Institut Ramon LLull

Confluències Poètiques culmina amb la trobada en línia entre poetes de Belo Horizonte i Catalunya

Literatura.  28/06/2022

Entre el 8 i l'11 de juny va tenir lloc la segona fase de les Confluències Poètiques, la trobada entre poetes de Belo Horizonte i Catalunya. Les taules s'han realitzat en línia amb la participació Dels poetes catalans Eduard Escoffet, Ester Xargay, Victor Sunyol i Miriam Cano, l’intèrpret catalano-portugués, Rodrigo Alves, i el curador Renato Negrao.




Confluències poètiques és un projecte en què han participat set poetes de Belo Horizonte i quatre de catalans, en un diàleg entre la poesia generada a la ciutat brasilera i la catalana. En la primera fase, celebrada durant el mes de març a Casa América (Catalunya), es va establir un diàleg entre els dos epicentres poètics, amb una programació on hi va haver xerrades temàtiques, debats, entrevistes i recitals de poesia amb un marcat accent performatiu.

Per part de Belo Horizonte, els poetes participants al projecte han estat Ricardo Aleixo, Nívea Sabino, Mariana de Matos, Ana Elisa Ribeiro, Leo Gonçalves, Ana Martins Marques i Renato Negrão, veus que han mostrat l'escena contemporània de la poesia que es fa a la capital de Minas Gerais, reconeguda per la seva diversitat, invenció, experimentació i consistència. Per part catalana, els participants han estat Eduard Escoffet, Ester Xargay, Victor Sunyol i Miriam Cano i, també, en les sessions a Casa América, d'Aníbal Cristobo, Anna Guitard, Edgardo Dobry i Carmen Berasategui.

Confluències Poètiques posa de manifest la diversitat poètica de Minas Gerais i els vincles entre la poesia brasilera i la poesia catalana, on cal destacar el diàleg profund mantingut pel poeta de Pernambuco João Cabral de Melo Neto —que va ser cònsol del Brasil a Barcelona—, amb artistes com Joan Brossa, Antoni Tapiès i Joan Miró. Cabral de Melo Neto va ser un gran entusiasta del moviment artístic avantguardista Dau al Set i en va promoure algunes obres, en una connexió que va deixar empremta en les estructures de la poesia brasilera.

L’experiència d’intercanvi poètic iniciada al març ha culminat aquest mes de juny amb la trobada dels poetes catalans amb el públic brasiler, de manera virtual. Les intervencions dels poetes catalans al festival Confluencias es poden visualitzar en línia en aquests enllaços:

Eduard Escoffet

Ester Xargay

Victor Sunyol

Miriam Cano

Confluències Poètiques està impulsat pel Centre Universitari UNI BH i la Fundació Municipal de Cultura de Belo Horizonte a través de la Llei d'Incentius Culturals Municipals. Compta també amb la col·laboració de la Casa Amèrica Catalunya, el Consolat General del Brasil a Barcelona i l'Institut Ramon Llull.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"