Institut Ramon LLull

El Catalan Film Festival torna a Escòcia amb un extens programa de pel·lícules, curtmetratges i activitats culturals

Cinema.  Regne Unit, 18/01/2023

Del 21 de gener al 15 de febrer, Escòcia acull el Catalan Film Festival, una de les cites més importants de l'audiovisual català a l’exterior, que oferirà 8 pel·lícules i 11 curtmetratges a cinemes de Glasgow, Dundee i Edimburg, a més de xerrades, presentacions de llibres, i una secció de cinema en línia.




CinemaAttic Productions i l’Institut Ramon Llull organitzen el festival Catalan Film Festival, una mostra de les produccions cinematogràfiques catalanes més rellevants de l’any. Del 21 de gener al 15 de febrer, cinemes de Glasgow, Dundee i Edimburg projectaran vuit pel·lícules i onze curtmetratges. A més s’organitzaran diverses activitats paral·leles com presentacions de llibres, xerrades i una sessió gastronòmica. Del 16 al 26 de febrer, el festival continuarà en línia, i oferirà quatre pel·lícules i vuit curtmetratges relacionats amb una mateixa temàtica: la presència del món rural al cinema català recent.

Pel què fa al format presencial, la programació del festival recull algunes de les produccions més aclamades a nivell internacional (Alcarràs, de Carla Simón; Pacifiction, d’Albert Serra; i Un año, una noche, d’Isaki Lacuesta), juntament amb alguns descobriments (D’ombres, de Joan Tisminetzky; La cuina dels homes, de Sílvia Subirós; i Dúo, de Meritxell Colell) i amb films que aborden temes de gran actualitat (My vacío y yo, d’Adrián Silvestre, i El sostre groc, d’Isabel Coixet).

La secció de curts compta amb 11 produccions, que han tingut molt bona acollida per part de la crítica especialitzada: El dia que volaron la montaña, d’Alba Bresolí, El que encara ens balla, de Marga Almirall, Ponto final, de Miguel López Beraza, Por la pista vacía, de Pablo García Canga, Can Gardell, de Sílvia Subirós i Florencia Aliberti, Demà ho deixem, de David Moragas, Las niñas siempre dicen la verdad, de Virginia Garcia del Pino, Esa fugaz esencia que dejaron los hechos, de Carolina Astudillo, Mater inerta, d’Adrià Expòsit Goy, Castells, de Blanca Camell, i El matí del Sr. Xifró, d’Anna Solanas i Marc Riba.

Les diferents edicions del festival han procurat mostrar sempre una imatge diversa de la cultura catalana, més enllà de la seva especialització cinematogràfica: l’acte inaugural del festival, que tindrà lloc el dissabte 21 de gener a Edimburg, comptarà amb la projecció de curtmetratges amb premis internacionals, que serà precedida per l’actuació de la Colla Castellera de la ciutat. Després dels curts hi haurà un sopar a base de tapes amb productes gastronòmics catalans. La comunitat catalana també s’ha implicat en els actes de la jornada inaugural, a través del suport del Centre Català d’Escòcia.

La projecció del documental La cuina dels homes, on Silvia Subirós reflexiona sobre el paper silenciat de la dona en la història de la cuina i l'alta cuina, i segueix la seva pròpia història familiar al reconegut restaurant de l’Empordà El Motel, anirà seguida d’un menú de cuina tradicional catalana.

També s’han programat xerrades amb la directora de Dúo, Meritxell Colell, i amb el director de Mi vacío y yo, Adrián Silvestre.

Pel què fa al festival en línia, tindrà una programació diferenciada al voltant d’un tema monogràfic: la presència activa del mon rural al cinema català recent. En aquest sentit, els organitzadors del festival volen destacar films i llibres, tant en actes presencials com en línia, que parlin de naturalesa, capitalisme, ecologia, tradició, patrimoni i família. Aprofitant el ressò de la novel·la d’Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla, publicada al Regne Unit per Granta Books a començaments de 2022, es faran diverses presentacions de llibres i lectures. Relacionada amb aquesta temàtica, es farà una sessió presencial a Edimburg sobre Perspectives sobre la Catalunya rural, que inclou una projecció de curts i la participació de Alba Bresolí i Meritxell Colell.

Els títols dels llargmetratges triats per al festival en línia de 2023 son: Les Perseides, d’Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró, La plaga, de Neus Ballús, La primavera, de Christophe Farnarier y El cielo gira, de Mercedes Álvarez. Pel què fa als curtmetratges són: El dia que volaron la montaña, d’Alba Bresolí, Animal salvatge, de Maria Besora, Les bones nenes, de Clara Roquet, Horta, de Pilar Palomero, SU, de Laia Foguet, Cucli, de Xavier Marrades, L'Oreig, de Blanca Camell, Can Gardell, de Sílvia Subirós i Florencia Aliberti i Mater inerta, d’Adrià Expòsit Goy.

D’altra banda, i per tercer any consecutiu, el festival permetrà que els estudiants de les vint universitats britàniques i irlandeses amb estudis catalans es puguin connectar de manera gratuïta al festival online, per tal que puguin conèixer de primera mà la dinàmica actual del cinema català i alhora puguin complementar el seu aprenentatge de la llengua.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"