Institut Ramon LLull

Presència destacada de la literatura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt 2022

Literatura.  Frankfurt, 10/06/2022

Els editors i editores catalans disposaran, com cada any, d’un espai professional a la mostra més important del sector editorial mundial.




La literatura i el sector editorial català tindran una presència destacada a la Fira del Llibre de Frankfurt 2022 (19 al 23 d’octubre) a través dels autors que la representaran i d’un estand col·lectiu en què hi seran presents els professionals del sector i les principals institucions que treballen per al foment i la projecció internacional de les lletres catalanes. D’aquesta manera, i per setè any consecutiu, l’Institut Ramon Llull, l’Institut Català de les Empreses Culturals, l’Associació d'Editors en Llengua Catalana, el Gremi d’Editors de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut d’Estudis Baleàrics proporcionaran als professionals del sector editorial un espai de negoci on desenvolupar les seves activitats a la fira amb les màximes facilitats.

Per aprofitar totes les potencialitats que ofereix la Fira, des de l’Institut Ramon Llull s’han organitzat diverses accions per impulsar la traducció literària del català a l’alemany com seminaris i residències de traducció, activitats de promoció amb editorials que publiquen novetats del patrimoni literari i participació en festivals literaris dels diferents territoris de llengua alemanya.

A més, aquest any, en complicitat amb les institucions i entitats de les lletres catalanes, l’Institut Ramon Llull ha vetllat perquè la literatura catalana estigués ben representada en el programa oficial –recordem que Espanya és el país Convidat d'Honor a la Fira del Llibre de Frankfurt 2022–, d’acord amb les demandes de la Fira de Frankfurt i amb el punt 4.1 del programa d’intencions d’Espanya 2022, que reflecteix la voluntat de posar de manifest el caràcter plurilingüe de l’Estat.

La Fira de Frankfurt és, de nou, una bona oportunitat per difondre la literatura catalana i per posar en relleu un nombre representatiu d'autores i autors que són un reflex de la pluralitat i la riquesa de la nostra literatura. Aquesta presència sòlida i constant a nivell internacional permet refermar la nostra projecció, crear noves oportunitats i contribueix a estrènyer els lligams culturals i comercials entre el sector editorial català i el sector del llibre internacional.

La Fira comptarà amb els següents autors de literatura catalana: Anna Ballbona, Maria Barbal, Najat El Hachmi, Marta Orriols, Marina Garcés, Aina Bestard, Rocio Bonilla, Àngels Gregori, Sergi Pàmies, Carme Riera, Joan Yago, Ingrid Guardiola i Josep Antoni Tassies.

Alhora, pel caràcter professional de la Fira del Llibre de Frankfurt, es tracta d’una cita imprescindible dins el calendari anual de treball dels editors catalans i d’altres agents de la cadena de producció del llibre, com els agents literaris. Anualment, la fira congrega unes 7.000 empreses que hi donen a conèixer les seves novetats i hi negocien drets d’explotació de les seves obres, i en els darrers anys la presència de professionals catalans s’ha incrementat –el 2021, per exemple, fins a 19 editorials van treballar a l’estand català.

La presència de la literatura catalana a les principals fires del llibre internacionals és possible gràcies a l’interès que desperten els nostres escriptors i escriptores, i també a l’esforç que l’Institut esmerça en promoure la traducció de les seves obres i en incentivar els instruments de diàleg i cooperació cultural. Al seu torn, en el vessant empresarial, l’Institut Català de les Empreses Culturals treballa a través de la seva marca Catalan Arts – Books per potenciar la internacionalització de les empreses editorials, assistint regularment a les principals cites sectorials i organitzant-hi accions i estands per a les empreses catalanes i per als actes de difusió de la literatura i l’edició catalanes en aquests espais

En els darrers 20 anys, l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals han organitzat i impulsat la presència de la nostra literatura i dels nostres editors en els principals esdeveniments literaris internacionals, entre els que destaquen la Feria del Libro de Guadalajara 2004, la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, el Salon du Livre de Paris 2013, la Fira del Llibre de Göteborg 2014, la Fira del Llibre de Bolonya 2017, la Feria del Libro de Buenos Aires 2019 i el recent programa Spotlight, Books in Catalan a la Fira del Llibre de Londres el passat mes d’abril.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"