Institut Ramon LLull

La Pace Gallery de Nova York mostra l'obra d'Antoni Tàpies

Arts.  Nova York, 19/09/2022

L'espai novaiorquès presenta l'exposició Antoni Tàpies: Transmaterial, la primera que es fa a la galeria des de 2015. La inauguració té lloc la vigília del centenari del naixement de l'artista català i mostrarà una vintena d'obres creades entre la dècada dels 90 i principis dels 2000.




Antoni Tàpies és un artista de reconegut prestigi internacional, que va deixar el llegat d'una empremta indeleble en la història de l'art a l'Europa de la postguerra, Amèrica del Nord i Àsia. La mostra que programa la Pace Gallery, titulada Antoni Tàpies: Transmaterial, té lloc la vigília del centenari del naixement de l'artista català i mostrarà una vintena de pintures creades per Tàpies entre la dècada de 1990 i principis dels 2000.

Pace ha representat l'artista durant 30 anys, i gairebé totes les obres de la mostra es van crear després que Tàpies s'incorporés a la galeria. Amb motiu de la primera exposició dedicada a l'artista que es fa a la galeria Pace de Nova York des del 2015, la presentació destaca l'enfocament meditatiu de Tàpies a la creació d'art, il·luminant els últims anys de la seva vida i carrera. L'exposició està comissariada per Natasha Hébert, nora de l'artista.

Nascut a Barcelona l'any 1923, Tàpies va ser un artista autodidacte que va desenvolupar un llenguatge visual únic centrat en l'intercanvi entre símbols, gestos i materials. L'artista, també reconegut com a teòric i filòsof, va incorporar signes i símbols de Catalunya i d'altres cultures a les seves pintures, collages i escultures, impregnant la seva obra d'al·lusions històriques i referències a fenòmens del món natural. Misteriosa i transcendent, la seva obra és plena de ressonàncies personals i de referències a les lluites polítiques i socials a Catalunya.

Al llarg de set dècades de carrera, Tàpies va dur a terme investigacions de formes i matèries primeres, o combinava les inventives amb suports tan diversos com la fusta, la brutícia, la pintura en aerosol, el cartró, les mantes, la roba, la catifa, els mobles i la pols de marbre. Tots aquests materials i processos reflecteixen un intens interès per l'experimentació.

L'artista va participar a les exposicions de la Biennal de Venècia els anys 1952, 1954 i 1958 abans de ser escollit per representar l'Estat espanyol a la 45a edició de la Biennal el 1993, quan va guanyar el Lleó d'Or per la seva instal·lació a gran escala titulada Rinzen. L'any 1984, l'artista va fundar la Fundació Antoni Tàpies a Barcelona —que va obrir un museu i una biblioteca el 1990— per donar suport a l'exposició de la seva obra i la d'altres artistes moderns i contemporanis. Juntament amb la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso, la Fundació Antoni Tàpies continua sent una institució cultural clau en el teixit barceloní.

Avui, l’obra de Tàpies es troba a les col·leccions del Museum of Modern Art de Nova York; el Museu Guggenheim, Nova York; el Museu d'Art de Baltimore; el Museu de Belles Arts, Houston; el Museu d'Art Modern de San Francisco; el Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona; el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid; Tate, Londres; el Museu Stedelijk, Amsterdam; el Centre Pompidou, París; el Kunstmuseum de Basilea; el Museu Städel, Frankfurt; el Museu Ludwig, Colònia; el Museu d'Art Contemporani de Teheran; la National Gallery of Victoria, Melbourne; i moltes altres institucions internacionals.

Transmaterial

Les obres de la presentació a Pace exemplifiquen l'interès d'Antoni Tàpies per les representacions de transgressió i l'esborrat, així com les exploracions del cos envellit, el sexe i la mort. Entre els aspectes més destacats, hi ha el quadre a gran escala Soc terra (2004), que inclou enigmàtics jocs de pintura en aerosol, llapis i terra sobre tela; Manta amb petjades (2001), pintura sobre manta enganxada sobre fusta; i el quadre Mitjons negres (2010), creat només dos anys abans de la mort de l'artista, el 2012.

L'any 2023, amb motiu del centenari del naixement de l'artista, Pace presentarà una exposició dedicada a Tàpies a la seva galeria de Los Angeles, i la Fundació Antoni Tàpies muntarà una important exposició de l'obra de l'artista a Barcelona. Una retrospectiva de la carrera de l'artista —comissariada per Manuel Borja-Villel, director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid— s'inaugurarà l'any vinent al Bozar - Centre de Belles Arts de Brussel·les. L'any 2024, la retrospectiva viatjarà al Reina Sofia.

► Més informació, aquí.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"