Institut Ramon LLull

Antoni Clapés és homenatjat a Mont-real per la seva trajectòria com a poeta i traductor

Literatura.  Montreal, 28/09/2022

Aquest dilluns 26 de setembre, la Salle Claude-Léveillée ha estat l’escenari de l’homenatge que ha rebut Antoni Clapés per part de poetes i traductors quebequesos, que n’han destacat el paper fonamental que ha jugat a l'hora d’unir i fer dialogar les literatures del Quebec i de Catalunya durant més de vint anys.




Antoni Clapés (Sabadell, 1948) és un dels poetes i traductors de més prestigi de la literatura catalana actual, amb premis i reconeixements que així ho avalen. Com a traductor, és el responsable d'haver apropat a la llengua catalana alguns dels noms poètics més destacats del Quebec, com Denise Desautels o Nicole Brossard, entre molts d'altres.

Una tasca realitzada de manera intensa i sostinguda, que ha erigit Antoni Clapés com un dels ponts imprescindibles entre les dues literatures. És per això que el poeta i traductora català ha estat homenatjat a Mont-real, capital del Quebec, amb una sèrie d'actes i seminaris sota el títol d’Anada i tornada: regards poétiques Québec-Catalogne.

En l’acte del dilluns 26 de setembre, l'escenari de la Salle Claude-Léveillée ha reunit els poetes Martine Audet, Nicole Brossard, Denise Desautels, France Mongeau, Diane Régimbald i Antoni Clapés per presentar "La casa de la llum”, una lectura creuada de poemes en traducció francesa i catalana, així com també poemes dels llibres Arquitectura de la llum (L’achitecture de la lumière, en traducció de Desautels), Alta Provença (Haute-Provence) i Et le soleil dans ta main (Éditions La Cooperative, Paris, que reuneix Heimat i Allí on la llum, traduïts per Mireille Gansel i Dolors Udina).

L’acte ha estat una celebració de l'amistat literària i de la poesia com a forma de trobada. Un merescut homenatge que ha estat ideat i presentat per la jove veu poètica de Colin Zouvi, amb la producció de la Mediateca d'estudis catalans de la Universitat de Mont-real i la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i FIL 2022, entre d’altres.

Tal i com escriu sobre l’acte el crític literari Mario Cloutier: “Antoni Clapés és una invitació a observar la natura i a apropar-nos a qui ens envolta, perquè allà on hi ha paraules, hi ha un punt de trobada. Arribarà la tardor, i la poesia sobreviurà. I nosaltres, potser, gràcies a ella.”

ENLLAÇ RELACIONAT

Antoni Clapés i Eva Baltasar participen al FIL Mont-réal

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"