Institut Ramon LLull

Jordi Graupera, professor visitant a la càtedra Josep Pla d'Estudis Catalans a la Universitat de Stanford

Universitats.  Stanford, 29/10/2022

El professor imparteix un curs sobre l'aparició de l'arquitectura moderna i contemporània a Occident i l'arquitecte català Antoni Gaudí, un dels màxims representants d'una arquitectura que planteja i respon les preguntes plantejades per la modernitat i la industrialització.




L'aparició de l'arquitectura moderna i contemporània a Occident està íntimament lligada a la cultura de fons que es va estendre pels centres intel·lectuals d'Europa i els EUA entre principis del segle XIX i la Segona Guerra Mundial. Per la seva banda, Antoni Gaudí (1852-1926) és un referent internacional pel que fa a la resposta arquitectònica a les preguntes plantejades per la modernitat i la industrialització, plantejada amb una actitud de resistència.

L'objectiu del curs és combinar aquestes dues perspectives: en primer lloc, una exploració de la història dels moviments més influents de l'arquitectura i l'interiorisme des de 1850 i les filosofies i esdeveniments històrics que expliquen el seu impacte. En segon lloc, una dilucidació de l'originalitat i la rellevància de Gaudí a la llum d'aquest context internacional.

El curs combinarà textos de Marx, Smith, Nietzsche, Benjamin, Emerson, Walt Whitman o Nelson Goodman amb els de Cerdà, William Morris o Adolf Loos, per tal de donar llum als edificis i interiors més representatius de l'època: des del Crystal Palace de Londres de 1851 fins a l'estat de La Sagrada Família l'any 1926, quan va morir Gaudí. Els pols d'aquesta història estaran representats per la industrialització, d'una banda, i l'artesania autogràfica, de l'altra. En particular, es desencallarà la tensió entre creativitat i uniformització i la seva influència en la construcció de tota una sensibilitat i cultura artística, tant en arquitectura com en política.

Jordi Graupera, catedràtic de filosofia

Jordi Graupera és catedràtic de filosofia a la Universitat Ramon Llull de Barcelona, ​​on imparteix classes sobre Globalització i Tradicions Culturals, i Pensament Creatiu. També és professor d'història del pensament social a la Universitat Oberta de Catalunya. Els seus interessos de recerca se centren en la teoria política contemporània, la filosofia política moderna i la història de la cultura a la península Ibèrica. És doctor en Filosofia per The New School for Social Research, i ha impartit classes a Saint Francis College, NYU, Parsons School of Architecture and Design i Princeton University, on va fer el seu post-doctorat.

És autor d'Una idea per Barcelona i La Supèrbia (disponible en anglès a The Seven Deadly Sins). També ha tingut una llarga carrera en el periodisme, com a escriptor d'opinió, crític cultural, corresponsal (als EUA i Portugal) i analista polític. A Stanford, és professor visitant de la càtedra Josep Pla d'Estudis Catalans al Departament de Cultures Ibèriques i Llatinoamericanes.

La Càtedra Visitant d'Estudis Catalans Josep Pla de la Universitat de Stanford s'ubica al Departament de Cultures Ibèriques i Llatinoamericanes i Literatura Comparada, que està dirigit pel prestigiós acadèmic Joan Ramon Resina. Des de la seva fundació l'any 2007, el programa, finançat per l'Institut Ramon Llull, ha impulsat la recerca i els estudis catalans amb eminents professors com Xavier Antich, Margalida Pons, Antoni Martí Monterde, Salvador Cardús, Jordi Falgàs, Ventura Pons i Montserrat Lunati, entre altres.

Jordi Graupera Garcia-Milà: Philosophies Behind Architecture: The Work of Antoni Gaudí as a Response to Modernity

Professor visitant a la càtedra Josep Pla d'Estudis Catalans, departament de Literatures, Cultures i Llengües

Universitat de Stanford

Tardor 22-23

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"