Institut Ramon LLull

El festival Panoràmic participa als certàmens internacionals de fotografia d’Arles i Verona

Arts.  Arles, França, 01/07/2022

Aquest 2022, el festival Panoràmic —que reflexiona sobre la relació entre cinema i fotografia i se celebra a Granollers— serà present a dos dels principals certàmens d’Europa: Rencontres d’Arles (França) i Festival Grenze Arsenali Fotografi de Verona (Itàlia), amb la col·laboració del Llull.




El Festival Panoràmic Granollers, organitzat per l’Escola Internacional de Fotografia Grisart, serà present aquest 2022 a dos dels certàmens de fotografia més prestigiosos del panorama europeu: del 4 al 10 de juliol, al Rencontres d’Arles (França) i de l’1 al 4 de setembre, al Festival Grenze Arsenali Fotografi de Verona (Itàlia). Amb l’impuls de l’Institut Ramon Llull, el Panoràmic serà present al Rencontres amb la participació del seu codirector Albert Gusi a les sessions de revisió de portfolis i networking internacional Photo Folio Review i amb la presentació del projecte “Manual de gestos russos”, de la fotògrafa Alba Serra.

"Manual de gestos russos" és una sèrie fotogràfica on l’artista Alba Serra s’interroga a si mateixa i es qüestiona com les imatges es poden resignificar amb el temps. L’autora acumula durant dos anys fotografies de llocs que, per culpa de la feina, eren trànsits breus i, paral·lelament, captura instantànies de la seva vida privada quan torna a la ciutat. Hotels, amics, desconeguts, es converteixen en ficcions del mateix paisatge.

Alba Serra és graduada en Disseny Tèxtil i Moda. Va estudiar Direcció d’art i Disseny de vestuari a Buenos Aires (SICA, Sindicato de la Industria Cinematogràfica Argentina). Inicià la seva formació en fotografia a Grisart (2020) gràcies a la beca anual en Fotografia Contemporània. Actualment està cursant el Màster de fotografia d’autor i gestió de projectes a EFTI (Madrid). L’any 2021 participa a M.A.P.S. Getxo Photo, al Proyector de Foto Colectania de Barcelona, al Kbr Flama de la Fundació Mapfre de Barcelona, al FIFC Festival Internacional de Fotografía de Valparaíso a Xile. Aquest mateix any, el treball Manual de gestos russos s’exposa al Panoràmic. El seu treball investiga els límits dels gèneres fotogràfics i la lògica de la imatge documental.

En paral·lel a la presentació del projecte de Serra, el Panoràmic participa en el programa Photo Folio Review, el gran fòrum d’intercanvi on artistes emergents, comissaris i festivals de tot arreu, que es troben en unes jornades de revisió de portfolis dels nous talents fotogràfics. Enguany, és la primera vegada que el certamen català està convidat a participar, amb la representació del codirector del Festival Panoràmic Albert Gusi, artista visual que treballa, des del camp de la fotografia, en l’elaboració de projectes que, la majoria de vegades, són incursions en el paisatge i accions efímeres.

En el marc del prestigiós festival d’Arles es podrà veure també l’exposició “Deja-Vu” del fotògraf català Joan Fontcuberta (codirector de Panoràmic) i la investigadora Pilar Rosado, un projecte que aplica la tecnologia de xarxes neuronals generatives a un conjunt de dades format per obres de les col·leccions de les Franciscaines de Deauville.

Participació a Verona, al setembre

De l’1 al 4 de setembre, el Festival Panoràmic Granollers participarà també al Festival Grenze Arsenali Fotografi de Verona (Itàlia). Els dos festivals intercanvien artistes per promoure la interrelació Catalunya – Itàlia entre els creadors emergents.

En aquesta edició, l’artista català Ruben Torras presentarà a Verona l’obra “Road moview”, un viatge “transtemporal” que uneix l’aparent realitat captada per Google amb ficcions extretes del passat cinematogràfic. La sèrie està conformada de diversos remakes integrats en els platós que ens ofereix Google Street View que són acompanyats d'un mapa de localitzacions cinematogràfiques. El projecte testimonia un procés de descomposició d'un passat i present reversible de la imatge digital; una mutabilitat infinita d'allò que esdevé virtual i una recerca d'experiències estètiques que plantegin lectures obertes i certa humanitat a partir de la variabilitat de les coses.

Ruben Torras Llorca, és un artista visual multidisciplinari. Llicenciat en Belles Arts i Màster Oficial en "Realisme i Ambients" de la Universitat de Barcelona (UB). La seva obra combina pintura i imatge digital des d'un punt de vista conceptual. Actualment treballa en el camp de la recerca pictòrica, el fotomuntatge digital i la interactivitat. Ha exposat individualment i actualment treballa colze a colze amb la Galeria My Nom is Lolita Arte de Madrid, la Galeria Pep Llabrés de Palma de Mallorca, la Galeria Victor Lope a Barcelona, així com la DOK Gallery de Baden (Suïssa) i la Ganache Gallery a St. Martens-Latem (Bèlgica), entre d'altres. Ha exposat en nombrosos centres d'art com l'Arts Santa Mònica, Bòlit Centre d’Art Cotemporani de Girona, el Museu de Granollers i Roca Umbert, Fàbrica de les Arts. També ha participat en fires com Art Madrid, Estampa, Arte Santander i el MAC, Mercat Audiovisual de Catalunya. Actualment es troba en residència artística a Piramidón, Centre d'Art Contemporani de Barcelona.

En paral·lel a la presentació del projecte de Ruben Torras, Laia Casanovas, codirectora del Festival Panoràmic, farà la presentació del festival a Verona el 3 de setembre. Com a fruit de l’intercanvi entre els dos festivals, el Festival Grenze Arsenali Fotografi enviarà un artista italià en el marc del Festival Panoràmic que se celebrarà a l'octubre a Granollers.

Panoràmic, l’estreta relació entre cinema i fotografia

El Festival Panoràmic explora la relació entre el cinema, la fotografia i les noves formes d’imatges, i promou i incentiva la recerca de nous llenguatges i narratives audiovisuals, amb la vocació de fer pedagogia crítica de la imatge adreçada a uns públics cada cop més immersos en entorns visuals.

Aquest 2022 celebra la sisena edició, que ha crescut en espai, qualitat i temps i és present a Roca Umbert de Granollers, Cinema Edison, Museu de Granollers i Museu de Ciències Naturals de Granollers i també a Barcelona a l’Arts Santa Mònica, La Virreina, el centre KBr Mapfre i Foto Colectania. El creixement del Festival l’ha portat a establir vincles internacionals amb d’altres festivals i centres, amb relacions culturals a Colòmbia, França, Sèrbia, Itàlia o Canadà.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"