Institut Ramon LLull

El Quartet Casals culmina a Berlín la celebració del seu 25è aniversari, en col·laboració amb l'Institut Ramon Llull

Música.  07/11/2022

El Quartet Casals finalitza els actes de celebració dels seu 25è aniversari a Berlín, amb un concert a la Konzerthaus Gendarmenmarkt, el proper dijous 17 de novembre.




El prestigiós quartet de corda internacional català, el Quartet Casals, integrat per Vera Martínez Mehner i Abel Tomàs Realp, violins; Jonathan Brown, viola i Arnau Tomàs Realp, violoncel, culminarà els actes de celebració del seu 25è aniversari a la ciutat alemanya de Berlín, localitat clau en la seva trajectòria, el proper dijous 17 de novembre.

Amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, el Quartet Casals farà un concert a la prestigiosa Konzerthaus Gendarmenmarkt que servirà per presentar el programa L'art de la fuga de J. S. Bach, amb el qual el quartet català celebra el seu quart de segle dalt dels escenaris. Després del concert, que tindrà lloc a les vuit del vespre, es farà una recepció a la sala Beethoven Hall. Berlín és la seu de l’empresa de management internacional del Quartet Casals, l'agència Impresariat Simmenauer, la més rellevant en el gènere del quartet de corda.

La presentació del programa L'art de la fuga a Alemanya no és fortuïta; d'ençà de la seva creació, els quatre músics del Quartet Casals no han deixat d'ampliar el repertori propi del seu gènere així com d'explorar nous territoris i llenguatges, un procés d'evolució i assumpció de reptes constant com és la publicació, amb la seva discogràfica habitual, Harmonia Mundi, de l'enregistrament d’aquesta obra de referència. La gravació es va dur a terme el març passat a la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona.

Les accions previstes a Berlín no són, però, les úniques que ha desplegat el Quartet Casals aquest 2022 amb motiu de la celebració dels seus 25 anys de trajectòria. Més enllà dels seus concerts a la temporada de cambra de L'Auditori de Barcelona, d'on són formació resident, i de la seva participació anual a la Schubertíada de Vilabertran, enguany amb un programa especial en col·laboració amb el pianista Christian Blackshaw, el Quartet Casals va co-comissariar el mes de setembre passat la segona Biennal Internacional de Quartets de Corda de Barcelona amb L'Auditori.

La II Biennal, que precisament va tenir com a fil conductor L'art de la fuga, va comptar amb la participació de grups de referència internacional com el Quatuor Ébène, el Jerusalem Quartet, el Belcea Quartet, el Cuarteto Quiroga, els nord-americans i especialistes en música contemporània Jack Quartet, joves quartets com els Aris Quartett (ECHO Rising Stars) o el Quartetto Maurice, i els locals Cosmos Quartet i Atenea Quartet.

Trajectòria

D’ençà que va guanyar els primers premis en els concursos internacionals de Londres i d'Hamburg, el Quartet Casals, fundat el 1997 a l'Escuela Reina Sofía a Madrid, ha estat convidat de regularment a les sales de concerts més prestigioses del món incloent-hi Carnegie Hall (Nova York), Philarmonie (Berlín), Cité de la Musique (París), Konzerthaus and Musikverein (Vienna), Concertgebouw (Amsterdam) i Suntory Hall (Tòquio) entre altres moltes ciutats del món.

El més destacat de les seves últimes temporades inclou el cicle dels 10 darrers quartets de Mozart a la Pierre Boulez Sall a Berlín, Absolute Jest de John Adams amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona així com gires per Europa i Amèrica del Nord. El Quartet ha desenvolupat una important producció discogràfica de mans del segell Harmonia Mundi, que es tradueix fins al moment en l'edició de 12 CDs, amb un repertori que inclou obres d’autors menys coneguts com Arriaga o Toldrà fins a compositors clàssics vienesos com Mozart, Haydn, Schubert i Brahms, sense oblidar grans noms del segle XX com Debussy, Ravel i Zemlinsky. També destaca l'enregistrament en directe d'una sèrie de DVDs amb la integral dels quartets de Schubert, editats per Neu Records. Al 2020, Harmonia Mundi va publicar, amb excel·lents crítiques, el lliurament final en tres volums del Quartet Casals de la integral dels quartets de Beethoven titulats Inventions, Revelations i Aphoteosis, respectivament. L'any següent, el quartet va llançar la segona part del seu enregistrament dels sis quartets de Mozart dedicats a Haydn, una actuació que la revista Strad va descriure com "una commovedora destil·lació de l'essència mateixa de la música."

Premis i reconeixements

Guanyar el prestigiós premi de la Fundació Borletti-Buitoni de Londres va permetre al Quartet Casals començar a utilitzar arcs del període barroc-clàssic per a la interpretació de la música d’autors que van des de Purcell fins a Schubert, pràctica que ha aportat al grup una nova dimensió acústica que afavoreix encara més les seves exposicions dels diferents llenguatges estilístics.

El Quartet Casals ha rebut també una profunda influència de compositors vius de la nostra època com György Kurtág i ha realitzat estrenes mundials de compositors espanyols notables de l’actualitat, entre els quals destaca el concert per a quartet de corda i orquestra de Francisco Coll estrenat amb la Orquesta Nacional de España i encàrrecs de Maurici Sotelo, Benet Casablancas, Dahoud Salim, Lucio Amanti, Aureliano Cattaneo i Matan Porat.

En reconeixement a la seva tasca de difusió cultural, els membres del Quartet Casals han estat reconeguts com a ambaixadors culturals per part de la Generalitat de Catalunya i de l'Institut Ramon Llull. Anteriorment el Quartet ja havia obtingut el Premio Nacional de Música atorgat pel Ministerio de Cultura (2006), així com el Premi Ciutat de Barcelona (2005) i el Premi Nacional de Cultura de Catalunya (2016). El Quartet actua cada any al Palau Reial de Madrid, amb l'extraordinària col·lecció d'instruments Stradivarius. També imparteix classes magistrals, és resident al Conservatori Koninklijk de l'Haia, a l'Escola de Música de Fiesole i a l'Escola Superior de Música de Catalunya de Barcelona, ciutat on viuen els seus quatre integrants.

Per saber més sobre el Quartet Casals:

https://cuartetocasals.com/

https://twitter.com/cuartetocasals

https://www.instagram.com/cuartetocasals/

https://www.facebook.com/quartetcasals

https://www.youtube.com/user/slasac4

https://vimeo.com/cuartetocasals

https://open.spotify.com/artist/1FUwvrAST5IPF5fxqMz7vS

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"