Institut Ramon LLull

Jornades de formació del professorat de català a Bari, Itàlia

Llengua.  Bari, Itàlia, 23/11/2022

La jornada d’estudis tindrà lloc a la ciutat italiana els dies 2 i 3 de desembre i està adreçada als docents que formen part de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, i coordinada per l’Institut Ramon Llull. Les activitats s'emmarquen en el XIII Congresso Internazionale dell’Associazione Italiana di Studi Catalani, que se celebra del 30 de novembre al 2 desembre.




La ciutat italiana de Bari acull, del 30 de novembre al 2 desembre, el XIIIè Congrés de l'Associació Italiana de Catalanistes a la Università degli studi di Bari “Aldo Moro”. Dins de la programació de l'esdeveniment, hi destaquen les Jornades de formació del professorat de català, que se celebren al Centro Polifunzionale Studenti i formen part del programa de formació continuada que l'Institut Ramon Llull adreça al professorat d’estudis catalans de les universitats de l’exterior.

L'activitat formativa, que tindrà lloc a la ciutat italiana els dies 2 i 3 de desembre, comptarà amb la participació d'Ariadna Puiggené. La directora de l’Àrea de Llengua i Universitats del Llull participarà en la salutació del primer dia, juntament amb Nancy De Benedetto, presidenta de l’Asociació Italiana d’Estudis Catalans, i Paolo Ponzio, director del Departament de Recerca i Innovació Humanística de la Universitat de Bari.

A les activitats programades a les jornades formatives es parlarà de la "Creació d’un corpus d’interllengua d’estudiants italians a partir dels exàmens oficials de l’Institut Ramon Llull", a càrrec d'Úrsula Vacalebri (Universitat de Torí); "El teatre a l’aula de CLE: models d’explotació didàctica", Pau Sitjà (Universitat de Siena); "Els falsos amics als cursos de CLE per a italianoparlants", Isabel Turull (Universitat de Roma La sapienza); "Poètiques del cos: taller de versos creatius", Paula Marquès (Universitat de Bolonya i Universitat de Venècia); o "Ús (i usos) de la columna d’opinió a l’aula de llengua", de Sara Longobardi (Universitat Suor Orsola Benincasa), entre d'altres.

Associació Italiana d'Estudis Catalans

L'AISC va ser creada l'any 1978 per personalitats acadèmiques que feia temps que es dedicaven als Estudis Catalans de diferents àmbits, des de la filologia romànica fins a la literatura contemporània, passant per la història, fins a lingüística, a l'arquitectura. El canvi polític que es va produir a Espanya després de 1975 va afavorir els interessos que molts estudiosos estrangers havien conreat sempre per una cultura reprimida, silenciada i censurada, que es va fusionar, malgrat tot, en una recerca d'alt nivell científic.


Programa

Divendres, 2 de desembre (Aula C)

08.45h – 09.00h Salutació
Paolo Ponzio, direttore del Dipartimento di Ricerca e Innovazione Umanistica de la Universitat de Bari
Nancy De Benedetto, presidenta de l’Associazione Italiana di Studi Catalani
Ariadna Puiggené, directora de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull

09.00h – 11.00h Taller
Lessical approach nell’apprendimento delle lingue straniere
Mario Cardona, Universitat de Bari

11.30h – 13.00h Comunicacions
Creació d’un corpus d’interllengua d’estudiants italians a partir dels exàmens oficials de l’Institut Ramon Llull: primers passos, primeres idees
Úrsula Vacalebri, Universitat de Torí

El teatre a l’aula de CLE: models d’explotació didàctica
Pau Sitjà, Universitat de Siena

Els falsos amics als cursos de CLE per a italianoparlants
Isabel Turull, Universitat de Roma La Sapienza

Dissabte, 3 de desembre (Aula Carlo De Trizio)

09.00h – 10.30h Taller
Escriure la imatge: l’escriptura poètica aplicada a CLE
Iban Leon, Universitat Federico II de Nàpols

10.30h – 11.00h Comunicació
Poètiques del cos: taller de versos creatius
Paula Marquès, Universitat de Bolonya i Universitat de Venècia

11.30h – 12.30h Taller
Ús (i usos) de la columna d’opinió a l’aula de llengua
Sara Longobardi, Universitat Suor Orsola Benincasa

12.30h Cloenda


Enllaços d'interès

Associazioni e centri di catalanistica

Università degli Studi di Bari Aldo Moro

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"