Institut Ramon LLull

La Universitat de Bordeus commemora el centenari de Gabriel Ferrater

Literatura.  Bordeus, França, 14/11/2022

L'especialista en literatura catalana contemporània de la Universitat de Bordeus Montaigne, Marc Audí, organitza una jornada d'estudi per celebrar els 100 anys del naixement del poeta català, els dies 24 i 25 de novembre a Bordeus, amb el suport de l'Institut Ramon Llull. Els ponents seran el comissari del centenari, Jordi Cornudella, el poeta i traductor William Cliff i els investigadors i professors Mònica Güell, Nuria Rodríguez Lázaro, Marc Audí i Estrella Massip.




Amb motiu del centenari del naixement de Gabriel Ferrater, el professor de la Universitat Bordeus Montaigne Marc Audí organitza una jornada d'estudi al voltant de la seva obra els dies 24 i 25 de novembre de 2022. En aquest homenatge, que compta amb la participació de l'Institut Ramon Llull, participaran especialistes catalans i francesos.

Gabriel Ferrater (Reus, 1922 - Sant Cugat del Vallès, 1972) és un dels grans poetes catalans de la segona meitat del segle XX, però també va ser un destacat lingüista, editor, traductor i professor de la Universitat de Barcelona. Personatge brillant de la postguerra, va marcar la literatura de la segona meitat de segle a Catalunya i va influir en la literatura catalana moderna i contemporània. La seva obra està recollida i ordenada a Les dones i els dies (1968), que va ser traduïda al francès per William Cliff a Éditions du Rocher (Les femmes et les jours, 2004).

Vinculat amb Burdeus a causa de l'exilli (entre el 1938 i 1941, provocat per la guerra civil), a la ciutat francesa Ferrater va llegir-hi els clàssics del país, però també els surrealistes i els contemporanis.

La jornada d'estudis organitzada a Burdeus entre el 24 i el 25 de novembre serà un cicle de conferències i lectures. Entre cada conferència, Héctor Mellinas llegirà poemes de l'autor homenatjat. Jordi Cornudella, comissari del centenari, Mònica Güell, cap d'Estudis Catalans de CRIMIC de la Universitat de la Sorbona, i William Cliff, poeta i traductor de Ferrater al francès, seran presents el primer dia d'aquest homenatge, el 24 de novembre a la Instituto Cervantes de Bordeus.

L'endemà, 25 de novembre, els convidats seran Núria Rodríguez Lázaro i Marc Audí, investigadors del grup ERPIL de la Universitat Bordeus Montaigne, i Estrella Massip, professora de la Universitat d'Aix Marsella i membre associada de CRIMIC. La reunió tindrà lloc a la Universitat Bordeus Montaigne, a l'aula H011.


24 novembre (16-19h)

Instituto Cervantes. 57 Cr de l'Intendance, 33000 Bordeaux
Jordi Cornudella (comissari del centenari)
Mònica Güell (CRIMIC, Sorbonne Université)
William Cliff (poeta, traductor)

25 novembre (09-13h)

Université Bordeaux Montaigne. Domaine Universitaire, 19 esplanade des Antilles, 33607 Pessac
Nuria Rodríguez Lázaro (ERPIL, Université Bordeaux Montaigne)
Marc Audí (ERPIL, Université Bordeaux Montaigne)
Estrella Massip (Aix Marseille)

24 novembre (16-19h)

Instituto Cervantes. 57 Cr de l'Intendance, 33000 Bordeaux

Amb: Jordi Cornudella, Mònica Güell i William Cliff

25 novembre (09-13h)

Université Bordeaux Montaigne. Domaine Universitaire, 19 esplanade des Antilles, 33607 Pessac

Amb: Nuria Rodríguez Lázaro, Marc Audí i Estrella Massip

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"