Institut Ramon LLull

El teatre català torna aquesta tardor a l'HB Studio de Nova York amb «Una galaxia de luciérnagas» d'Aina Tur

Escèniques.  Nova York, 24/10/2022

Playing Together: Catalonia at HB Studio és una mostra especial d'obres de teatre catalanes seguides de debats amb els artistes. Impulsada amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, la programació a l'HB Studio torna aquesta tardor amb Una galaxia de luciérnagas de la dramaturga balear Aina Tur, un text d'autoficció basat en una experiència violenta que l'autora va viure en un país llatinoamericà durant l'estiu de 1998.




Una galaxia de luciérnagas és un monòleg de petit format que interpel·la profundament l'espectador. L'experiència violenta que va viure l'autora i directora Aina Tur durant una estada a Llatinoamèrica es concreta en una peça teatral dedicada a tothom qui viu en aquelles parts del món on no arriba la justícia, i on una mort val tan poc com una vida.

El juny de 1998, quan tenia 21 anys, Aina Tur es trobava a Amèrica Llatina participant en un projecte de cooperació internacional amb altres ciutadans espanyols quan van ser víctimes d'un atac armat. Aquella experiència li va canviar la vida, no només perquè era una situació difícil, sinó també per les conseqüències que van desencadenar. Uns dies després, va poder veure com pel fet que quatre de les víctimes fossin europees, s'havia desencadenat uns mecanismes que mai s'haurien activat per a cap habitant del país on es trobaven.

Tots els fets viscuts van deixar gran empremta en la vida de l'autora, i també en la vida dels altres cooperants que l'acompanyen en aquell moment. Vint anys després, l'experiència s'ha convertit en un monòleg teatral que no només sublima una experiència traumàtica reviscuda per una trobada entre víctimes i assassins, sinó que també posa de manifest el privilegi que suposa haver nascut en un país ric i com es manifesten l'ètica, la moral i la justícia.

Aina Tur (Menorca, 1976) és dramaturga i directora, i també pedagoga i promotora de projectes teatrals i culturals. Aina ha publicat obres de teatre, assaigs i narracions, i ha estrenat sis textos teatrals, entre els quals destaquen Addiccions, Evolució (Pub. de Primer Acto) i Dimecres (Pub. del Govern de les Illes Balears), que s'han projectat a sales com la Sala Beckett, Cuarta Pared i Palau de la Música. Actualment, l'Aina s'encarrega de la programació de la Sala Beckett i és membre del Consell Assessor del Centro Dramático Nacional.

Anna Alarcón és una actriu llicenciada en interpretació, veu i cos a l'Escola de Teatre de Barcelona, ​​ha completat la seva formació seguint múltiples cursos amb professors com Javier Daulte, Javier Galitó Cava, Mercè Boronat, Jordi Prat i Coll, Luis de la Madrid, Antonio Chavarrías, Brian Yuzna, Judith Colell, Manuel Lillo, Txiqui Berraondo, Anna Frenkel, Alejandro Maci, Lisa Akison, Esther Momblant i Christian Atanasiu.


Una galaxia de luciérnagas, d'Aina Tur

Autora i directora: Aina Tur
Interpretada per: Anna Alarcón
Escenografia i il·luminació: Marc Salicrú
Vestuari: Mireia Costa
Espai sonor i composició musical: Jaume Manresa
Moviment i ajudant de direcció: Carla Tovias
Fotografia i vídeo: Kenneth Santos
Comunicació: Ester Cánovas
Premsa: Anna Aurich – La Còsmica
Directora tècnica: Maria Martín
Ajudant de producció: Montse Farrarons
Productor executiu: Marina Marcos – El Maldà
Agraïments: Sala Beckett, La Escocesa, Àlex, Iván, Pastora, Natàlia i Dallas, per ser-hi.

Mira el tràiler d'Una galaxia de luciérnagas aquí.

Playing Together: Catalonia at HB Studio

Una galaxia de luciérnagas, d'Aina Tur

11 de novembre

13h EST / 19h CET - Projecció de l'obra

14h EST / 20h CET - Xerrada amb Aina Tur, autora, i Anna Alarcón, actriu.

Activitat online

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"