Institut Ramon LLull

El Museu Soulages de Rodés (França) acull una exposició monogràfica dels arquitectes catalans RCR

Arquit. i disseny.  15/12/2022

L’exposició, que compta amb el suport de l'Institut Ramon Llull, estarà oberta del 17 de desembre del 2022 fins al 7 de maig del 2023.




El Museu Soulages de Rodés (França) acull, en col·laboració amb el Centre Pompidou de París, l’exposició RCR Arquitectes. Ici et ailleurs, la matière et le temps, una mostra monogràfica sobre l’obra dels arquitectes catalans, que exposa la transversalitat i riquesa del seu treball en arquitectura i paisatge, pensament, disseny, dibuix... art! Una obra en constant palpitació amb la natura.

Aquesta exposició compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull i del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de l’Estat espanyol, entre d’altres.

L’exposició dels RCR al Museu Soulages és el retorn al lloc dels fets. Els arquitectes d’Olot tornen a l’espai que van crear per al pintor Pierre Soulages i per a les exposicions temporals que hi tenen lloc, que van renovant la vida del museu, per a presentar-s´hi enllaçant històries i moments temporals diferents.

Quan el 2020 s’obria la mostra de RCR a la col·lecció del Pompidou al centre del Musée national d’art moderne / Centre de création industrielle-Centre Pompidou, començava una aventura per a uns esbossos i maquetes que parlen de l’obra dels arquitectes, una aventura d’itinerància i conservació. I una etapa d’aquesta aventura és el Museu Soulages. Part del material de la col·lecció RCR al Pompidou es mostra aquí però ho fa acompanyat d’altres materials així com de projectes que vindran. És l’enllaç del que s’ha fet amb el que es farà. I en el que s’ha fet hi ha també un component interessant per conèixer i explicar què és el que ha ajudat a tot el que s’ha fet. Quins han estat els artistes o arquitectes que, per proximitat geogràfica i/o intel·lectual, han contribuït, des de la inspiració o la reflexió, a l'obra de RCR en els seus inicis, com és el cas de Pierre Soulages. Amb aquesta intenció s'han seleccionat les obres: dibuixos, escultures, teles... Totes elles propicien aquesta lectura d'enllaç entre l’element inspirador i allò que s'ha acabat projectant.

El paisatge, l’arquitectura, el disseny, els esbossos i el pensament, són els grans eixos de l’exposició, que inclou la presentació d'assoliments i temes d'estudi, des del far Punta Aldea (Gran Canaria), fins al pol artístic i cultural de l'Île Seguin (Boulogne-Billancourt, França) que es planteja actualment. L'escenografia recorre els escenaris que han caracteritzat l’arquitectura dels RCR: l'estadi d'atletisme Tossols Basil (Olot), l'espai públic teatre La Lira (Ripoll), la Biblioteca Sant Antoni de Barcelona, el Museu Soulages, les Caves Bell-lloc (Palamós), entre d’altres. La mostra s'enriqueix amb préstecs de col·leccions públiques i privades, fonts inicials d'inspiració representades pels artistes Donald Judd, Joan Miró, Antoni Gaudí, Leonci Quera, Pierre Soulages, Salvador Dalí, Rafael Masó, Nicolau Maria Rubio Tudurí, Juliaan Lampens i Claudi Casanovas.

Tot el conjunt que s’exposa parla dels trets fonamentals i característics dels arquitectes, de l’essencialitat en el plantejament arquitectònic i de la innegociable vinculació amb la natura, en el sentit més ampli del terme en què es pugui entendre (terra, cel, aire, vegetació…). Parla també de la seva àmplia paleta de treball que abasta àmbits més enllà de la mateixa arquitectura i el paisatge, i abraça disciplines complementàries i enriquidores i mostra dissenys nascuts tant de la necessitat de l’espai arquitectònic com de la inquietud pròpia a l’entorn d’un moble o element; mostra dibuixos en què el mateix traç i la mateixa tècnica intervenen en el procés del projecte arquitectònic però també quan la taca de l’aigua i el traç del llapis depassen l’acte propi del procés del projecte i de la seva comunicació i obren nous camins quan els trobem en un altre paper, d’una altra mesura i qualitat; mostra pensaments que amb paraules parlen de les inquietuds que guien tant RCR com els seus projectes. Un enllaç entre
l’arquitectura i el món.

