Institut Ramon LLull

La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona arriba a Florència

Cinema.  Florència, 22/11/2022

Les obres d'Helena Lumbreras, Eugènia Balcells, Carla Simón, Neus Ballús i Alba Sotorra es podran veure a la ciutat italiana entre el 25 i el 27 de novembre, per invitació del Festival Internazionale di Cinema e Donne di Firenze i amb la complicitat de l’Institut Ramon Llull.




La Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que aquest any celebra 30 anys, programarà 6 pel·lícules al Festival Internazionale di Cinema e Donne di Firenze amb la complicitat de l'Institut Ramon Llull. El programa parteix de dues peces essencials del cinema realitzat per dones catalanes a la dècada dels setanta: El campo para el hombre d’Helena Lumbreras i Boy Meets Girl d’Eugènia Balcells.

Els films de Lumbreras i Bacells tracen una genealogia que connecta les obres amb les òperes primes de tres de les directores catalanes que gaudeixen de major reconeixement en l’actualitat (Carla Simón, Neus Ballús i Alba Sotorra), substituint així el relat de la novetat sense arrels, per un altre nodrit de connexions, vincles i imaginaris compartits.

Les 4 sessions seran entre el 25 i el 27 de novembre.

25 de novembre | 15.30 h

El campo para el hombre
Helena Lumbreras, Estat espanyol, 1973. 50’.

En una escola rural, un mestre transmet al seu alumnat la visió triomfalista del règim que governa el país. D’aquesta manera comença un viatge per l’Espanya rural en què la realitzadora combina una narració que s’apropia críticament del to dels noticiaris franquistes, amb el testimoni de camperols i experts per explicar les causes de la situació de misèria que vivia el camp andalús i gallec encara als anys setanta, que explicava l’èxode massiu de població. El reportatge mostra la problemàtica que constata la falta de consciència comuna de la pagesia i la necessitat d’establir una consciència de classe obrera al camp.

Boy Meets Girl
Eugènia Balcells, 1978, Espanya, 10′

Aquesta pel·lícula parteix d’una pregunta: ¿quina imatge tindria de l’home i de la dona un extraterrestre que mai hagués vist éssers humans vius i que només conegués les seves imatges a la premsa, llibres, revistes?

25 de novembre | 18.00 h

Estiu 1993
Carla Simón, Estat espanyol. 2017, 75’

Frida, una nena de sis anys, afronta el primer estiu de la seva vida amb la seva nova família adoptiva després de la mort de la seva mare. Al bell mig del camp, lluny de l’entorn urbà que li és familiar, la nena haurà d’adaptar-se a la seva nova vida.

26 de novembre | 18.00 h

La plaga
Neus Ballús, Estat espanyol, 2013, 85′

La crisi econòmica de 2008 està reflectida a La plaga, un documental que en parla a través de la història de cinc persones: Un pagès català, una dona filipina acabada d’arribar, una dona gran, una treballadora sexual i un jove moldau. Les seves històries s’entrecreuen a l’extraradi de Barcelona, un entorn on conviuen els polígons industrials, les autopistes i els camps de conreu tradicional.

27 de novembre | 18.00 h

Game Over
Alba Sotorra, 2015, Espanya, 78 minuts. Versió original en català.

A en Djalal li agraden les armes i els jocs bèl·lics des que és ben petit. És el fill únic d’una família catalana de classe mitjana i gaudeix d’una vida sense privacions. Fent cas a la seva passió per les armes de ben jove se’n va de soldat a la guerra d’Afganistan. En tornar a casa, troba que tot ha canviat: la crisi ha castigat la seva família, les experiències a la guerra l’han afectat i les disputes a casa seva s’accentuen.


Enllaços d'interès

Programa Carta blanca al Festival Internazionale di Cinema e Donne di Firenze

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"