Institut Ramon LLull

Concert del Quartet Gerhard a la Sorbona

Música.  Sorbona, França, 13/10/2022

En la seva segona visita a la històrica universitat francesa, el dijous 13 d'octubre, el conjunt català ret homenatge al compositor Robert Gerhard, en el marc de les commemoracions del cinquantenari de la mort a l'exili del músic. El repertori també inclou peces de Xostakóvitx i Debussy, en un concert organitzat pel Centre d'Estudis Catalans de la Sorbona amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull.




Fundat l'any 2010, el Gerhard Quartet és un dels conjunts musicals catalans de més recorregut i prestigi en l'àmbit musical internacional. El seu èxit s'explica per un talent innegable i una gran capacitat de treball i exploració, sobretot pel que fa a la identificació d'una sonoritat singular i que sempre és al servei del quartet de corda, més enllà de les individualitats. La formació és formada per: Lluís Castán Cochs i Judit Bardolet Vilaró (violí), Miquel Jordà Saún (viola) i Jesús Miralles Roger (violoncel).

Les excel·lents crítiques obtingudes en mitjans especialitzats d'arreu del món amb el seu debut amb el segell Harmonia Mundi International l'any 2017 els van consolidar de seguida a l'escena europea. Han actuat en escenaris com Musiekgebouw (en el marc de la Biennal del Quartet de Corda Amsterdam 2020), el Festival Radio France de Montpeller, la temporada de Musikamera a La Fenice de Venècia, el Kunstfest de Weimar, l'Institut Arnold Schoenberg de Viena. o a la Elbphilharmonie d'Hamburg.

Des del 2022 són artistes residents al Festival de Torroella de Montgrí i a la Quincena Musical de Sant Sebastià amb el cicle complet de quartets Xostakóvitx. També estan en residència a l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca. Les seves actuacions han estat retransmeses per Catalunya Música, RNE (Radio Nacional de España), NDR i SWR (Alemanya), BBC (Regne Unit) i France Musique (França).

Robert Gerhard i Ottenwalder (Valls 1896 - Cambridge 1970) és considerat el màxim representant de la música catalana del segle XX. De personalitat polièdrica, la seva figura engloba les facetes de pianista, compositor, pedagog, promotor, musicòleg i intel·lectual. Inscrit inicialment a l'estil del "nacionalisme musical" com a deixeble del compositor tortosí Felip Pedrell (1841-1922), culmina la seva carrera en la "Nova Música", tal i com la va definir Anton Webern, i gràcies als seus estudis amb Arnold Schönberg (1874-1951) a les ciutats de Berlín i Viena.

Format amb Enric Granados i Frank Marshall (piano), va ser entre 1916 i 1921 deixeble de Felip Pedrell en les disciplines de musicologia i composició, i va col·laborar amb l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya, tot recollint cançons de tradició oral. El 1923 es va traslladar a Viena per estudiar amb Schönberg, amb qui va treballar fins al 1928. El 1931, amb l'arribada de la República, va formar part del Consell de Cultura de la Generalitat de Catalunya i del grup de renovació Compositors Independents de Catalunya i va impulsar el Festival de la Societat Internacional de Música Contemporània de Barcelona el 1936. El 1939 es va exiliar i es va traslladar al King's College de Cambridge, on va romandre la resta de la seva vida.

Després de l'adopció de la ciutadania britànica el 1960, les obres de Gerhard van experimentar una internacionalització creixent. El seu talent va ser reconegut per directors com Leonard Bernstein, qui li va encarregar la Simfonia núm. 4, New York, amb motiu del 125è aniversari de la New York Philharmonic Orchestra. Una de les obres més importants d'aquesta darrera etapa va ser La pesta, feta a partir de l'obra La Peste d'Albert Camus, estrenada l'any 1964 al Royal Albert Hall amb la BBC Orchestra and Choir sota la direcció d'Antal Dorati. El 1968 va ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Cambridge. La seva extensa obra representa un revival avantguardista que va des de propostes neoclàssiques fins al serialisme, alhora que reutilitza melodies populars.

El concert del dijous 13 d'octubre (19.30h), a l'amfiteatre Richelieu de la Sorbona és organitzat pel Centre d'Estudis Catalans de la Sorbona amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, la Delegació de la Generalitat de Catalunya a França i l'Associació per a la Promoció de la Cultura Catalana a París.

Programa

Xostakóvitx, quartet n.5
Gerhard, quartet n.2
Debussy, quartet en sol menor

Concert del Gerhard Quartet
Dijous 13 d'octubre, 19.30 h.
Amfiteatre Richelieu, Sorbona
17 rue de la Sorbonne, 75005 París
Accés gratuït dins del límit de places disponibles.
Cal registrar-se aquí: https://www.billetweb.fr/quartet-gerhard1

Dijous 13 d'octubre, 19:30h
Amfiteatre Richelieu
17 rue de la Sorbonne, 75005 París
Accés gratuït segons places disponibles
Cal registrar-se aquí:
https://www.billetweb.fr/quartet-gerhard1

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"