Institut Ramon LLull

manifesta14 Pristina tanca l'edició 2022 i passa el testimoni a Barcelona 2024

Arts.  Pristina, Kosovo, 28/10/2022

La població kosovar clou aquest 30 d'octubre la Biennal d’art nòmada. Inaugurada el 22 de juliol, a Pristina s'hi han pogut veure les propostes artístiques de Lúa Coderch, Núria Güell, Luz Broto i Werker Collective, totes en col·laboració amb el Llull.




Aquest diumenge 30 d'octubre finalitza l'edició 2022 de manifesta14 Prishtina, la biennal d’art contemporani on hi han participat, amb el suport de l'Institut Ramon Llull, les artistes Núria Güell, Lúa Coderch, Luz Broto i col·lectiu Werker. La propera edició de Manifesta es farà a Barcelona, l'any 2024.

Intercanviar còpies de les claus de casa amb ciutadans kosovars o explicar amb detall com es pot expropiar als bancs són dues de les accions que proposen artistes catalans a manifesta14, la Biennal Nòmada Europea que aquest 2022 ha tingut l'epicentre a Pristina (Kosovo). Des del 22 de juliol, s'ha gaudit de 100 dies d’art, actuacions, esdeveniments i tallers, amb l'objectiu d’empoderar els ciutadans i fer que recuperin l'espai públic. La catorzena edició ha tingut quatre propostes artístiques amb segell català: Lúa Coderch, Núria Güell, Luz Broto i Werker Collective, que hi han participat amb la col·laboració del Llull.

L'edició manifesta14 ha portat per títol it matters what worlds world worlds: how to tell stories otherwise ("importa el que hi ha els mons del món: com explicar històries d'una altra manera”) i s'ha centrat en la narració, en les pràctiques narratives, en la memòria, el pensament, la política i les maneres d'entrar i de ser en l'àmbit públic.

El programa ha inclòs nombroses intervencions urbanes i artístiques en espais públics de la ciutat. Un component clau de la Biennal n'ha estat l'exposició temàtica centralitzada “In the grand scheme of things” (“En el gran esquema de les coses”) a l'icònic Grand Hotel. L'exposició s'ha estès per les set plantes de l’edifici i ha examinat un tema per planta: la transició, la migració, l'aigua, el capital, l'amor, l'ecologia i l’especulació.

Barcelona, propera seu de l'art nòmada

La propera seu del manifesta serà Barcelona, el 2024. Prèviament, la biennal ha fet parada a Rotterdam (1996), Luxemburg (1998), Ljubljana (2000), Frankfurt (2002), Sant Sebastià (2004), Nicòsia (2006 – que va ser cancel·lat), Trentino-Tirol Sud (2008), Múrcia en diàleg amb el Nord d’Àfrica (2010), Limburg (2012), Sant Petersburg (2014), Zuric (2016), Palerm (2018) i Marsella (2020).

Manifesta es va originar a principis dels anys 90 com a resposta als canvis polítics, econòmics i socials derivats del final de la Guerra Freda, certificat amb la caiguda del Mur de Berlín (1989), i els passos posteriors cap a la integració europea. Des d'aleshores, el certamen s'ha convertit en una plataforma itinerant que se centra en el diàleg entre l'art i la societat a Europa, que celebrarà la quinzena edició a la ciutat de Barcelona.

La candidatura presentada per Barcelona i deu municipis més de la regió metropolitana ha estat reconeguda pel consell de Manifesta i la ciutat serà l’amfitriona de la seva quinzena edició l’any 2024. La candidatura ofereix un ecosistema d’arts visuals i el teixit cultural públic i privat barceloní per impulsar els reptes l’esdeveniment.

Enllaços d'interès

Barcelona acollirà la biennal d’art europea Manifesta 2024

Intercanviar còpies de les claus de casa amb desconeguts o expropiar als bancs, dues accions que proposen artistes catalans a Manifesta 14

https://manifesta14.org

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"