret de la partitura de l'òpera, amb la informació detallada del projecte, està disponible en línia a: https://janavirgin.com/OPERA/libretto.pdf. També se’n podrà recollir una còpia a les instal·lacions habilitades pel festival.

Joana Moll (Barcelona, 1982) és una artista i investigadora a mig camí entre Berlín i Barcelona. La seva feina explora críticament la manera en què les narratives tecnocapitalistes afecten l’alfabetització de les màquines, els humans i els ecosistemes. Les seves principals línies de recerca inclouen la materialitat d’Internet, la vigilància, l’anàlisi de perfils socials i les interfícies. Ha presentat, exposat i publicat la seva feina en diferents museus, centres d’art, universitats, festivals i publicacions d’arreu del món com a la Biennal de Venècia, el MMOMA, el CCCB, el ZKM, el Chronus Art Center, el Taipei Digital Arts Center, HeK, l’Ars Electronica, la universitat de Georgetown, la universitat de Harvard, l'universitat de Cambridge i la NYU entre moltes d'altres. El seus treballs també s’han publicat a mitjans com The Financial Times, Der Spiegel, National Geographic, El Pais, O'Globo, Wired, o Vice.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"