Institut Ramon LLull

Erick Beltrán i el col·lectiu Inland participen a documenta fifteen de Kassel amb el suport de l'Institut Ramon Llull

30/06/2022

Del 18 de juny al 25 de setembre té lloc el prestigiós certamen artístic que transforma la ciutat alemanya en un gran museu d’art contemporani durant cent dies. En aquest edició hi participen lartista resident a Barcelona Erick Beltrán i el col·lectiu Inland (Campo Adentro), vinculat a Mallorca.




La mostra d’art contemporani documenta arriba a la quinzena edició, que estarà oberta del 18 de juny al 25 de setembre. En l’edició 2022, i amb el suport de l'Institut Ramon Llull, hi seran presents les propostes de l’artista mexicà resident a Barcelona Erick Beltrán i del col·lectiu amb vinculació amb Mallorca Inland (Campo Adentro).

Des de la seva creació, documenta s’ha convertit en una cita cultural de rellevància internacional. Fundat el 1955 amb l’objectiu de revitalitzar la cultura, especialment en el camp de les arts visuals, el certamen se celebra cada cinc anys a la ciutat alemanya de Kassel, que va quedar pràcticament destruïda pels bombardejos aliats de la Segona Guerra Mundial. 

En aquesta ocasió, la direcció artística de documenta ha recaigut en el col·lectiu de Jakarta ruangrupa, que ha enfocat el certamen al voltant dels conceptes de sostenibilitat, col·lectivitat, redistribució i construcció de recursos comunals. El punt de partida és el terme “lumbung”, que remet a l’edifici comunitari a la Indonèsia rural on s’emmagatzemen i es reparteixen les collites d’arròs entre tota la comunitat al final de la temporada.

Erick Beltrán

Nascut a Ciutat de Mèxic (1974), viu i treballa a Barcelona. Participa a documenta fifteen amb dos projectes. Al projecte d’investigació Manifold - Unit and Multiplicity (Museum für Sepulkralkultur) reflexiona sobre els processos de construcció del discurs i la relació de poder entre l’edició i la creació de coneixement. Es concreta en una publicació acompanyada d’una conferència-performance i una instal·lació amb diagrames i murals a gran escala que presentaran visualitzacions de la investigació. L’artista també ha dissenyat escultures portàtils inspirades en el concepte de “trencadís” català que seran part d’una rua de carrer en el marc de la programació pública del projecte. Aquestes escultures portàtils s’ha fet en col·laboració amb l’espai de creació i taller Sarandaca de Granollers (Barcelona). Addicionalment, coordinarà i produirà al llarg dels 100 dies de documenta fifteen una sèrie de publicacions sota l’epígraf Tropical Stream, que seguiran el concepte de Ruangrupa de “lumbung” i recolliran els aprenentatges col·lectius dels artistes i membres de documenta.

Erick Beltrán està representat per la Galeria Joan Prats i té obra a la Col·lecció permanent del MACBA. Beltrán analitza i reflexiona sobre el concepte d’edició i les construccions de discurs. Investiga el poder que exerceixen els diferents mitjans gràfics en la seva distribució d’informació. Treballa amb formats diversos, i experimenta i investiga la vinculació de l’art públic amb els diversos llenguatges gràfics. L’arxiu, el museu i la biblioteca són eines i mitjans naturals en el seu procés d’investigació.

Inland / Campo Adentro

Col·lectiu fundat per l’artista Fernando García-Dory el 2009 que treballa al voltant de la producció agrícola, social i cultural. Campo Adentro (Inland) es descriu com un ens descentralitzat, amb seus i col·laboracions arreu de l’Estat, Europa i internacionalment. Té una seu permanent a Madrid (CAR – Centro de Acercamiento a lo Rural) i col·laboracions estables a Astúries i a Deià.

A documenta fifteen participen amb tres espais al Museu de Ciències Naturals (Ottoneum): Inland Cave, vinculat als processos econòmics en torn a l’agricultura i el formatge, amb la instal·lació de la videoartista Hito Steyerl i intercanvi de cheese-coin; Inland Academy, relacionat amb la producció de coneixement, amb sessions de programació pública al llarg de documenta; i Inland Village, amb una gran instal·lació d’arquitectures vinculades al paisatge, el territori i la pagesia i espais de col·laboració.

Inland té una forta vinculació amb les Illes Balears, on porta més de 10 anys treballant a la serra de Tramuntana, en col·laboració amb l’Ajuntament i el teixit cultural de Deià (Mallorca). La seva pràctica a Mallorca se centra en la investigació al voltant dels paisatges naturals, la identitat de l’entorn rural en un context turístic o el pasturatge. Participen en un projecte EuroRegional amb Casa Planas (Paisatges Expandits). A Catalunya han exposat a La Panera de Lleida, han treballat amb el Centre d’Art i Natura Ferrera i actualment desenvolupen un projecte amb l’Escola Eina al voltant del paisatge i el pasturatge urbà a la Serra de Collserola. Internacionalment, Inland fomenta la plataforma European Shepherds’ Network i coordina la Confederacy of Villages.

En la darrera edició, del 2017, a documenta de Kassel s’hi van poder veure les propostes de Roger Bernat i Daniel G. Andújar. En l’edició de 2012 hi van participar Albert Serra, Dora Garcia i Enrique Vila-Matas, noms que se sumen als d’altres artistes catalans que han estat convidats a participar-hi com Ferran Adrià (2007), Miquel Barceló (1982) i Susana Solano (1987 i 1992).

Més presència catalana fora de la programació oficial

A banda d’aquestes dues presències vinculades al nostre territori, també cal destacar la participació, fora de la programació oficial, de la coreògrafa Candela Capitán (resident al Graner de Barcelona) que estrena l’obra 19762. Solos y conectados al teatre del Fridericianum (18 de juny), per encàrrec de la companyia estatal Staatstheater Kassel i que compta amb el suport del Llull. Una peça coreogràfica per a un conjunt de 6 cossos connectats a un dispositiu parateatral que defineix un patró repetitiu de moviment i és, alhora, l'únic element escenogràfic, i que vol posar de manifest l’impacte d’internet en la societat contemporània. Fora de la programació oficial també es rellevant la inclusió en el projecte Frictional Conversations de l’artista Yasmine Eid Sabbagh de Nailé Sosa Aragón, la música i performer cubana resident a Mallorca.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"