Institut Ramon LLull

El Llull dona suport a l’associació Coincidències per fomentar el programa d'intercanvi europeu de residències artístiques de la ECRN

Arts.  Barcelona, Amsterdam, Göteborg, 07/07/2022

L’Institut Ramon Llull dona suport a l’associació Coincidències (Barcelona) per fomentar el programa europeu de residències artístiques “R‐EU‐FTOP”, que generen continguts que s'exhibeixen als terrats de diverses ciutats.




L'associació Coincidències és un dels membres fundadors del col·lectiu European Creative Rooftop Network. Una xarxa que reuneix una gran diversitat de projectes socials, culturals, urbans i mediambientals que tenen els terrats de les ciutats europees com a elements vertebradors.

Des de la seva fundació, la xarxa va trobar-se amb la necessitat d’articular un projecte transversal i internacional, que treballés l’ús dels terrats com a marc de convivència cívica i social, a través de la difusió de projectes culturals i socials, amb el denominador comú de la sostenibilitat (mediambiental, ciutadana, energètica, cultural). D’aquí va néixer el projecte "R-EU-FTOP", que ha comptat amb el reconeixement de la Comissió Europea, a través del programa d’Europa Creativa.

Dins de les moltes accions del projecte "R-EU-FTOP" de la ECRN, el programa que es durà a terme al llarg d'aquest 2022 treballa els objectius de les ciutats membres des de la mirada artística i creativa responent a la pregunta "com podem canviar les nostres ciutats a través de la creació i el pensament?". La primera part del programa, que compta amb el suport de l'Institut Ramon Llull, es basa en la mobilitat internacional i intercanvi d’agents i actius culturals, amb la voluntat de generar, en el procés, una gran quantitat de contingut artístic que s'acosti als terrats de les ciutats de la xarxa des d'un altre punt de vista.

Les nou ciutats del consorci s’han agrupat en grups de tres, essent el segon dels grup el format per la tríada Amsterdam – Barcelona – Göteborg. Això suposa que cada organització envia un artista a cadascuna de les dues ciutats pertinents perquè desenvolupi el seu projecte i s’inspiri en els terrats de la ciutat que l’estigui acollint. L’intercanvi té una durada de vuit setmanes, repartides en tres fases: Període de recerca, de creació i d’avaluació.


Amsterdam – Barcelona -Göteborg

El grup del qual Coincidències forma part està integrat per Frank Lee, organitzadors del festival ROEF d’Amsterdam, i l’associació Folkstaden, que treballa per a la creació de contingut social, cultural i urbà en els terrats de Göteborg. L’eix temàtic dels projectes dels artistes escollits gira a l’entorn dels processos de gentrificació en les ciutats europees i l’habitabilitat urbana.

Ariadna Peya és l’artista catalana que viatjarà a Amsterdam, del 25 de juliol al 5 d’agost 2022, en la disciplina de les arts del moviment. Al seu torn, Franco Fasoli serà l’artista català que viatjarà a Göteborg, del 17 d'agost al 9 de setembre del 2022, en la disciplina de les arts plàstiques. Prèviament, durant les 5 setmanes de recerca virtual, els artistes realitzen un viatge de primer contacte amb les ciutats destí, Amsterdam i Göteborg, acompanyats d’algun membre de Coincidències.

La residència a Barcelona es fa del 8 al 22 de juliol de 2022, amb l’artista sueca Mersiha Messiah (arts del moviment) i l’artista holandès Claudio Ritfeld (instal·lació i performance). Acabarà amb la Mostra de Residències Europees, un doble espectacle dins de la programació de Terrats en Cultura a L'Hospitalet de Llobregat.


Ariadna Peya
Amsterdam

Del 25 de juliol al 5 d’agost, crearà una peça per a la capital neerlandesa, que després portarà a Argentina.

Franco Fasoli
Göteborg

Del 17 d'agost al 9 de setembre, treballarà en el Frölunda Kulturhus de Göteborg i la seva feina culminarà en el terrat del centre.

Mersiha Messiah i Claudio Ritfeld
Barcelona

Del 8 al 22 de juliol, l’artista sueca d’arts del moviment) i l’artista holandèsv(instal·lació i performance) realitzaran la seva residencia a Barcelona.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"