La Vila: el somni dels RCR Arquitectes
Finalment, l’exposició també dedica un espai a explicar el projecte de La Vila: el somni de RCR, l’espai dels espais. La Vila vol esdevenir un centre de recerca sobre l’espai, un lloc de referència internacional de pensament i reflexió, així com el centre neuràlgic de creació de sinèrgies i de laboratori de vivències, que porti a l’engendrament de noves relacions i comportaments. Un espai obert on creadors, artistes, pensadors, ciutadania, empreses i institucions, cooperin de manera creativa des de la transversalitat. El Centre, impulsat i liderat per RCR arquitectes i la seva Fundació, està situat en una finca de 140 hectàrees situades dins el sector de Santa Margarida de Bianya (la Garrotxa).

El Museu Soulages
L'any 2008, els arquitectes RCR Arquitectes (Rafael Aranda, Carme Pigem, Ramón Vilalta) van guanyar el concurs per a la construcció del futur Museu Soulages sota la direcció de l’àrea metropolitana Grand Rodez, que havia d’acollir la col·lecció cedida per Pierre i Colette Soulages: dues grans donacions successives d'obres de l’artista. El museu es va inaugurar el 30 de maig de 2014 i va rebre una resposta entusiasta del públic, que hi va veure un escenari perfectament dissenyat per acollir les pintures de Soulages. L’innegable èxit, a causa de la notable correspondència entre l'obra de Pierre Soulages i el sensible rigor de l’arquitectura, s'ha reflectit durant vuit anys després de l’obertura en la recepció de més d’un milió de visitants. El museu és avui un referent entre els museus monogràfics, però també per les seves exposicions temporals.

RCR Arquitectes, Premi Pritzker 2017
RCR Arquitectes va néixer l’any 1988 de la mà dels seus fundadors i arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta amb la intenció de fer bona arquitectura des de la seva pròpia sensibilitat, nascuda de l’entorn on desenvolupen el seu treball i que ha recollit diferents mèrits que avalen seva trajectòria al llarg dels anys. Segueixen mantenint la seva il·lusió per aportar sentiments i vivències espacials a l’home, a l’entorn públic i privat, sense especialitzacions, al contrari, amb amplitud de temes i escales (urbans, paisatgístics, arquitectònics, de disseny, ...) i també de llocs .

Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta van acabar els seus estudis a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès l’any 1987 i des de 1988 treballen junts, sota el nom de RCR ARQUITECTES a la seva ciutat natal Olot amb un equip format al seu costat. Des de l’any 1989 són arquitectes assessors del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i han estat professors d’Urbanisme i Arquitectura del Paisatge a l’ETSAV 1989-2001 i membre de tribunal de Projectes Fi de Carrera a l’ETSAB 2010-2016 (Vilalta). Professors de Projectes 1992-1999 i membre de tribunal de Projectes Fi de Carrera a l’ETSAV 1995-2004; i de Projectes 1997-2003 i membre de tribunal de PFC a l’ETSAB 2002-2003; i de projectes
de la titulació de Paisatgisme a l’ETSAB 2003-2005 (Pigem).

Actualment convoquen i dirigeixen des del 2008 un Workshop Internacional d’estiu en el seu estudi ubicat a la seu de l’antiga foneria Barberí, des de la seva estructura de laboratori RCR LAB·A.

Són Premi Pritzker 2017, Premi Nacional de Cultura d’Arquitectura 2005 de la Generalitat de Catalunya, Chevalier i Officier de l’ordre des arts et des lettres 2008 i 2014 de la Repúblique Française, Membres honorífics per la AIA American Institute of Architecture 2010, Membres honorífics per el RIBA Royal Institute of British Architects 2012, Medalla d’Or de l’Académie d’Architecture Francesa 2015, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya 2018 i Membres Estrangers de l'Académie d'Architecture 2019.

L’acte inaugural, que tindrà lloc el 16 de desembre al mateix Musée Soulages de Rodés, comptarà amb la representació de l’Estat francès, el Departament de l’Avairon, la Regió d’Occitània, l’Aglomeració Gran Rodez, el senyor Alfred Pacquement, president del Musée Soulages; el senyor Benoît Decron, director del Musée Soulages; el senyor Pere Almeda, director de l’Institut Ramon Llull i els RCR Arquitectes, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"