Institut Ramon LLull

Més de 100 professors de català d’universitats d’arreu es reuneixen a Barcelona en unes jornades sobre llengua

Llengua.  Barcelona, 15/07/2022

Les 36es Jornades Internacionals per a Professorat de Català, organitzades per l’Institut Ramon Llull, es faran a la Universitat de Barcelona del 19 al 22 de juliol. L’acte inaugural estarà presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.




Del 19 al 22 de juliol, més d’un centenar de professors de català d’universitats d’arreu del món es troben a la Universitat de Barcelona on podran posar en comú les seves experiències, establir col·laboracions i compartir bones pràctiques. L’Institut Ramon Llull organitza aquestes jornades que inclouen un important programa acadèmic i cultural, en què hi participen, entre altres, el poeta, editor i comissari de l’Any Ferrater, Jordi Cornudella, els professors Carme Junyent, Daniel Cassany i Neus Nogué, la poeta Blanca Llum Vidal, la Central del Circ, i l’actor Enric Majó.

Aquest professorat forma part de la Xarxa Llull, la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, una eina fonamental per assegurar la presència estable del català en l’àmbit acadèmic i cultural internacional, que implica a universitats, professors i estudiants de tot el món que s’involucren en el coneixement de la llengua i la cultura catalanes, creant connexions d’efectes multiplicadors.

Algunes de les xifres que ajuden a dimensionar aquesta xarxa, i que fan referència al curs 2021-2022, són:

- 131 universitats d’arreu del món ofereixen docència d’estudis catalans, de les quals 90 reben suport econòmic de l’Institut Ramon Llull

- El nombre d’estudiants matriculats en alguna assignatura de català ha estat de 4.127 en 30 països d’Europa, Amèrica i Àsia.

- Des del 2002, s’han organitzat 36 convocatòries de selecció de professorat amb un total de 385 places convocades.

- Des de l’any 2003 fins a l’actualitat, més de 1.500 estudiants han participat a les estades formació lingüística i cultural que s’han fet a València, Mallorca, Andorra i Catalunya.

- Des de l’any 2003, hem organitzat 35 convocatòries de proves per a certificació de coneixements de català en 134 localitats de 40 països d’arreu del món. Més de 17.200 persones (17.277 persones) s’han presentat a les proves d’avaluació de llengua catalana de les quals un 80% del total han estat candidats aptes.

La sessió d’inici de les jornades estarà oberta a tothom durant tot el matí de dimarts 19 de juliol. Consistirà en la conferència inaugural Les llengües de Gabriel Ferrater, a càrrec de Jordi Cornudella, la conferència Creant xarxa, teixint complicitats, a càrrec de la professora i dramaturga anglo-catalana de la Universitat de Cork, Helena Buffery, la intervenció de la cap de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull, Ariadna Puiggené i dues taules rodones, una de professors i una altra d’alumnes, on es compartiran experiències i bones pràctiques.

L’acte inaugural de les jornades anirà a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, el secretari Autonòmic d´Universitat, Recerca i Política del Govern de les Illes Balears, Miquel Àngel Sureda, el director general d'Impacte Territorial i Social del Coneixement, Xavier Quinquillà, i el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda.

Aquestes Jornades s’emmarquen en el 20è aniversari de l’Institut Ramon Llull, que ha iniciat un debat estratègic per definir els nous objectius de la cultura catalana en el seu diàleg amb la resta del món. Després de dues dècades contribuint a la presència catalana i balear en els principals espais i fòrum internacionals, en àmbits com la creació, la literatura o la llengua, des de l’IRL es vol analitzar el canvi de context que s’ha produït en aquests sectors per fixar noves fites de la cultura, d’acord amb els reptes actuals.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"