Institut Ramon LLull

Jordi Savall oferirà tres concerts a Tolosa i Dijon abans d'acabar l'any

Música.  França, 22/11/2022

L'intèrpret i compositor barceloní, mestre de la música barroca, ofereix tres actuacions a França abans de finals del 2022, després de la seva interpretació del Codex Las Huelgas a la Philharmonie de París el 20 de novembre, amb el conjunt Hespèrion XXI.




La música de Jordi Savall ressonarà a Tolosa i Dijon aquest mes de desembre. L'intèrpret català, considerat el mestre de la música barroca, també és una personalitat reconeguda i admirada fora de les fronteres catalanes, com demostren les gires per França i altres llocs d'Europa, on cada actuació és un èxit.

Aquest desembre, Savall actuarà a l'Opéra du Capitole de Toulouse i a l'Opéra de Dijon. A Dijon, el 18 de desembre, oferirà amb Le Concert des Nations i el cor La Capella Reial de Catalunya dues vetllades musicals quan s'acosten les vacances de Nadal. A Tolosa, Jordi Savall dirigirà la seva orquestra Le Concert des Nations i, per primera vegada, el Cor de l'Opéra national du Capitole. Els dos concerts a Tolosa, els dies 10 i 11 de desembre, compten amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Llull i la Direcció Regional d'Afers Culturals d'Occitània.


Programa

Oratorio de Noël

El Weihnachtsoratorium de Bach és un dels cims de la música sacra del mestre de Leipzig. Composat l'any 1754 per celebrar els tres dies de Nadal, Any Nou i Reis, aquest monument musical, entre la brillantor de la celebració i la contemplació de la fe, està format per sis cantates per a solistes i cor. A mesura que s'acosten les celebracions de final d'any, Jordi Savall ha optat per donar els tres primers. Al capdavant de la seva orquestra Le Concert des Nations i, per primera vegada, del Cor de l'Opéra national du Capitole, el gran director català ens demostra una vegada més que és l'ambaixador ideal de les obres mestres de la música barroca.

10 de desembre, 20 h.
11 de desembre, 16 h.
Teatre Capitol
Pl. du Capitole, 31000 Tolosa

Te Deum et Messe de minuit de Marc-Antoine Charpentier

Concert de Jordi Savall amb el conjunt Le Concert des Nations i la coral La Capella Reial de Catalunya. Després de l'últim concert a la Saline Royale d'Arc-et-Senans amb Le Concert des Nations el dissabte 27 d'agost, Jordi Savall arriba a l'Òpera de Dijon amb aquestes dues grans partitures de Charpentier. Composta cap al 1694, la missa de mitjanit de Marc-Antoine Charpentier es basa en l'arranjament de deu nadales tradicionals, ambientades en el conjunt vocal i instrumental com les joies de la corona dels Reis. Gràcil i dansa, però no exempta de vigor, aquesta celebració del Naixement sedueix pel vincle orgànic que manté, malgrat la seva escriptura refinada, amb el patrimoni popular. Fet extremadament notori pels crèdits de les cançons d'Eurovisió, el Te Deum és alhora una cançó d'elogi a la deïtat i una música de celebració. Escrit per a cor, cinc solistes i conjunt instrumental, encarna el triomf de Versalles i la seva civilització de grandesa.

18 de desembre, 20 h.
Òpera de Dijon
Pl. Jean Bouhey, 21000 Dijon

Recentment, Jordi Savall va interpretar amb el conjunt Hespèrion XXI i el cor La Capella Reial de Catalunya la música del Codex de Las Huelgas à la salle Cité de la Musique de la Philharmonie de Paris le 20 novembre 2022:


Jordi Savall (Igualada, 1941) és una de les personalitats musicals més versàtils de la seva generació. Va estudiar violoncel al Conservatori de Barcelona on va conèixer Montserrat Figueras, la seva futura esposa. Després va recórrer a la viola da gamba durant una estada a París on va descobrir els manuscrits de Marin Marais a la Biblioteca Nacional. Després es va posar en contacte amb Wieland Kuijken. Va continuar els seus estudis a la Schola Cantorum de Basilea on va rebre l'ensenyament d'August Wenzinger, a qui va succeir.

Dirigeix ​​diversos conjunts de música històrica: Hespèrion XXI, Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya. També va crear el seu propi segell editorial, Alia Vox, l'any 1997. Savall ha rebut nombroses distincions, com ara: Músic de l'any per Le Monde de la Musique (1992), Solista instrumental de l'any i Victoire d'honor per tota la seva carrera a les Victoires de la Musique Classique (1993 i 2022), Premi Honorífic de la Deutsche Schallplattenkritik (2003) o Léonie Sonning Music Award (2012). També ha rebut el reconeixement professional dels governs català i espanyol.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"