Institut Ramon LLull

Toni Sala i Laia Aguilar participen a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara 2022

Literatura.  Guadalajara, Mèxic, 25/11/2022

El sector editorial català també estarà ben representat a la Fira (del 26 de novembre al 4 de novembre), amb la presència de 35 editorials i un estand col·lectiu organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat.




Els escriptors Toni Sala i Laia Aguilar, juntament amb l’il·lustrador Joan Negrescolor, seran els autors representants de la cultura catalana a l’edició 2022 de la Feria Internacional del Libro de Guadalajara (FIL), que es celebra en aquesta ciutat mexicana del 26 de novembre al 4 de desembre.

En els darrers temps, el programa literari i acadèmic de la FIL Guadalajara ha crescut en nombre d’actes i en participació d’autors d’arreu del món, fet que l’ha convertit en el gran festival cultural d’Amèrica Llatina. Durant les edicions del 2020 i el 2021, i degut a la pandèmia, la col·laboració entre la Fira i l’Institut Ramon Llull es va dur a terme en línea. En l’edició 2020, els autors catalans escollits per la FIL van ser Anna Ballbona i Eva Baltasar, i el 2021, Guillem Sala i Ester Vivas.

D’altra banda, Catalunya torna a comptar amb un estand institucional a la Fira, organitzat pel Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) sota la seva marca d’internacionalització Catalan Arts. Aquest espai col·lectiu té com a objectiu principal impulsar l'activitat professional de les empreses i els diferents agents del món del llibre de Catalunya on els professionals poden desenvolupar les seves activitats durant la fira, exposar la varietat i vitalitat de la producció editorial catalana oferint alhora una imatge conjunta del sector als professionals llatinoamericans. En aquest sentit, l’Institut Ramon Llull es reunirà amb una trentena d'editorials llatinoamericanes.

La presència de grups editorials de Catalunya a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara és constant i molt nombrosa des de la primera edició, i recull els fruits del treball desenvolupat durant anys per escriptors, agents literaris i editors en territori mexicà. Cal recordar que Mèxic és un dels països amb més presència de professionals del sector editorial provinents de Catalunya –moltes editorials catalanes tenen seu al país-, així com un centre important de distribució de les col·leccions i llibres editats per segells catalans a la resta del continent.

Enguany participaran a la fira 35 editorials catalanes: A Buen Paso, Acali, Altair, Blue Editorial, Centro de Pastoral Litúrgica, Cinco Tintas, Club Editor, Coco Books, Edigol Ediciones, Editorial Casals, Editorial Éccomi, Editorial GG, Editorial Flamboyant, Editorial Juventud, Editorial Marli Brosgen, Editorial Sentir, Ekaré Europe, Galabooks Ediciones, Geointeractiva, Grupo Edebé, Hoaki Books, Libros de Cabecera, Libros del Zorro Rojo, Manolito Books, Marcombo, Ned Ediciones, Open Books, Pé-editorial, Profit Editorial / Amat Editorial, Redbook Ediciones, Roisib Ediciones, Takatuka, Vegueta Ediciones, Vicens Vives i Zahorí Books.


Programa

1 desembre
10h – 12h. Ecos de la FIL - Toni Sala (Preparatoria Regional de Chapala)
17h Toni Sala amb Alexis Ayala (Sala 2 a la PB, àrea de presentacions)

2 desembre
11h – 12h. Ecos de la FIL - Laia Aguilar (Preparatoria Regional de Chapala)
19:30 a 20:20. La crudeza de la maternidad con Laia Aguilar y Ariana Harwicz (Salón B, Área Internacional, Expo Guadalajara)

3 desembre
19:30 a 20:20. La crueldad que nos habita con Toni Sala y Felipe Restrepo Pombo (Salón B, Área Internacional, Expo Guadalajara)

Participació de Joan Negrescolor

27 de novembre
18:00 a 18:50 - Ilustración y ciclismo Salón de los Ilustradores, Área Internacional, Expo Guadalajara

28 de novembre
09:00 a 11:50 - Darle color a las palabras Salón A, Área Internacional, Expo Guadalajara


Toni Sala (Sant Feliu de Guíxols, 1969)

Va guanyar el premi Documenta amb el seu primer llibre de contes, Entomologia (1997). Amb Pere Marín (1998) es va estrenar en la novel·la. Amb els contes de Bones notícies (2001) va proposar una mirada torbadora a les intimitats de la vida en parella. Petita crònica dun professor a secundària (2001) va donar-lo a conèixer al gran públic. La novel·la Rodalies (2004) li va valer el premi Sant Joan i el Nacional de Literatura. Els nois (2014) va inaugurar el catàleg de LAltra Editorial i amb El cas Pujol (2014) va rebre el Premi Ciutat de Barcelona 2014 dassaig.

Laia Aguilar Sariol (Barcelona, 1976)

És llicenciada en Comunicació Audiovisual. Combina lescriptura de llibres amb lescriptura de guions. Col·labora al diari El Punt Avui fent articles sobre literatura i al diari Ara (Ara Criatures), on parla de temes relacionats amb el món del llibre infantil i juvenil. A més, és professora descriptura creativa a lEscola dEscriptura de lAteneu Barcelonès. Durant els darrers anys ha publicat Wolfgang (extraordinari), que va guanyar el Premi Carlemany 2016 i el Premi Atrapallibres 2018, Wolfgang, el secret del pare (la continuació de la primera novel·la) i Juno, Premi Protagonista Jove 2020. El 2020 va guanyar el Premi Josep Pla amb la novel·la Pluja destels.

Joan Negrescolor (Joan Fernàndez Vicente, Barcelona 1978)

Format a l'Escola Massana de Barcelona, treballa com a il·lustrador professional des de l'any 2008. Des de sempre ha fet col·laboracions per a iniciatives culturals amb contingut social i sense ànim de lucre. Ha col·laborat amb moviments socials de Barcelona i d’arreu. Actualment participa a la Impremta Col·lectiva de Can Batlló. Des de fa 4 anys treballa en l'àmbit de la literatura infantil i els àlbums il·lustrats. Ha publicat 6 llibres i ha rebut diversos premis i reconeixements.


Feria Internacional del Libro de Guadalajara

La Feria Internacional del Libro de Guadalajara va ser fundada el 1987 per iniciativa de la UdeG, de la qual la FIL depèn orgànicament. Actualment la FIL està considerada la principal fita del sector editorial d’Amèrica Llatina i la segona més important del món, després de la Fira de Frankfurt. La fira comença el darrer dissabte de novembre, té una durada de nou dies, i atrau cada any a autors, agents literaris, bibliotecaris, llibreters i més de 2.000 editorials d'una cinquantena de països.

En els últims anys ha augmentat la presència a la FIL d’editorials llatino-americanes i d’arreu del món, tot convertint-la en un gran centre de negocis i projectes editorials. En paral·lel, el programa literari i acadèmic ha crescut en nombre d’actes i en participació d’autors d’arreu del món, tot convertint la fira en el gran festival cultural d’Amèrica Llatina.

L’any 2004, el Llull va organitzar el desplegament de la cultura catalana com a convidada d’honor a la FIL. Des de llavors, la presència d’editorials catalanes ha anat en augment a la vegada que editorials mexicanes independents interessades per altres literatures del món també han crescut.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"